Premjerministrs: Ilgtspējīgs veselības nozares finansējums jārod esošajā budžetā • IR.lv

Premjerministrs: Ilgtspējīgs veselības nozares finansējums jārod esošajā budžetā

21
Foto: pixabay.com

Palielinot atalgojumu, profesijā atgrieztos 10 000 medmāsu, prognozē asociācijas vadītāja

Ilgtspējīgs veselības nozares finansēšanas avots jārod esošajā budžeta piedāvājumā, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” atgādināja premjers Māris Kučinskis (ZZS). Kā citē aģentūra LETA, Kučinskis uzsvēra, ka fiskālās telpas šim mērķim nav, tāpēc “acīmredzot ilgstošs finansējuma avots veselības aprūpei būs jārod esošajā piedāvājumā”.

Premjerministrs apgalvoja, ka teorētiski iespējamie varianti visām pusēm ir zināmi, un divu nedēļu laikā ir jāpieņem lēmums, ko integrēt nodokļu reformas piedāvājumā. Otrdien, 16.maijā, partneri un visas ministrijas tiksies, lai spriestu par šo jautājumu.

Kučinskis sacīja, ka viens no variantiem ir 1% sociālo iemaksu novirzīšana veselībai, tomēr nav noslēpums, ka pret to kategoriski iebilst “Vienotība” un Labklājības ministrija. Esot arī ideja par 0,9% samazināt sociālās apdrošināšanas iemaksas un noteikt 1% veselības apdrošināšanai.

Valdības vadītājs ir pārliecināts, ka lēmumu izdosies pieņemt līdz 1.jūnijam. “Jūnijā atkal kādai grupai pilnīgi noteikti kaut kas nepatiks, bet mums ir jāpieliek punkts un jāatrisina veselības aprūpes finansējuma jautājums,” uzsvēra Kučinskis. Vaicāts, vai jūt, ka visi partneri “skatās vienā virzienā”, premjerministrs atbildēja apstiprinoši.

Jau vēstīts, ka valdība 9.maijā atbalstīja FM sagatavotās valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021.gadam, tomēr par atsevišķiem jautājumiem, piemēram, veselības nozares finansējums, risinājums tiks meklēts līdz 1.jūnijam.

No Latvijā reģistrētajām 18 700 māsām veselības aprūpē strādā vien 8750, intervijā “Rīta panorāmai” sacīja Latvijas Māsu asociācijas vadītāja Dita Raiska. Šīs māsas ir izvēlējušās strādāt skaistumkopšanas nozarē vai citviet, kur ir lielāks atalgojums, teica Raiska.

Palielinot atalgojumu, šīm 10 000 māsām būtu iespēja atgriezties, pārliecināta asociācijas vadītāja. Šādu gatavību esot izteikušas arī pašas māsas. Asociācija vēlētos, lai līdz 2020.gadam māsu atalgojums pieaugtu līdz 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas. Patlaban māsu vidējais atalgojums Latvijā ir 760 eiro, bet mazākā alga ir 418 eiro. Lietuvā vidējais māsu atalgojums ir 740 eiro, Igaunijā – 1000 eiro.

“Pēdējo desmit gadu laikā situācija ir bijusi diezgan akūta, bet šī brīža situācija ir kritiska. Māsu skaits Latvijā būtiski samazinās,” uzsvēra Raiska. Māsu asociācija atbalstītu sociālo iemaksu novirzīšanu par labu veselības aprūpei, ja no tā iegūtu arī māsas, sacīja Raiska.

Komentāri (21)

jurisml_inbox_lv 15.05.2017. 11.11

ja nemāk nodokļus iekasēt , var to nodokļu refomu integrēt cik grib , no tā nekas nemainīsies , jāskatās kur nodokļi tiek tērēti pilnīgi nelietderīgi , puirmkārt , tas ir samilzušais valsts pārvaldīšanas institūts , pieļautās kļudas nodokļu iekasēšanā , iespējama ļaunprātība zem kuras slēpjas iedzīvošanaas kāre un korupcija , un lojalitāte pret melnās ekonomikas kultivētājiem , nesamērīgie sodi iekrišanas gadījumā , ja noziegumā iesaistītie attiecībās ar augti stāvošām amatpersonām , kā piemēram ganbei lieta , ja šadi gadīijumi tiks cauri ar tik maigiem sodiem , tad rezultātu cīņā ar mello ekonomiku nesagaidīit , kamēr šos noziedzniekus , kuri praktiski apkrāpj valsti , nemetiis aiz restēm ,un darbības licenzes netiks anulētas, nedz kučinskis , nedz kāds no Ameerikas nācis premjers neko nevarēs saglābts , šī lembes padauzu partija velk pilnīgi pretējā virzienā , kā jau vakar Maizītis tv intervijā izteicās , knabā jau nav ar ko runāt , tad kas var buut pārējos tiesībsargājosajos kantoros , VIDā tai skaitā

Vēl par tām speciālajām ekonomikas zonām , vai tas tā bijis iecerēts , kad Liepājā tika dibināta tā ir pārņēmusu 65% teritorijas , liels skaits uzņēmumu ir ar atvieglotiem nodokļu maksājumiem, ko tas devis reģiona attīstībai, izņemot LSEZ valdē esošajiem Liepājas domes mērim un viņa diviem vietniekiem , kuru atalgojums sniedzas paris desmitos tūkstošos.

+7
0
Atbildēt

1

    basta > 15.05.2017. 14.20

    to Ebenemezers

    “kā jau vakar Maizītis tv intervijā izteicās , knabā jau nav ar ko runāt”

    Sadists un sodomīts – pedofīls Putins:

    “После смерти Махатмы Ганди поговорить не с кем”, – сообщил президент РФ.

    Ar Kozlovski, Mežvietu un Kalnmeieru gan Maizītim vienmēr atradīsies kopīga valoda. Būtu nu vairāk satraucies par Savicka, Korena, Meļņika, Zaharjina un Rāvja padauzu partiju, kas šobrīd ir reāls drauds valstij.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

ramonaskerberga 18.05.2017. 11.44

Sāc finansēt algas, nodokļus, jaunos projektus un savu augošo biznesu jau šodien! Aizdevums biznesam pret izrakstīto rēķinu! https://www.cityfinances.lv/rekinu-finansesana/

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu