Pasaule pieredz nebijušu globālu kiberuzbrukumu • IR.lv

Pasaule pieredz nebijušu globālu kiberuzbrukumu

28
Foto: pixabay.com

No izspiedējvīrusa, kas bloķē lietotāja dokumentus, cietušas iestādes un cilvēki Eiropā, ASV un Āzijā

Piektdien, 12.maijā, desmitiem valstu cietuši no kiberuzbrukumu viļņa, kas strauji pārņēmis gandrīz visu pasauli, vēsta aģentūras LETA-AFP/Reuters. Uzbrukumos izmantots tā saucamais izspiedējvīruss, kas bloķē upura datorā esošos dokumentus, kamēr netiek samaksāta pieprasītā summa – 300 līdz 600 ASV dolāru, kas pārskaitāma virtuālajā valūtā “Bitcoin”.

Eksperti atzinuši, ka tas ir vērienīgākais kiberuzbrukums vēsturē. Vīruss izplatīts ar e-pastu palīdzību kā pielikums šķietami nekaitīgām mēstulēm, piemēram, darba piedāvājumiem vai rēķiniem. Kiberdrošības eksperti vēsta, ka saskaņā ar viņu novērojumiem daļa upuru jau samaksājuši pieprasīto izpirkumu.

Uzbrukumiem pakļauts Lielbritānijas slimnīcu datortīkls, Krievijas Iekšlietu ministrija, Spānijas telekomunikāciju lieluzņēmums “Telefonica” un ASV piegāžu uzņēmums “FedEx”, kā arī daudzas citas organizācijas. Cietuši Vācijas dzelzceļa uzņēmuma “Deutsche Bahn” datori, un sestdien no rīta traucēta informācijas ekrānu darbība stacijās.

ASV cietušas salīdzinoši mazāk, jo sākotnēji uzbrukuma rīkotāji koncentrējušies uz Eiropu. Kad tie nopietni pievērsušies arī Savienotajām Valstīm, mēstuļu filtri jau bija identificējuši jaunos draudus. Šodien pienāk ziņas par nopietniem uzbrukumiem, ko pieredzējušas Āzijas valstis, taču pagaidām nav vēl zināms par nodarīto zaudējumu apmēriem.

Ķīnas aģentūra “Siņhua” vēsta, ka cietušas esot dažas vidusskolas un universitātes, taču precīzus skaitļus nemin. Līdz šim vissmagāk cietusi Lielbritānijas veselības aprūpes sistēma, un piektdien dažas slimnīcas bija spiestas pacientus novirzīt uz citām klīnikām, jo bija zaudējušas piekļuvi saviem datiem.

Saskaņā ar kiberdrošības uzņēmuma “Avast” datiem piektdien līdz plkst.23.00 pēc Latvijas laika reģistrēti vairāk nekā 75 000 uzbrukumu 99 valstīs. Uzņēmums “Kaspersky Lab” ziņo par 45 000 uzbrukumu 74 valstīs, norādot, ka uzbrukumos izmantotais vīruss ir pašreplicējošs datortārps, kas ļoti strauji izplatās.

Uzbrukumos izmantoto ļaunatūru aprīlī izplatījis hakeru grupējums “Shadow Brokers”, apgalvojot, ka tā izstrādāšanai izmantota informācija par vājajām vietām “Microsoft” programmatūrā, kuru saturējuši nopludinātie ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) dokumenti.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu