Atmiņas revīzija • IR.lv

Atmiņas revīzija

5
Viens no Latvijas eksponātiem Eiropas Vēstures namā — radioaparāts, kas tika izmantots Atmodas notikumos.
Ieva Puķe

6. maijā Briselē durvis vēra Eiropas Vēstures nams.  Arī eksponātu klāsts no Latvijas plašs

Nekādu uzrakstu uz sienām. Izkārt informāciju 24 Eiropas Savienības oficiālajās valodās būtu sarežģīti. Teksti «iedzīti» planšetē, kas modernā muzejā var būt vieds apmeklētāja gids. Tomēr Briselē 6. maijā atklāto Eiropas Vēstures namu (House of European History) tēlainā veidā tur kopā burtu virtenes. Centra ātrija metāla instalācija, poētisks lielo Eiropas domātāju citātu koks, ar zariem iespraucas katrā stāvā.

10 gadi un 55 miljoni eiro

Arī muzeja ēka, kas atrodas netālu no Eiropas Parlamenta un Eiropas Komisijas augstceltnēm Briseles administratīvajā kvartālā, ir simboliska. Džordžs Īstmens, Kodak fotoaparāta tēvs, uzcēla klīnikas Ņujorkā, Londonā, Parīzē, Romā, Stokholmā un Briselē, tur par brīvu zobārsta palīdzību varēja saņemt nabadzīgo ģimeņu bērni. Arhitekta Mišela Polaka greznā Art Deco stila ēka Briselē pie Leopolda parka durvis vēra 1935. gadā. Lafontēna fabulu ilustrācijas uz sienām saglabātas un integrētas arī Eiropas Vēstures nama interjerā. 

Eiropas Vēstures muzeja ideju 2007. gadā pēc iesēšanās Eiroparlamenta prezidenta krēslā postulēja Hanss Gerts Poterings. Tā sakņojās viņa dzimtajai Vācijai būtiskajā konceptā par Eiropas vēstures revīziju sabiedrības garīgajai attīrīšanai. Idejas materializācija prasījusi 10 gadu darbu un 55,4 miljonus eiro. Lai uzturētu muzeju, kas, tāpat kā savulaik zobārstniecība, ikvienam apmeklētājam būs par brīvu, ik gadu ES turpinās maksāt septiņus miljonus eiro. Šo «mežonīgi ekstravaganto iedomības projektu» vēl nesen kritizējusi EP pārstāvētā britu eiroskeptiķu partija UKIP. Taču tagadējais EP prezidents Antonio Tadžani iebildis: muzejs ir investīcija nākamo paaudžu izglītībā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu