Raidījums: Krievijas "Rostelekom" pārtvēris datus no ārvalstu bankām (papildināta) • IR.lv

Raidījums: Krievijas “Rostelekom” pārtvēris datus no ārvalstu bankām (papildināta)

29
Foto: pixabay.com

Dati apzināti pārtverti arī no Latvijas bankām ”Norvik” un ”DNB Nord”

Aprīļa beigās Krievijas valstij daļēji piederošais informācijas pakalpojumu sniedzējs “Rostelekom” pārtvēris datus no vairākām bankām, tostarp divām no Latvijas – “Norvik” un “DNB Nord”, svētdien ziņoja TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Kā citē aģentūra LETA, 26.aprīlī 5-7 minūtes Krievijas uzņēmums “Rostelekom” panācis, ka visi darījumi no vairākām bankām tika slepus pārvirzīti caur Krieviju. Krievijas valstij piederošajam uzņēmumam, visticamāk, esot izdevies piekļūt pie stratēģiski svarīgas informācijas par šo banku darbību, ko varētu izmantot nākotnē, plānojot lielāku uzbrukumus.

Bankas apgalvo, ka nekādi dati no tām neesot nozagti, jo visas darbības tiekot šifrētas. Tomēr interneta drošības sargi norāda – pat ja šifra atslēga nav atlauzta, tik un tā iegūtā informācija ir ļoti noderīga, ja nākotnē tiek gatavots kāds apjomīgs uzbrukums. Zinot šo informāciju, iespējams izplānot uzbrukuma mērogu, taktiku un mērķus, norāda informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas “Cert.lv” vadītājas vietnieks Vairis Teivāns.

Kā secina eksperti, iespējams, notikušais ir tikai tests. Pretējās puses reakcija ļauj pēc tam Krievijas dienestiem pētīt, cik ātri un ar kādām metodēm iespējamais uzbrukums pamanīts un kuras ir nosacītā pretinieka vājās vietas. Liela apjoma datu plūsmas “aizklīšana neceļos” notiek, bet “Rostelekom” datu pārtveršanu var uzskatīt par uzbrukumu, jo pārvirzītā informācija esot rūpīgi atlasīta, lai tā saturētu tikai konkrētas bankas un lielākos kredītkaršu apkalpošanas uzņēmumus “Visa” un “Master Card”. Nejauši tas neesot varējis notikt.

“Nekā personīga” skaidro, ka “Rostelekom” lomu var salīdzināt ar Latvijas “Lattelecom”, tikai Krievijas uzņēmuma apmēri ir krietni lielāki.

DNB banka pēc informācijas publiskošanas medijos izplatījusi paziņojumu medijiem, precizējot TV3 raidījuma sniegto informāciju. Banka vēsta, ka izskanējusi nekorekta informācija par Krievijas valstij daļēji piederošā IT pakalpojumu sniedzēja “Rostelekom” iespējamo datu pārtveršanu no divām Latvijas bankām, tostarp no kredītiestādes, kura nodēvēta par ”DNB Nord” banku, kas ir kādreizējais DNB bankas nosaukums.

”Vēlamies norādīt, ka ir izskanējusi nekorekta informācija. Proti, minētās IP adreses pieder nevis DNB bankai, bet gan citam uzņēmumam, kas pēc publiski pieejamas informācijas ir medijos minētā Krievijas valsts sakaru operatora ”Rostelekom” sadarbības partneris. Tā kā konkrētās IP adreses DNB banka neizmanto, nav iespējams, ka šajā gadījumā trešās puses būtu ieguvušas ar mūsu klientu norēķinu kartēm saistītus datus,” skaidro DNB bankas valdes loceklis Intars Sloka, viceprezidents un operacionālās darbības direktors.

Banka norāda, ka ar nosaukumu ”DNB Nord” DNB banka darbojās līdz 2011.gada novembrim un kopš tā laika šāda nosaukuma kredītiestāde Latvijā nepastāv.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu