Akcijā ''Apskauj Latviju'' simtgades ozolus iestāda 45 novados pie robežas • IR.lv

Akcijā ”Apskauj Latviju” simtgades ozolus iestāda 45 novados pie robežas

22
Foto: Ieva Čīka, LETA

Katram ozoliņam ir krustmāte; Valsts prezidents akciju ievada Nīcā

Valsts neatkarības atjaunošanas gadadienā 4.maijā akcijā “Apskauj Latviju” 45 novados pie robežas iestādīti simtgades ozoli, kam katram ir sava krustmāte, vēsta aģentūra LETA un sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis Nīcā iestādīja pirmo ozolu, atklājot Latvijas valsts simtgades svinības, aģentūru LETA informēja Prezidenta preses dienestā. “Ozols Latvijā izsenis ir bijis vīrišķības un spēka simbols. Tādēļ arī mēs šodien stādām ozolus mūsu Latvijai, esam gatavi sargāt mūsu zemi un strādāt tās labā. Tā ir mūsu dāvana Latvijai simtgadē,” uzsvēra Vējonis.

Valsts prezidents piebilda, ka īpaši svarīgi “Apskauj Latviju” akcijā ir iesaistīt jauno paaudzi. “Mūsu bērni un bērnu bērni būs tie, kuri redzēs šos ozolus izaugam. Rūpēsimies par tiem, tāpat kā mēs strādājam savu tuvāko cilvēku un savas tēvzemes labā! Tikai mēs kopā varam stāvēt Latvijas sardzē,” svinīgajā pasākumā Vējonis. Prezidents ozolus stādīja arī Liepājā, Rēzeknes novada Bekšos, kā arī Daugavpilī.

No rīta četros novados vienlaikus akciju atklāja, stādot ozolu Latvijas tālākajos galējos punktos. Viens no tiem ir Nīca – Latvijas sauszemes robežas galējais rietumu punkts. Nīcas parkā pirmās brīvvalsts laikā stādītas liepas. Stāsta, ka vienu no liepām tur stādījis tā laika prezidents Kārlis Ulmanis.

Par spīti agrajai rīta stundai Nīcā uz ozola stādīšanu bija pulcējies krietns pulks iedzīvotāju. Savu roku pie stādīšanas pielika gan jauns, gan vecs. Nīcas ozola krustmātes gods tika Dailes teātra aktrisei Olgai Dreģei. “Es domāju, ka šodien it īpaši katram vajag apjaust, ka no katra paša gribas un mīlestības ir atkarīgs, cik mēs ilgi būsim, cik mēs stipri būsim un mēs būsim!” sacīja Nīcas ozola krustmāte.

Triju robežu – Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas – krustpunktā Daugavpils novada Demenē iestādīti trīs ozoli. Demene ir tālākais Latvijas Dienvidu punkts, ko rotā tēlnieka Viļa Titāna veidototā zīme “Saules puķe”. Ozolu stādīšanas pasākumu Demenes pagasta Kumbuļu ciemā apmeklēja ap 100 cilvēku, tostarp Latvijas un Lietuvas kultūras ministres.

Ilūkstes novada Subatē valsts svētku dienā stādīts ozols. Ozoli valsts svētku dienā stādīti arī galējā Latvijas austrumu punktā – Meikšānu ciemā, kas atrodas Zilupes novada Pasienes pagastā. Ozoli iestādīti arī Rūjienas novada Ipiķos.

Ainažos 4.maijā ne tikai stādīti ozoli, bet arī atjaunota kāda teju 100 gadu veca tradīcija – Latvijas un Igaunijas iedzīvotāju sacīkstes virves vilkšanā. Virvi izdevies ievilkt Latvijas pusē, ziņo lsm.lv. Ceturtdien vakarpusē četri ozoli stādīti Neretas centrā – vietā, kur tiek veidots parks. Katrs ozols simbolizē savu pagastu – Mazzalves, Neretas, Pilskalnes un Zalves.

Vieni no pēdējiem simtgades ozolus stādīja Vecumnieku novada Skaistkalnes iedzīvotāji. Tur ozolu stādīšana bija uzticēta Kaminsku ģimenei.

Liepājnieki pulcējās saules un miera piepildītajā Jāņa Čakstes laukumā, lai ar savu klātbūtni piedalītos valsts simtgades ozola stādīšanā. Lieli un mazi liepājnieki sveica Latviju svētkos un priecājās par zaļojošo Liepāju.

Vienkopus pulcējot daudz ļaužu, pie koncertzāles „Lielais dzintars” notika militārā parāde, kurā piedalījās aptuveni 500 karavīri, glābēji, policijas darbinieki un zemessargi, savukārt pilsētas promenādē kuplā skaitā bija aplūkojami NATO kuģi. Nākamgad militāro spēku parāde valsts svētkos, 4.maijā, paredzēta Madonā.

Vairāk nekā 100 vietās publiski klāts baltais galdauts, arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Esplanādē un pie Ministru kabineta. Veltījumu Baltā galdauta svētkiem pasākumā Demenes pagasta Kumbuļu ciemā 4. maijā dziedāja Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība) kopā ar kopām “Dyrbini” un “Stiprās sievas”.

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu