Grāmatvedis Mēness • IR.lv

Grāmatvedis Mēness

5
Aina no izrādes: Ellena (Inese Kučinska), Harijs (Ēriks Vilsons) un Milts (Leons Leščinskis).

Liepājas teātra izrāde LUV – smieklīgs mīlas trijstūris 

Amerikāņu dramaturga Mureja Šizgala luga LUV, ko Liepājas teātrī iestudējis Dmitrijs Petrenko, manuprāt, ir absurda komēdija cilvēkiem, kam pietiek pašironijas paskatīties uz dzīvi (attiecībām, ilgām, vēlmēm) no malas. Jautājums, ko tā uzdod, faktiski ir aritmētisks, proti, vai saskaitāmo kārtība maina to summu? Atbilde izrādes beigās iznirst no tumsas (skatuvē un cilvēka dvēselē), toties pa ceļam izrāde paspēj arī sasmīdināt, uzdodot gluži eksistenciālus jautājumus. Piemēram, kā labāk – nodarboties ar seksu pirms vai pēc trauku mazgāšanas? 

Šizgala luga sarakstīta 20. gs. 60. gados, un tās autors programmiņā pieteikts ar savu slavenāko darbu: (kop)scenāriju populārajai filmai Sirdspuķīte, kurā Dastins Hofmans pārģērbjas sieviešu drānās, lai uzmanītu šķirto sievu un viņam attiesātos bērnus. LUV pārģērbšanās gan nav (ja neskaita Ērika Vilsona varoni, kurš izrādes beigās iznāk tērpies zvēra kostīmā, kaut kas vidējs starp suni un žurku), bet uz realitātes un absurda robežas balansējošais, fiziski aktīvās komēdijas stils iestudējumā ir atpazīstams.

Izrāde stāsta par attiecībām trīs cilvēku starpā. Leona Leščinska spēlētais Milts uz tilta satiek sen neredzēto studiju biedru Hariju (Ēriks Vilsons), kurš, akurāt vīlies dzīvē, gatavojas lēkt upē. Vārds pa vārdam, un Miltam ir izdevies draugu ne tikai dabūt nost no margām, bet arī «pārdot» viņam ideju par mīlestību kā katras dzīves vienīgo iespējamo saturu, piedāvājot arī mīlas objektu – Ellenu. Tiesa, Ineses Kučinskas atveidotā varone pagaidām vēl ir Milta sieva, kas vēlāk varoņu dzīvēs radīs dažus sarežģījumus, bet tobrīd skatuves centrā glūn milzīgs mēness un tā priekšā Ellena un Harijs jau dzied mīlas duetu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu