Ārvalstu investori: nodokļu reformai jāmazina administratīvais slogs uzņēmumiem • IR.lv

Ārvalstu investori: nodokļu reformai jāmazina administratīvais slogs uzņēmumiem

24
Zlata Elksniņa-Zaščirinska. Foto: Zane Bitere, LETA

Investoru padomes vadītāja aicina valdību beidzot sakārtot maksātnespējas procesu

Valdības virzītās nodokļu reformas rezultāts būs atkarīgs no tā, vai tiks mazināts administratīvai slogs uzņēmumiem, cik kvalitatīvi īstenojami būs pieņemtie likumi un vai tā atbalstīs uzņēmumu ilgtermiņa attīstību. Tā šorīt intervijā Latvijas Radio 1 norādīja Ārvalstu investoru padomes (ĀIP) valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska.

Kā skaidroja ĀIP vadītāja, saskaņā ar Pasaules Bankas pētījumu nodokļu likme Latvijā starp Baltijas valsīm ir viena no zemākajām, taču nodokļu sistēma ir viena no sarežgītākajām no administrēšanas viedokļa, proti, cik daudz laika nodokļu maksātāji pavada, aizpildot dažādas deklarācijas. ”Galvenais jautājums – vai administratīvais slogs nodokļu maksātājiem samazināsies? Tas jau tagad ir liels, vai to ņems vērā?” sacīja Elksniņa-Zaščirinska.

Viņa piebilda – ir saprotams, ka reforma virzīta uz nodokļu samazinājumu darbaspēkam un reinvestētajai peļņai, tāpēc jārēķinās ar citu nodokļu kāpumu, proti, kompensācijas mehānismi plānoti akcīzes nodokļa palielinājums, lai panāktu balansu. Kā norādīja ĀIP pārstāve, būs nozīmīgi, kā tiks pieņemti likumi par nodokļu reformu, cik tie būs kvalitatīvi un cik efektīvi tos varēs izpildīt. Svarīga būs Valsts ieņēmumu dienesta gatavība cīnīties ar ēnu ekonomiku.

Elksniņa-Zaščirinska norādīja, ka nodokļu reforma ir svarīga investoru piesaistei, bet tas nav vienīgais aspekts: ”Investors vērtē, vai te ir paredzama vide, kāds ir biznesa potenciāls valstī, cilvēku resursi. Latvijā ir savi investori, bet jāsaprot, ka mūsu valsts konkurē ar citām Baltijas valstīm par investoru piesaiti. Cerēt, ka nodokļu reforma piesaistīs vairāk investoru… Nodokļu reformai jābūt virzītai uz vietējā biznesa ilgtermiņa attīstību.”

Ir daži faktori, kas ir ļoti svarīgi ārvalstu investoram, piemēram, maksātnespēja, atgādināja ĀIP vadītāja. ”Ja investors saskaras ar bankrotējušiem uzņēmumiem un nespēj aizstāvēt savas intereses maksātnespējas procesā, tas ir svarīgs apstāklis,” sacīja Elksniņa-Zaščirinska, ”ar maksātnespējas sakārtošanu joprojām esam sākuma stadijā. Mēs kā ārvalstu investori šo lietu pacēlām pirms trīs gadiem, un joprojām notiek likumu maiņa. Likums var būt ideāls, bet, ja neviens nespēj to pareizi pielietot, problēmas nemazināsies. Svarīga ir maksātnespējas administrācijas procesu kontrole, izmeklēšanas iestāžu darbība.”

Arī darbaspēks ir svarīga lieta, tāpēc jāpilnveido jauniešu izglītība, lai spējam talantus noturēt Latvijā, skaidro ĀIP vadītāja. Nozīmīgas arī inovācijas – vai start-up uzņēmumi spēj Latvijā radīt un pārdot un iziet starptautiskā tirgū, kad kļūst lielāki. Svarīga investoram ir arī energoresursu cena.

Komentāri (24)

jurisml_inbox_lv 25.04.2017. 09.28

vai ĀIP vadītājai ir zināms kā noturēt darbaspēku Latvijā un nepieļaut tā aizplūšanu no valsts?

+1
0
Atbildēt

1

    Es > 25.04.2017. 11.29

    Vai viņa nav kādos rados ar saskaņas A. Elksniņu? Tad jau viņai ir visas receptes zināmas… ;/

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu