Valdība aiz slēgtām durvīm vienojusies neatbalstīt Ventspils ostas iesaisti "Nord Stream 2" • IR.lv

Valdība aiz slēgtām durvīm vienojusies neatbalstīt Ventspils ostas iesaisti “Nord Stream 2”

17
Foto: Reuters/LETA

Aizsardzības un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ziņojumi norāda uz būtiskiem drošības riskiem, kurus varētu raisīt iesaistīšanās “Nord Stream 2” projektā.

Valdība šonedēļ sēdes slēgtajā daļā jau vienojusies neatbalstīt Ventspils brīvostas iesaisti gāzesvada projektā “Nord Stream 2”, vēsta LETA. 

Pamatojoties uz Aizsardzības ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ziņojumiem, kuros norādīti būtiski riski nacionālajai drošībai, kā arī ievērojot valsts drošības dienestu pārstāvju sniegtās rekomendācijas, Ministru kabinets nolēma neatbalstīt nekādus pasākumus Latvijas teritorijā, kas saistīti ar projektu “Nord Strem 2” un sekmē tā īstenošanu. Vienlaikus valdība uzdeva ekonomikas ministram, satiksmes ministram, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram un finanšu ministrei nodrošināt, ka Ministru kabineta ieceltie valsts pārstāvji Ventspils brīvostas valdē balso pret jebkādu brīvostas iesaistīšanos projekta “Nord Strem 2” īstenošanā. 

Jau vēstīts, ka Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs un Ventspils mērs Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”) paziņojis, ka Ventspils osta un divi tajā strādājošie termināļi “Noord Natie Ventspils Terminals” un “Eurohome Latvija” saņēmuši piedāvājumu iesaistīties “Nord Stream 2” gāzes vadu vidējā posma būvniecībā, nodrošinot cauruļu uzglabāšanu un piegādi caur Ventspils ostu. Pēc Ventspils brīvostas pārvaldes aplēsēm, kopējais Latvijas tautsaimniecības ieguvums no iesaistīšanās projekta realizācijā būtu 25 miljoni eiro. 

“Nord Stream 2” būs Baltijas jūrā ieguldīts savienojums, kas nodrošinās dabasgāzes transportēšanu vairāk nekā 1200 kilometru attālumā no gāzes krātuvēm Krievijā līdz klientiem Eiropā. Paredzēts, ka “Nord Stream 2” divu cauruļvadu sistēma palīdzēs Eiropai nodrošināt gāzes importa vajadzības ar jaudu 55 miljardi kubikmetru gāzes gadā. 

Piesardzīgi par šo projektu gan izteikusies Eiropas Komisija (EK). Eiropas Savienības (ES) valstis 2014.gadā importēja 53% enerģijas. Trešdaļa no gāzes tiek transportēta no Krievijas, un daļa jaunāko Austrumeiropas dalībvalstu savām enerģijas vajadzībām gandrīz pilnībā ir atkarīgas no Maskavas. “Nord Stream” gāzesvads rada riskus koncentrēt 80% ES Krievijas gāzes importa vienā maršrutā un tagad EK aplūko, vai šis projekts atbilst ES noteikumiem. 

Arī Baltijas valstu amatpersonas kritiski izteikušās par “Nord Stream 2”, uzsverot, ka tas ir ģeopolitisks projekts un ir pretrunā ar Eiropas Enerģētikas savienības mērķiem. 

Krievijas valsts dabasgāzes koncerns “Gazprom”, Lielbritānijas un Nīderlandes grupa “Shell”, Austrijas OMV un Vācijas uzņēmumi “Uniper” un “Wintershall” 2015.gadā vienojās uzbūvēt jaunu gāzesvadu “Nord Stream 2” Baltijas jūrā no Krievijas uz Vāciju, apejot Ukrainu, Poliju un Baltijas valstis. Jaunā gāzesvada jauda būs divreiz lielāka nekā “Nord Stream”, un to varētu pabeigt līdz 2019.gada beigām.

Komentāri (17)

jurisml_inbox_lv 21.04.2017. 11.06

durvis tika slēgtas lai lembe neielaužas, varbūt atkal parādīs kā mētā pa galdiem papīrus un lamā visus , kurus pats valdībā komplektēja, šis pareizs lēmums , nevar lēkt acīs pārējām ES dalībvalstīm.

+10
-3
Atbildēt

10

    Ēriks > 21.04.2017. 11.26

    Pareizi,nav ko atņemt piķi somiem…arī zviedri mums lieli draugi,varēs vēlāk tos divdesmitpiecus miljonus no viņiem aizņemties,ja budžetā pietrūks naudiņas,Ebenemezers arī bagāts,tam varēs paaugstināt kādu nodokli,lai neizlaiž vēderu.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 21.04.2017. 19.33

    Tas ir vienreizējs darījums,kurā ir sākums un beigas,pēc kura Latvijā paliek nauda un labiekārtojums ostā,kāda vēl atkarība,kāds TUA?.Un ne jau Latvija to organizē,kauns un negods būs tiem,kas nespēja šo darījumu apstādināt.Ventspils nevar šo projektu apstādināt,Latvija šo projektu apstādināt nav spējīga,Kariņam būs kauns un negods,Eiropas parlamentāriešiem,Eirokomisijai,Eiropas valstu ārlietu ministriem bija iespēja apturēt šo projektu un būs kauns un negods,ka to nespēja,nevajag ”pārvest strelkas”.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 22.04.2017. 14.49

    Austras koks,tu runā par paradīzi,kur mums ne par ko nav jāuztraucas,jo Dievs par visu gādā un mums nav jāpieņem grūti lēmumi,kad jātaisa tabuliņas un jāliek katrai iespējai,variantam plusiņus un mīnusiņus,lai pieņemtu nesāpīgāko variantu?Jeb es kaut ko nesapratu?Šķiet,ka reālā dzīve mums bieži vis neuzdod tik vieglus uzdevumus,uz kuriem atbilde ir kristālskaidra un daiļa i no priekšas i no pakaļas.Var jau uzdot vienkāršu nepaplašinātu jautājumu – vai mums jebkādi būtu jāsadarbojas ar agresīvu kaimiņu – un visi vienbalsīgi nobļaus ”nēēēē” un izklīdīs pa mājām.Bet jautājumu var uzdot arī savādāk – vai mums būtu izdevīgi nesadarboties,ja zinām,ka tādējādi no Latvijas izbrauks tik un tik tūkstoši latviešu…vai arī …ar šo projektu varam nopelnīt naudiņu,lai stiprinātu robežu…vai izdarīt kādu citu labu darbu Latvijā.Tāda ,lūk morāle.Šorīt pa radio stāstīja,ka eži un vardes tiek uz mūsu ceļiem vairumā nobraukti,āra zemēs jau pieņemti mēri,lai dzīvnieki varētu droši šķērsot šosejas,Lietuvā,Polijā esot,pat Baltkrievijā,bet pie mums nav,naudiņas neesot…Vot te tev morāle.Kas sliktāk -piedalīties projektā un naudiņu izmantot dzīvnieku glābšanai no sabraukšanas vai uzspļaut uz vardēm un lepni pagriezt muguru nordstrīmam?Citādi miljons tur,miljons šur,miljons vēl kaut kur un beigās plika pakaļa.Turklāt ne jau krievi tanku rūpnīcu cels,pasākumu organizē pati Vācija,nevis Krievija,jādomā,ka vācieši apzinās projekta riskus un tiem ir gatavi,gāze nav nekādi ne bēgļi,ne pederasti,tas ir parasts enerģijas avots,kuru izmanto rūpniecībā,no gāzes izmantošanas Vācija švakāka nepaliks,turklāt viņiem ir vesels bars gāzes piegādātāju arī no citām valstīm. .

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    basta > 23.04.2017. 12.04

    to rinķī apkārt

    Kāda asinsnauda? Latvija nekādi nevar ietekmēt Nord Stream, pret to ir jācīnās ES parlamentā. Asinsnauda bija par TECII 2. kārtu, jeb domā to Savickim uzcēla par skaistām acīm?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    basta > 23.04.2017. 12.06

    to Austras koks

    Varbūt ne pret Ēriku, bet uzturēšanas atļauju dalītājiem ir jāvēršas, pret tiem, kuru higiēnas prasību līmenis pieļauj jebkādas substances un to smakas?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    uldis_rats > 21.04.2017. 17.05

    Jā, Savinu esmu pamanīts – par tādiem politemigrantiem prieks. Ja domā par mediju saturu krievu valodā, tad jāpopularizē ir šādi blogeri, par to kas notiek Krievijā labi var uzzināt no youtube blogera kamikadzedead, jāsadarbojas varbūt ar kādiem neatkarīgajiem Krievijas medijiem.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    uldis_rats > 21.04.2017. 16.58

    Ērik, ja jau pret šo naudu nav iebildumi, tad laikam arī pret TUA “investoriem” no austrumiem arī nav pretenziju? Nauda “nesmird”?

    Man šķiet, ka jābūt īpaši uzmanīgiem pret jebkādu naudu no “austrumiem” – tai naudai ir pārāk liela “piekabe”, ka tik jau šobrīd pie mums nav pārāk daudz kremļa naudas, kāpēc vēl vairāk palielināt savu atkarību?

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Austras koks > 21.04.2017. 16.55

    Ērikam un citiem, kam liekas, ka jebkura nauda der – iesaku noskatīties šo video. Tas ir krievu politemigramts Dmitrijs Savvins, kurš šobrīd dzīvo Liepājā. Video gan ir sakarā ar naudas pelnīšanu ar uzturēšanās atļaujām, bet tur minētais piemērs par 39. gadu ļoti labi atbilst arī šim variantam par naudas nopelnīšanu Ventspilī no NordStream II.

    http://www.youtube.com/watch?v=XrYskJgDDo8

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > 21.04.2017. 12.44

    Erik, šie 25 miljoni, kas valsts mērogā nav nekāda īpašā bagātība, Latvijai nākotnē var pārvērsties par asins naudau, negodu ar saistībām, no kura nomazgāties tīram vairs nebūs iespējams.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Austras koks > 21.04.2017. 21.03

    Ērik, vienkāršoti izsakoties ir tā – tas, ka kāds cits organizē maucību un es to maucību nevaru apstādināt, nenozīmē, ka man tajā maucībā jāpiedalās, pat ja es ar to varu nopelnīt; tas, ka citiem nauda stāv pāri morāles un ētikas princiiem, nenozīmē, ka man līdz tādam līmenim jānolaižas.

    Turklāt, ja pēc neatkarības atjaunošanas būtu notikusi normāla lustrācija, un visādi komunistu ma**as kā lembergi, brigmaņi utt. būtu atstumti no varas, tad mums ekonomikas sakarā par kaut kādiem 25 miljoniem vispār nebūtu jāuztraucas, par tāda veida pelēkiem darījumiem būtu nospļauties, un lielākai daļai cilvēku nenāktu pat prātā apspriest piedalīšanos tādos darījumos.

    Un ja Eiropā pēdējās vairākas desmitgades nebūtu pie varas visāda kreisa šļura, tai skaitā tie, kas sevi nez kādēļ dēvē par liberāļiem, tad arī Eiropā morāles un ētikas līmenis nebūtu nolaidies zemāk par durvju slieksni un nekāds NordStream nenotiktu. Un nenotiktu arī daudzas citas murgainas lietas, kā migrantu beznosacījumu laišana iekšā (velkamisms), slimīgās LGBT filozofijas propaganda, ES jukšana utt.

    Putina Krievija piekopj tās pašas čekistu metodes, ko psrs – sponsorē un dod naudas piešprices visiem, kuros redz, ka to darbība var bīdīt uz priekšu visādas filozofijas vai veicināt darbības, kas grauj tradicionālās vērtības, morāli un ētiku, vienalga vai tie būtu kreisie vai labējie, vai krievu draugi vai nedraugi, vai tā būtu imigrācijas veicināšana, vai kontraversālu ideju kā ekstrēmie zaļie vai viendzimuma laulības propagandētāji, galvenais, ka sabiedrībā nav stingru noteiktu principu, kā rezultātā tā šķeļas un nespēj sevi aizsargāt. Un jo traģiskāka kļūst situācija, jo zemāk krīt morāles latiņa, jo vairāk tādu, kas par naudu gatavi darīt jebko, vai gatavi iet uz visādiem apšaubāmiem darījumiem.

    Un tā vosa rezultātā sabiedrības morāles līmenis noveļas tik zemu, ka viss jūk un brūk.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

vvilums 21.04.2017. 22.13

Austras koks. Labs. Ērik, izlasi divas reizes un atceries.

+6
-1
Atbildēt

0

gustaps 23.04.2017. 11.00

Ekosistēmā arī šakālim ir nenoliedzama vieta. Drauds ir nevis pats šakālis, bet gan to skaits. Tas ir, sabiederības šakalizēšanās tendence.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu