Turcijas sultanāts? • IR.lv

Turcijas sultanāts?

3
Aivars Ozoliņš

Referendumā Turcijā neliels vairākums atbalstīja autoritārismu

Referendums Turcijā svētdien bija vairāk nekā tikai «par prezidenta pilnvaru paplašināšanu», kā vēsta ziņu virsraksti. Ar nelielu pārsvaru apstiprinātie 18 konstitūcijas labojumi faktiski pārvērstu Turciju no parlamentāras valsts prezidentālā un var izbeigt 1923. gadā pasludinātās Turcijas Republikas sekulārās demokrātijas vēstures posmu.

Referendums faktiski izbeidz Turcijas virzību uz Eiropas Savienību un vieš nopietnas bažas par tās attiecībām ar NATO partneriem.

Konstitūcijas grozījumu atbalstītāji apgalvo, ka tie gan nodod izpildvaru prezidenta rokās, tomēr nemazinot parlamenta kā augstākā likumdevēja lomu un arī tiesu neatkarību. Taču referenduma ierosinātāja prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana atbalstītājai, valdošajai Taisnīguma un attīstības partijai (AKP) ir vairākums parlamentā, bet konstitūcijas grozījumi piešķir prezidentam tiesības bez parlamenta piekrišanas iecelt tiesnešus un arī atlaist parlamentu. Premjerministra amats tiks likvidēts, prezidents iecels visas augstākās izpildvaras amatpersonas un kontrolēs bruņotos spēkus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu