Turcijas referendumā vairākums balso par prezidenta pilnvaru paplašināšanu • IR.lv

Turcijas referendumā vairākums balso par prezidenta pilnvaru paplašināšanu

30
Foto: AFP-LETA

Balsu skaitīšana turpinās; atstarpe starp par un pret sarūk

Turcijā svētdien notikušajā referendumā saskaņā ar provizoriskiem datiem vairākums balsotāju atbalstījuši konstitūcijas grozījumus par prezidenta pilnvaru paplašināšanu, tomēr, turpinoties balsu skaitīšanai, distance starp abām nometnēm stipri sarukusi, vēsta aģentūras LETA-AP.

Kā lēsusi Turcijas Centrālā vēlēšanu komisija, apkopojot rezultātus no vairāk nekā 90% balsošanas urnu, 52,7% referenduma dalībnieku nobalsojuši par pāreju uz prezidentālu sistēmu, bet 47,3% – pret to, vēsta ziņu aģentūra “Anadolu”.

Lai prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana un viņa dibinātās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) ierosinātās konstitucionālās reformas, kas var mainīt valsts politisko sistēmu uz vairākām desmitgadēm, kā arī noteikt Ankaras turpmākās attiecības ar Rietumiem, stātos spēkā, tām nepieciešams 50% plus vienas balss atbalsts.

Erdoana režīma pretinieki brīdinājuši, ka konstitūcijas grozījumi pavērs ceļu viena cilvēka autoritārās varas nostiprināšanai un ļaus Erdoanam demontēt modernās Turcijas pamatlicēja Mustafas Kemala Ataturka iedibināto sekulāro valsts iekārtu.

Savukārt reformu atbalstītāji apgalvo, ka pāreja uz prezidentālo sistēmu, kas paredz premjerministra posteņa likvidēšanu, apvienojot valdības vadītāja un prezidenta amatus, ļaušot nākotnē izvairīties no tādām politiskām krīzēm, kādas Turciju vajāja pagājušā gadsimta astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados, pirms pie varas nāca AKP, kas tika izveidota uz aizliegtās islāmistu kustības bāzes.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu