Saprāta mirdzošā gaisma • IR.lv

Saprāta mirdzošā gaisma

4
Grāla karaļa Amfortass lomā kanādiešu baritons Džeralds Finlijs.

Alvim Hermanim Vīnes Valsts operā gan uzgavilē, gan kliedz «bū» 

Vīnes Valsts operas preses birojs strādā kā pulkstenis. Jau dienu pirms Parsifāla pirmizrādes, kam jānotiek 30. martā, e-pastā iekrīt preses bildes un norāde, kur var lejupielādēt programmu. Ziņkārība liek atvērt dāvaniņu vēl pirms svētkiem, toties nu ir skaidrs, ko darīt pirmizrādes rītā.

Sevī dziļi, dziļi

Saminstinoties pie Oto Vāgnera slimnīcas vārtiem – tā tomēr ir pavisam īsta psihiatriskā dziednīca, kas darbojas pilnā sparā -, sargs laipni pajautā: «Uz baznīcu? Taisni augšā!» Kāpiens ir garš, bet lēzens. Garām elegantiem, funkcionāliem nodaļu korpusiem, garām teātra (sic!) ēkai ar izliektu piebraucamo ceļu. Un tad priekšā pēdējais ceļa posms – īvju, kadiķu un citu mūžzaļu koku aizsegta, augšā ir Svētā Leopolda baznīca, arhitekta Oto Vāgnera brīnišķīgākais darbs. Iekšā tikt nav iespējams. 

Bet arī no ārpuses ēka ir aizgrābjoši skaista – jūgenda simetrija, ieeja, ko sargā četri lūgšanā iegrimuši eņģeļi, blāvi mirdzošs zelta kupols, baltas sienas ar slīpēta stikla sānu ejām un vitrāžu logiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu