Laikraksts: ES grasās izteikt Polijai un Ungārijai ultimātu • IR.lv

Laikraksts: ES grasās izteikt Polijai un Ungārijai ultimātu

23
NULL
Foto: Reuters/LETA

Vairākas ES dalībvalstis var pieprasīt izpildīt migrantu kvotu vai izstāties

Eiropas Savienība (ES) gatavojas izteikt Polijai un Ungārijai ultimātu, pieprasot patvēruma meklētāju uzņemšanu vai arī bloka atstāšanu, atsaucoties uz britu laikrakstu “The Times”, ziņo Polijas Radio. Kā vēsta aģentūra LETA, “The Times” otrdien publicētā rakstā apgalvo, ka “Vācija, Francija un līdz par 21 citai valstij” gatavojas 2017.gadā izvirzīt Varšavai un Budapeštai ultimātu, pieprasot, lai abas valstis “akceptē savu migrantu kvotu vai arī izstājas no ES”.

Nedz Polija, nedz Ungārija nav piekritušas Eiropas Komisijas (EK) uzspiestajam plānam pārdalīt pa citām dalībvalstīm 160 000 patvēruma meklētāju, kas nelegāli ieradušies Itālijā un Grieķijā.

“The Times” norāda, ka “Ungārija uzņēmusies vadību dumpī pret kvotu shēmu, apstrīdot to ES tiesās”, kamēr “Polija ignorējusi Eiropas Komisijas kritiku”. “Viņiem būs jāizdara izvēle – ir viņi Eiropas sistēmā, vai nav,” laikrakstam sacījis avots diplomātu aprindās. “Nedrīkst šantažēt ES. Vienotībai ir cena.”

Tuvāko nedēļu laikā ES Tiesa vērtēs patvēruma meklētāju kvotu atbilstību bloka tiesību normām, un spriedums šajā lietā gaidāms līdz gada beigām. Eksperti uzskata, ka tiesa, domājams, lems par labu ES patvēruma meklētāju pārdales shēmai.

“Tad viņiem [Ungārijai un Polijai] būs jāpakļaujas spriedumam. Ja viņi to nedarīs, viņiem būs jārēķinās ar sekām, gan finansiālām, gan politiskām. Vairs nekādu izņēmumu. Vairs nebūs “viena kāja iekšā, viena ārpusē”. Mēs šajā lietā būsim ļoti stingri,” sarunā ar “The Times” teicis avots.

Reaģējot uz šo informāciju, Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis paziņojis, ka nav iespējams viņa pārstāvēto valsti sodīt par imigrantu neuzņemšanu. “Es neredzu, kā būs iespējams sodīt Poliju par jebko, jo migrācijas problēma (..) nav saistīta ar struktūrfondiem,” viņš uzsvēra. Ministrs norādīja, ka ES struktūrfondiem, kas domāti, lai izlīdzinātu ekonomisko situāciju bloka dalībvalstīs, “nav nekādas saistības ar bēgļu, migrantu jautājumu”.

Vaščikovskis norādīja, ka imigranti un patvēruma meklētāji nenāk tikai no Tuvajiem Austrumiem un Āfrikas, un Polija pērn ukraiņiem izsniedza 1,3 miljonus darba un uzturēšanās atļauju. “Tas noslēdz diskusiju,” paziņoja ministrs, piebilstot, ka “Polija ir valsts, kas ir neaizsargāta pret plašu migrācijas vilni”.

EK plāna ietvaros Polijai līdz 2017.gada septembrim bija jāuzņem 6200 patvēruma meklētāju, tomēr tā nav uzņēmusi nevienu. Martā ES migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dimitris Avramopuls brīdināja bloka dalībvalstis, ka EK rīcībā esot instrumenti, līdzekļi un vara, lai ieviestu obligātas kvotas patvēruma meklētāju uzņemšanai.

Komentāri (23)

cabulis 05.04.2017. 14.59

Ziņo Polijas radio, kurš atsaucās uz Times, kas to norakstījis no kādas internetvietnes, kuras skribents savukārt redzējis vietējā TV, kur intervēta kāda politiķa sievas draudzene, kurai tā draudzene izklačojusies, ka no sava vīra padzirdējusi, ka ES grasās, izskatīt iespēju sasaukt ultimāta izteikšanas pilnsapulci, lai galu galā varbūt maigi aizrādītu PL un HU.

Vispār skribentiem no dažādiem portāliem nevajadzētu nodarboties ar Copy-Paste : …rakstā apgalvo, ka “Vācija, Francija un līdz par 21 citai valstij …. , šito pašu kļūdu es šodien kaut kur citur arī redzēju.

+11
-1
Atbildēt

4

west 05.04.2017. 19.11

Džunkers un viņa saimnieki vēl nav padomājuši par striķīti un ziepēm ES graušanas rezultātu sakarā ? Ar UK pirmo zvanu vēl bija par maz ?

+8
-3
Atbildēt

0

lno 05.04.2017. 15.41

Vairāk, vēl vairāk Eiropas!:):):)

+5
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu