Par totalitārismu slavinošiem "Twitter" ierakstiem grib atņemt stipendiju vienam no VDK izpētes komisijas pētniekiem • IR.lv

Par totalitārismu slavinošiem “Twitter” ierakstiem grib atņemt stipendiju vienam no VDK izpētes komisijas pētniekiem

23
Foto: Sergey Dolzhenko, EPA/LETA.

Komisijas vadība prasa lauzt līgumiskās attiecības ar vienu no komisijas pētniekiem — Latvijas Universitātes Vēstures un filosofijas fakultātes (VFF) studentu Dāvi Vaļģi.

Ar totalitārismu slavinošiem ierakstiem sociālajā tīklā “Twitter” Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas vadība prasa lauzt līgumiskās attiecības ar vienu no komisijas pētniekiem — Latvijas Universitātes Vēstures un filosofijas fakultātes (VFF) studentu Dāvi Vaļģi, ziņo aģentūra LETA.

Komisiju satrauca Vaļģa ieraksti mikroblogošanas tīklā “Twitter” — tur komisija kopumā konstatēja tikai četrus ierakstus, no kuriem viens ieraksts ietver stilizētu nacionālsociālistiskās Vācijas karogu. Komisijas ieskatā šis fakts ir jāņem vērā, izvērtējot apstākli, ka otrais ieraksts vēsta par to, ka “Hanss Vestmars ir patiesi iedvesmojoša spēlfilma. Īsts dārgakmens”.

Komisija izvērtējusi šo publikāciju kopumā ar parējiem mikroblogošanas konta elementiem, gūstot pārliecību, ka ar to domāta 1933. gada Nacionālsociālistiskās vācu strādnieku partijas propagandas spēlfilma “Hans Westmar. Einer von vielen. Ein deutsches Schicksal aus dem Jahre 1929”, kuras sākotnējais nosaukums ir “Horst Wessel. Ein deutsches Schicksal”, slavinot Nacionālsociālistiskās vācu strādnieku partijas himnas autoru Horstu Veselu.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esoša komisija vēstule LU Fondam un LU vadībai, starp Vaļģi un LU Fondu noslēgtais līgums paredz, ka stipendiātam jābūt lojālam Satversmei, kuras ievads “tiešā tekstā nosoda totalitārus režīmus”. “To nosodījums ir arī viens no ievada pieņemšanas juridiski politiskajiem pamatiem, līdz ar to var konstatēt, ka ir vispārzināms, ka totalitāra režīma ideoloģijas publisku slavināšanu var definēt kā lojalitātes Latvijas Satversmei pārkāpumu,” pausts vēstulē.

Izpētes komisija atsaucas uz 1986. gada Eiropas Cilvēktiesību tiesas atziņu, ka lojalitātes prasīšana pamatlikumam ietver liegumu ekstrēmiem politiskiem uzskatiem valsts institūcijās un ka tas nepārkāpj Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību konvenciju. Komisijā piebilda, ka LU students atbilstoši Augstskolu likumam ir arī LU personāls. Tāpat arī Izglītības likums paredz izglītojamā pienākumu ar cieņu izturēties pret Satversmi, savukārt totalitāra režīma ideoloģijas slavināšana pārkāpj šo pienākumu.

VDK izpētes komisijas vadības ieskatā sadarbība ar komisiju, kura pēta totalitārā okupācijas režīma represijas, nav apvienojama ar cita totalitārā režīma ideoloģijas un propagandas slavināšana. Līdz ar to, pamatojoties uz Vaļģa stipendijas līgumā paredzētajām tiesībām, komisija lūdz nekavējoties vienpusēji lauzt līgumu un izvērtēt procedūru, kādā LU VFF izvērtē stipendiātu rekomendēšanu.

Komentāri (23)

Austras koks 28.03.2017. 16.29

Delfos bija skrīnšots arī tviterkonta, un tur izskatījās lieta pavisam savādāk. Tāpēc ierakstīšu arī šeit to pašu komentāru:

Vispār jau izskatās,ka twiterī viņš ir dalījies ar rakstu, un tas karogs nāk līdzi tam rakstam par feminismu, nevis viņš to karogu ir publicējis. Ja tajā rakstā ir twitter dalīšanās (kopīgošanas) poga, tad to nospiežot, twiterī parādās raksta virsraksts, ievads un attēls, ko izvēlējies raksta autors, nevis tas, kurš publicē linku uz rakstu.

Savukārt atsauce, ka kāda filma ir iedvesmojoša, ir kaut kāds pārkāpums? Kaut kāda vārda brīvības ierobežošana sanāk, ja viedokli paust nedrīkst.

Tas VDK izpētes komisijas vadītājs pats nav no VDK vai kāds slepenais VDK aģents, ka šādi rīkojas?

+9
-5
Atbildēt

1

vitalisvita 28.03.2017. 14.49

Domāju, ka totalitārisma draudu novēršanas jautājumi gan nebūtu skatāmi saistībā ar kāda atsevišķa studenta aizdomīgiem izteicieniem, bet gan daudz plašākos mērogos.

Un, respektējot norādīto “1986.gada Eiropas Cilvēktiesību tiesas atziņu, ka lojalitātes prasīšana pamatlikumam ietver liegumu ekstrēmiem politiskiem uzskatiem valsts institūcijās”, izsaku šim tiesas atzinumam adekvātu pārliecību, ka arī mūsu Valsts pārvalde (negaidot mūsu NATO sabiedroto drošības dienestu rekomendācijas) sekos šai ECT atziņai un veiks nepieciešamo, – hibrīdkara apstākļiem atbilstošo, savas pārvaldes institūciju lustrāciju.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu