Visi ceļi sākas Romā • IR.lv

Visi ceļi sākas Romā

Pauls Raudseps

ES nākotni izšķirs notikumi Francijā un citur, nevis Junkera plāna apspriešana

Amerikas prezidents Dvaits Eizenhauers esot teicis, ka plāni nav nekas, bet plānošana ir viss. Šķietamā paradoksa jēga ir izpratnē, ka neviens plāns nekad netiks precīzi izpildīts, taču, tikai apzināti definējot, ko gribam sasniegt un kādi līdzekļi ir mūsu rīcībā, varam sagatavoties neizbēgamiem pārsteigumiem un novirzēm no prognozes.

Šādā garā būtu jāvērtē Eiropas Komisijas prezidenta Junkera marta sākumā prezentētie Eiropas Savienības nākotnes scenāriji, kuri būs diskusiju centrā valstu vadītāju svinīgajā samitā, kad viņi atzīmēs ES dibināšanas dokumenta – Romas līguma – 60. gadadienu.

Junkers ir definējis piecus ES modeļus diapazonā no «tikai un vienīgi vienotais tirgus» līdz «darīt daudz vairāk kopā». Pirmais faktiski nozīmētu kolektīvo Brexit, jo modelī paredzētā brīvā preču tirdzniecība bez «Briseles» virsbūves un bez brīvas darbaspēka kustības ir tieši tas, ko Lielbritānijas eiroskeptiķi vienmēr ir teikušies gribam. Otrā spektra galā tiek piedāvāts federālisms, kas neuzdrošinās dvest savu vārdu, jo ko gan citu varētu nozīmēt solījumi, ka «ekonomikas, finanšu un fiskālā Savienība ir sasniegta» vai ka «lēmumu pieņemšana ir ātrāka un izpildes nodrošināšana ir spēcīgāka visās jomās»? Ne viens, ne otrs no šiem galējiem variantiem nebūs dalībvalstīm pieņemams, un tālāko attīstību noteiks atsevišķu valstu grupu gatavība padziļināt sadarbību konkrētās jomās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu