Terēza Breksitzemē • IR.lv

Terēza Breksitzemē

6
Pauls Raudseps

Skotijas pošanās balsojumam ir tikai pirmais trieciens Brexit atbalstītājiem

Premjerministre Terēza Meja vēlas radīt iespaidu, ka viņa kā Harija Potera gudrā draudzene Hermione stāv uz perona 9 ¾, gatava doties brīnumainā ceļojumā.

Otrdien Mejas pavadoņi parlamentā piešķīra viņai tiesības iedarbināt Lisabonas līguma 50. pantu un sākt procesu, kas ved uz Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES. Deputātiem un lordiem likuma pieņemšana bija kā metaforiska mutautiņu vicināšana, ko var tulkot gan kā laba ceļavēja vēlējumu, gan kā balta padošanās karodziņa izkāršanu, jo ar šo lēmumu viņi atņēma sev iespējas ietekmēt izstāšanās noteikumus. Viss tagad Mejas valdības rokās, un viņa ir solījusi panākt brīnumu lietas – vienlaikus «atgūt kontroli» pār Lielbritānijas robežām un likumdošanu, saglabāt ekonomiskās attiecības ar Eiropu un vēl nodrošināt pat plašākas tirgošanas iespējas ar pārējo pasauli. Protams, būs arī bīstami brīži, kad virsū māksies ļaunie eiromorti, tomēr beigas būs laimīgas.

Vai Meja šai pasakai jelkad ir ticējusi, nevaram zināt. Taču kļūst aizvien skaidrāks, ka viņa šobrīd ir nevis saprātīgā, drosmīgā Hermione, bet gan cita angļu stāsta varone Alise, kuru pārņēma neizskaidrojama vēlme līst pakaļ kādam satrauktam, kā angļu džentlmenim tērptam trusim, «nemaz nepadomājusi, vai kādreiz varēs no alas izkļūt laukā».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu