Samsung liesmās • IR.lv

Samsung liesmās

3
Rokudzelžos saslēgtais Samsung korporācijas faktiskais līderis Džejs Li 19. februārī tiek vests uz pratināšanu prokurora birojā.

Samsung kukuļdošanas skandāls apdraud visas Dienvidkorejas veiksmes stāstu

Pasaulē lielākās korporatīvās impērijas mantinieks Džējons Li vienmēr centies sekot sava prominentā tēva pēdās. Viņš savā pārziņā pārņēmis uzņēmuma būtiskākās daļas. Viņš cenšas ģenerēt pēc iespējas vairāk svaigu ideju. Viņš draudzējas ar Valsts prezidenti. Un, tieši tāpat kā tēvs, arī Džējons (kurš dod priekšroku vārdam Džejs) apsūdzēts likuma pārkāpšanā. Dienvidkorejiešu Samsung Group faktiskajam līderim pirms pāris nedēļām oficiāli izvirzītas apsūdzības kukuļdošanā, pie reizes ieraujot viņu lielā politiskā skandālā, kas satricinājis šo Āzijas valsti. Redzot rokudzelžos saslēgto industrijas balstu policijas pavadībā, kad viņš tika vests no ieslodzījuma vietas uz pratināšanu pie prokurora, pārsteigumā noelsās pat paši vienaldzīgākie dienvidkorejieši. Jo līdz ar šo skatu nāca vēl viena atziņa – principā ir apdraudēta visa Dienvidkorejas pēckara ekonomiskā iekārta.

Saķeršanos ar likumu Samsung piedzīvojis arī agrāk. Pēc pirmā skandāla, kad kompāniju 60. gados pieķēra mākslīgā saldinātāja kontrabandā, firmas vadītāji laiku pa laikam iekūlušies tiesiskās nepatikšanās. Taču lielākoties no tām izkļuvuši bez tālejošām sekām. Savulaik Valsts prezidents pasargāja Džeja Li tēvu no ieslodzījuma cietumā, bažījoties, ka Samsung ķibeles automātiski izraisīs lielas problēmas visas valsts ekonomikā, kura veiksmīgi bija palīdzējusi no pēckara pelniem izrausties miljoniem cilvēku.

Taču laiki ir mainījušies, un šoreiz iznākums varētu būt cits – iespējams, Samsung jaunajam līderim tik tiešām būs jāsēž aiz restēm. Ir izaugusi jauna politiķu paaudze, kura pret biznesa milžiem vairs neizturas kā pret trauslām olām. Un arī sabiedrība kopumā ir nogurusi no balto apkaklīšu noziegumiem, kas līdz šim bieži palikuši nesodīti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu