Trīs gadi pēc Maidana • IR.lv

Trīs gadi pēc Maidana

5
Kijevas Maidana laukumā lielos ekrānos mainās tā dēvētā «debesu simtnieka» portreti — šie cilvēki gāja bojā protestu laikā 2013. gada decembrī un 2014. gada sākumā.
Pauls Raudseps

Lai pilnībā atbrīvotos no Maskavas, Ukrainai ne tikai jāuzvar karš, tai arī jāizveido moderna, funkcionējoša valsts. Cik lielā mērā ir piepildījušās «pašcieņas revolūcijas» cerības?

Pirms trim gadiem, kad Krievija okupēja Krimu un izraisīja karu Donbasā, Ukraina šķita uz sabrukuma robežas. Prezidents aizbēdzis, valsts kase faktiski tukša, no bruņotajiem spēkiem pāri palikusi tikai izrūsējusi fasāde. Tomēr, par spīti skaudrajiem pārbaudījumiem, Ukraina ir spējusi nostabilizēties. Armija valsts austrumos kļuvusi par nopietnu spēku, pērnā gada beigās tautsaimniecība atgriezās pie izaugsmes, un, neskatoties uz daudzajiem nervozajiem brīžiem, starptautiskās sabiedrības atbalsts Ukrainai lielā mērā saglabājies.

Latvijā dabiski vislielāko uzmanību pievēršam drošības stāvoklim un konfliktam Donbasā, tomēr, lai Ukraina ilgtermiņā spētu noturēties pretī Putina spiedienam un nostiprināt savu valstiskumu, tikpat svarīga ir valsts iekšpolitiskā attīstība.

Lai par to uzzinātu vairāk, nesenā ceļojumā uz Kijevu izmantoju iespēju intervēt Valēriju Pekaru. Viņš ir viens no pilsoniskās sabiedrības pazīstamākajiem un visvairāk respektētajiem pārstāvjiem Ukrainā un spēj sniegt labi informētu, līdzsvarotu un neatkarīgu skatu uz valsts attīstību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu