Ne dienu bez dizaina • IR.lv

Ne dienu bez dizaina

5
Latvijas Dizaina gada balvas žūrijas locekļi. Augšējā rindā no kreisās: Inese Baranovska, Rihards Funts un Barbara Ābele (Latvija)

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā atklās Dizaina gada balvas finālistu izstādi, nosauks laureātus

Dienā, kad pie lasītājiem nonāks šis žurnāla numurs, tiek atklāti pirmās nacionālā mēroga Latvijas Dizaina gada balvas (LDGB) 20 finālisti. Uzvarētāji un speciālbalvu ieguvēji, saglabājot intrigu, tiks godināti svinīgā ceremonijā 3. marta vakarā, bet no 4. marta līdz 9. aprīlim labākie no Latvijas (konkursā pieteiktajiem) dizaina darbiem būs apskatāmi izstādē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Kas padara šo pasākumu ievērības cienīgu un kādas tendences tas iezīmē, jautāju LDGB žūrijas locekļiem.

Pašsaglabāšanās 

«21. gadsimtā dizains ir tā radošā industrija, kas līdzdarbojas jebkurā tautsaimniecības nozarē. Dizains ir pašsaglabāšanās un konkurētspējas instruments,» saka Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Barbara Ābele, viena no LDGB iesniegto darbu vērtētājām. Viņasprāt, dizains ir jebkuras attapīgas valsts attīstības stratēģijas nozīmīga sastāvdaļa, tāpēc likumsakarīgi, ka arī Latvijā, kur joprojām pastāv arī atsevišķi profesionālo organizāciju rīkotie dizaina konkursi, nodibināta valstiska mēroga balva. 

LDGB iniciators ir Kultūras ministrija, kuras pērn izsludinātā konkursa rezultātā iespēju turpmākos trīs gadus rīkot LDGB ieguva dizaina birojs H2E, kura īpašnieki ir pazīstamie dizaineri Ingūna un Holgers Eleri. Biroja vārds pēdējā laikā plaši izskanējis, pateicoties veiksmīgajai darbībai izstāžu dizaina jomā. Nesenākais sasniegums – Kilograms kultūras 2016 balva par trim atjaunotajiem Raiņa un Aspazijas muzejiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu