Modernās Vācijas seja • IR.lv

Modernās Vācijas seja

2
Elbas Filharmonijas Lielā zāle atklāšanas koncertā 11. janvārī.

Jaunās Elbas Filharmonijas fani cer, ka milzīgās izmaksas un ilgā gaidīšana ir bijusi tā vērta – Hamburga ieņems nozīmīgu vietu pasaules kultūras kartē 

Slīdošās kāpnes virzās gliemeža lēnumā. Tā tas tika iecerēts. Lai iekļūtu jaunajā koncertzālē, kas «uzsēdināta» uz vecas ostas noliktavas ķieģeļu mūriem, četras minūtes jāpavada uz eskalatora baltā tunelī ar tūkstošiem atstarojošu disku sienās un griestos. Tunelis ir izliekts, tāpēc tā beigas uzreiz nemaz nav redzamas. Kad beidzot tiek sasniegts skatu laukums ar plašu panorāmu uz Elbas upi, konteineru ostu un tajā strādājošajiem ceļamkrāniem, elpu tikpat lielā mērā aizgrābj arī pašas ēkas iekštelpa.

Brauciens pa slīdkāpnēm ir pēdējais ziņkāres ķircinātājs vērienīgajā projektā, kas daudzus gadus pamatīgi pārbaudīja Hamburgas pilsētas pacietību. Kad šveiciešu arhitektu firma Herzog & de Meuron pirms vairāk nekā desmit gadiem publiskoja pirmās projekta aplēses, celtniecības izmaksas tika lēstas ap 186 miljoniem eiro. Pirmajā budžeta koriģēšanā šis skaitlis uzlēca līdz 272 miljoniem. Pēc vairākkārtējas kavēšanās, revīzijām un pat tiesāšanās galīgais rēķins sasniedza 789 miljonus, izraisot gan asas politiskas debates, gan sabiedrības protestus. 

Tomēr koncertzāles fani cer, ka lielās izmaksas un ilgā gaidīšana ir bijusi tā vērta. Katrā ziņā par to ir pārliecināts Kristofs Lībens-Zeiters, bijušais Vīnes koncertzāles mākslinieciskais vadītājs, kuru par Elbas Filharmonijas (Elbphilharmonie) direktoru iecēla jau 2007. gadā. Visu šo laiku viņš bija namatēvs bez paša nama, lielākoties sapņodams par to, kāda būs jaunās filharmonijas programma pēc atklāšanas. «Tagad viss pēkšņi ir izpārdots,» jūsmo Lībens-Zeiters. Cilvēki izķēruši biļetes gan uz jaunās koncertzāles abu pastāvīgo rezidentu – Hamburgas federālās zemes filharmonijas orķestra un Hamburgas Simfoniskā orķestra – koncertiem, gan uz Ņujorkas Filharmonijas vieskoncertiem aprīlī, gan arī džeza mākslinieku un citu mūsdienu izpildītāju mūzikas vakariem. Janvārī aizpildot kalendāru līdz jūnijam, bija palikuši brīvi tikai daži vakari. Tie nosaukti par «aklajiem randiņiem», jo vēl nav apstiprināts, kāda žanra koncerts notiks un kādi māk-slinieki tajā piedalīsies. Taču arī šīs «aklās» biļetes ir izpirktas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu