Patrioti • IR.lv

Patrioti

4
Nellija Ločmele

Patriots – savu tēvzemi un tautu mīlošs cilvēks – latviešu valodā, protams, ir svešvārds. Caur grieķu, latīņu un franču mēlēm izlocītais jēdziens pie mums nonācis kā aizguvums, kura uzdevums ir nošķirt «savējos» no pārējiem. Pašaizliedzīgos no savtīgajiem. Dedzīgos no apgruzdušajiem.

Par šo savējā/svešā paradoksu aizdomājos, šajās žurnāla lappusēs lasot par kustības Bezvēsts.lv līderi Aleksandru Faminski, kurš laiku ziedo pazudušu cilvēku meklēšanai. Ar savu dedzību aizrāvis daudzus. Kad sāka, draugi viņu uzskatīja par traku, bet septiņos gados kustība augusi, mācījusies un brīvprātīgajiem izdevies atrast jau 80 pazudušos. Izrādās, Latvijā dzimušais Aleksandrs nav Latvijas pilsonis, bet saka: «Patriotus neatšķir pēc pases krāsas. Patriots ir cilvēks, kas kaut ko vērtīgu dara.»

Aleksandra latiņa būs par augstu ļaudīm, kas nenogurstoši mēģina tikt turīgāki, izkampjot ko vērtīgu no «kopējā katla». Jaunākais piemērs šīsnedēļas žurnālā – oligarhu apsaimniekotā nekustamo īpašumu kompānija Andrejsalā ir aplauzusies treknajos gados izsapņotā biznesa projektā un tagad cer attiesāt no valsts gandrīz sešus miljonus eiro. Vai shēma nostrādās? Jautājums patriotiem valsts pārvaldē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu