Krimināllietā par studentes Pupiņas slepkavību ģimenei piedzen 13 000 eiro • IR.lv

Krimināllietā par studentes Pupiņas slepkavību ģimenei piedzen 13 000 eiro

24
Tiesas zāle pirms sēdes. Foto: Mārtiņš Plūme, LETA

Paliek spēkā apsūdzētajam noteiktais sods – brīvības atņemšana uz deviņiem gadiem un desmit mēnešiem ar policijas kontroli uz vienu gadu.

Rīgas apgabaltiesa 2. februārī krimināllietā, kur par savas draudzenes studentes Elīnas Pupiņas slepkavību notiesāts Jānis Gaigals, par labu bojāgājušās meitenes ģimenei piedzina morālā kaitējuma kompensācijas kopsummā 13 089 eiro apmērā.

Kā aģentūru LETA informējis apgabaltiesas preses sekretārs Raimonds Ločmelis, līdz ar šodienas spriedumu atcelts Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas 2014.gada 27.oktobra nolēmums daļā par morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu no Gaigala cietušo labā. Nolemts piedzīt no apsūdzētā morālā kaitējuma kompensāciju par labu Aijai Pupiņai 4361 eiro apmērā, Mihailam Pupiņam 5500 eiro un Elīnas māsai Agnesei Pupiņai – 3228 eiro.

Vēl tiesa Aijas Pupiņas labā noteica piedzīt 400 eiro par advokāta sniegto juridisko palīdzību. Tika noraidīta Aijas Pupiņas pieteiktā materiālā kaitējuma kompensācija 102 eiro apmērā.

Pērējā daļā pirmās instances spriedums atstāts negrozīts. Par pilna sprieduma pieejamības dienu noteikts 17.februāris, pēc tam to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā desmit dienu laikā.

Jau ziņots,, ka Augstākās tiesas Krimināllietu departaments krimināllietā atcēla Rīgas apgabaltiesas spriedumu tikai daļā par morālā kaitējuma kompensācijām cietušajiem. Pārējā daļā, proti, daļā, ar kuru apsūdzētais atzīts par vainīgu savas draudzenes slepkavībā ar netiešu nodomu un zādzības nelielā apmērā izdarīšanā, spriedums tika atstāts negrozīts. Līdz ar to paliek spēkā apsūdzētajam noteiktais sods – brīvības atņemšana uz deviņiem gadiem un desmit mēnešiem ar policijas kontroli uz vienu gadu. Tāpat apsūdzētajam piemērotais drošības līdzeklis – apcietinājums – atstāts negrozīts.

Rīgas apgabaltiesa 2015.gada septembrī Gaigalam par draudzenes slepkavību piemēroja deviņu gadu un desmit mēnešu cietumsodu. Tiesnesis Aivars Uminskis uzsvēra, ka atšķirībā no pirmās instances tiesas apelācijas instance secinājusi, ka slepkavība izdarīta ar netiešu nodomu. Tiesa toreiz arī noteica piedzīt no Gaigala par labu Elīnas māsai Agnesei Pupiņai morālā kaitējuma kompensāciju 12 000 eiro apmērā, kā arī piedzīt no Gaigala valsts labā procesuālos izdevumus 5392,93 eiro apmērā – summu, kas izmaksāta cietušajiem, lai segtu ceļa izdevumus un maksu par naktsmītni -, nosakot termiņu nolēmuma labprātīgai izpildei šajā daļā 30 dienas no nolēmuma spēkā stāšanās dienas.

Prokurore Inta Pumpure bija lūgusi Gaigalam piespriest brīvības atņemšanu uz 14 gadiem un vienu mēnesi ar policijas kontroli uz vienu gadu.

Saskaņā ar apsūdzību 2012.gada 15.maija vakarā Gaigals, būdams izdzēris 600-650 gramus viskija un nedaudz šampanieša, uzturējies savā dzīvesvietā Rīgā, Buļļu ielā, kad pie viņa ieradusies draudzene un studente Elīna. Abi sastrīdējušies, un, kamēr meitene gulējusi dīvānā, Gaigals aplicis viņai rokas ap kaklu un saspiedis tās cieši kopā. Draudzeni viņš žņaudzis aptuveni pusotru minūti, tad iesitis viņai ar roku pa deniņiem, bet pēc tam iesitis vēl vismaz astoņas reizes, kā arī atsitis draudzenes galvu pret sienu un visbeidzot ar savu labo ceļgalu iesitis viņai pa seju.

Smagu miesas bojājumu dēļ iestājusies meitenes nāve, bet apsūdzētais paņēmis no viņas maka desmit latus un atstājis dzīvokli. Par to Gaigalam tagad celta apsūdzība pēc Krimināllikuma (KL) 116.panta par slepkavību un KL 180.panta 1.daļas par zādzību, krāpšanu vai piesavināšanos nelielā apmērā.

Pēc saīsinātās apsūdzības uzklausīšanas tiesa vaicāja Gaigalam, vai viņš atzīst savu vainu, uz ko apsūdzētais atbildēja, ka vainu atzīst daļēji. Attiecībā uz pantu par slepkavību apsūdzētais nenoliedza, ka fiziski ietekmējis draudzeni, taču viņš skaidroja, ka neesot vēlējies meiteni nonāvēt. Savukārt desmit latu zādzību no draudzenes maka Gaigals noliedza.

Nelaiķes tuvinieki ir pārliecināti, ka vispirms notikusi izvarošana grupā un pēc tam, lai slēptu šo noziegumu, jauniete nogalināta. Tuvinieki ir arī pārliecināti, ka notikusi neobjektīva lietas izmeklēšana. Ja neizdosies pierādīt savu taisnību Latvijas tiesu instancēs, studentes ģimene apsvērs iespēju vērsties pret Latviju Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

 

Komentāri (24)

    serioussam909 > MZGD 03.02.2017. 23.17

    Labāk šo supermax cietumā un 23/7 lai tup 1nieka kamerā bez kontakta ar cilvēkiem. 9 gadi ir smieklīgs sods par kaut ko tādu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu