Par valodas noderīgumu • IR.lv

Par valodas noderīgumu

165
"Valodu referenduma" urna. Foto: Lita Krone, LETA.

Jeb dīvainā argumentācija par krievu valodas nepieciešamību Latvijā

Lai arī pirms pieciem gadiem februārī lielā skaitā Latvijā nobalsojām par latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas saglabāšanu, manas subjektīvās sajūtas, katru reizi ar dažu mēnešu pārtraukumu iegriežoties dzimtajā zemē, liek sarauties nepatīkamā pārsteigumā par to, cik arvien pieaugoša ir krievu valodas klātbūtne ikdienas dzīvē. Tas šķiet dīvaini, ka nedz paši ikdienā vēlamies pildīt pašu pieņemtos un apstiprinātos likumus, nedz īsti pieprasām to no pakalpojumu sniedzējiem un varas īstenotājiem. Turklāt tas notiek tieši pretēji tam, ka pēdējo divdesmit laikā Latvijā ir nemitīgi audzis un turpina augt valsts valodas pratēju skaits.

Tūrisma un biznesa aizsegā

Sarunās klātienē vai plašsaziņas līdzekļos novērotajās domu apmaiņās par šo tēmu kā viens no argumentiem arvien augošajai krievu valodas lietošanai bieži tiek minēts tūrisms — mums jābūt pretimnākošiem iebraucējiem no kaimiņzemes, kas taču ienes mums naudiņu. Intereses pēc paskatījos Centrālās statistikas pārvaldes datos. Pagaidām jaunākie CSP dati par 2016. gada trešo ceturksni rāda, ka visvairāk tūristu ieradušies no Vācijas, kam seko Krievija, Lietuva, Igaunija, Somija, Liebritānija, Zviedrija, Norvēģija un citas valstis. Salīdzinājumā ar 2015.gada trešo ceturksni Krievijas tūristu skaits krities par 0,1%, lai gan kopumā tūristu mītnēs apkalpoto ārvalstu viesu skaits gada laikā audzis par 7,6%. 

No visiem ārvalstu tūristiem Krievijas viesi ir tikai 11,7%, Baltkrievijas — 1,8%. Pat ja uzskatām, ka visi no Lietuvas un Igaunijas iebraukušie gribēs šeit noteikti saziņai izmantot krievu valodu, tad arī tas būs mazākums no kopējā tūristu skaita — Lietuva (10,6%) un (Igaunija 8,1%). Tātad kopā šo četru kaimiņvalstu tūristi ir tikai 32,2% no visiem ārvalstu viesiem. Tomēr pieļauju, ka, visticamāk, lielākā daļa no viņiem spēj labā līmenī lietot angļu valodu. Un pat ja nespēj, tad nedomāju, ka atpūtas brauciena laikā uz Latviju, viņi zvanīs uz mūsu bankām un citām ikdienas pakalpojumu vietām, kur uzreiz tiek laipni piedāvāta apkalpošana krievu valodā. 

 Nupat LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens” vēstīja, ka Latvijas skolās krievu valoda ir populārākā otrā svešvaloda, apsteidzot vācu un franču valodu. Nereti vecāki kā iemeslu, kādēļ nepieciešams latviešu bērniem mācīties krievu valodu, min spēju konkurēt un izdzīvot Latvijas uzņēmējdarbības vidē, kur bez šīs valodas zināšanām nu nekādi nevarot. To apliecina arī darba sludinājumi privātajā sektorā, kur ikdienišķa parādība ir prasīt krievu valodas zināšanas līdzvērtīgi latviešu valodas zināšanām. 

Atkal paskatījos SCP krātuvē, kur jaunākie ārējās tirdzniecības dati par 2016.gada novembri vēsta, ka “tirdzniecībā ar trešajām valstīm nozīmīgākais partneris bija Krievija, kuras īpatsvars Latvijas kopējā eksportā novembrī palielinājās līdz 9,5%. (..) Tajā pašā laikā īpatsvars importam veidoja 8,5%”. Salīdzinājumam — eksports uz ES valstīm pērn novembrī bija 74% un imports no tām — 79,7%.

Vietējais pieprasījums

Manuprāt, šie statistikas skaitļi neliecina par ļoti lielu vajadzību visiem ikdienā privātajā sektorā Latvijā lietot krievu valodu. Ja nu esat nodarbināti uzņēmējdarbības jomās, kam ir tieša sadarbība un sakari ar Krieviju, tad, protams, tā varētu būt nepieciešama. Tomēr mana pieredze ārvalstīs liecina, ka Krievijas iedzīvotāji, kuriem ir darba darīšanas ārvalstīs, runā angliski bez problēmām. Ja viņi var sazināties ar biznesa partneriem Dānijā un Zviedrijā angliski, tad kādēļ nevarētu arī ar partneriem Latvijā?

Visticamāk, ka arvien augošā krievu valodas klātbūtne privāto pakalpojumu un citās jomās Latvijā ir saistīta ar pašmāju pieprasījumu jeb vietējo citu tautību iedzīvotāju apzinātu izvēli sazināties krievu valodā, nevis valsts valodā. Un dīvainākais ir tas, ka to dara jaunākās paaudzes pārstāvji, kuriem latviešu valodas prasmes ir nesalīdzināmi labākas nekā viņu vecāku paaudzei. Domāju, ka tas ir tikai attieksmes jautājums, jo arī diskusijās pirms 2012. gada februāra tautas nobalsošanas par divām valsts valodām mēs plašsaziņā daudz dzirdējām gados jaunus cittautiešus labā latviešu valodā diskutējam par to, kādēļ krievu valodai šeit jākļūst par otru valsts valodu līdzvērtīgi latviešu valodai.

Ko mācām bērniem

Ja reiz tas ir attieksmes jautājums no to puses, kuri spītīgi izvēlas neievērot Latvijas likumus, tad jautājums ir par mūsu attieksmi pret savu valsti, tās likumiem un tās nākotni. Jau kopš 1989. gada latviešu valoda ar likumu ir pasludināta par valsts valodu Latvijā, vēlāk kā tāda nostiprināta Satversmē un vēlreiz apstiprināta 2012. gada tautas nobalsošanā.

Man nav nekādu pretenziju pret krievu valodu kā tādu, taču domāju, ka tie latvieši, kuri uzskata, ka viņu bērnu nākotnei ļoti būtiskas ir krievu valodas zināšanas, tomēr maldās. Var jau būt, ka to ir vērts darīt tādēļ vien, ka kāds grib lasīt Puškinu un Tolstoju oriģinālvalodā. Bet cik daudz ir to latviešu, kas tiešām sapņo par krievu valodas un literatūras studijām Krievijā?

Ja mēs raugāmies no liberālas demokrātijas un kapitālisma pasaules viedokļa, tad kuri rietumu pasaules kultūrvēsturiskie, filosofiskie un citās zinātņu jomās tapušie būtiskie un hrestomātiskie teksti ir krievu valodā rakstīti vai tikai tajā pieejami? Cik daudzi no Latvijas jauniešiem tiešām domā par studijām vai jau studē Krievijas augstskolās? Cik pielietojama un nepieciešama ir krievu valoda arvien augošajā programmēšanas un tehnoloģiju attīstības jomā? Cik daudzi no jaunākajiem mūsdienu zinātnes atklājumiem un ar Nobela prēmiju apbalvotie sasniegumi ir tikai krievu valodā pieejami?

Ja tagad latvieši Latvijā savus bērnus mudina mācīties krievu valodu, tad būtībā viņiem pūrā liek mācību, ka tev, bērniņ, kaut kas ir jāmācās nevis tādēļ, ka tas tev tiešām dzīvē būs nepieciešams, bet gan tādēļ, lai tu varētu pakalpot tiem, kas apzināti izvēlas necienīt tavu valodu un valsti.

Sanita Upleja ir brīvžurnāliste.

Komentāri (165)

rinķī apkārt 03.02.2017. 09.50

Tulīt pēc neatkarības atjaunošanas valsts valodas politika bija skaidra – pirmais uzdevums, likvidēt piespiedu rusifikācijas sekas valstī. Reāli tas nozīmēja – krievu valodas pielīdzināšanu svešvalodai, kura latvietim nav piespiedu kārtā jāmācās, kā tas bija okupācijas laikā.

Šādi izauga pirmā, atjaunotajā LR izglītību guvusī latviešu paaudze, kas pamatā mācījās angļu valodu, krievu valodu zināja vāji. Un valsts viņus rupji sakot – “uzmeta”, pieļaujot situāciju, kad latvieis Latvijā bez krievu valodas zināšanām nevar atrast darbu. Šī situācija ir to deputātu “darbs”, kuri “diskutēja” Saeimā par darba devēja tiesībām noteikt kādā valodā ir jārunā viņa vadītajā uzņēmumā, šādi nostiprinot krievu valodas pozīcijas valstī. Vārdu sakot, no vienas puses Saeimā tiek deklaratīvi stiprināta valsts valodas pozīcijas, no otras puses – šī pati Saeima šīs pozīcijas ārda nost. Tas ir galvenais iemesls, kādēļ sadzīvē Latvijā krievu valodu var dzirdēt pat biežāk kā latviešu valodu. Vēl pagājušajā nedēļā biju Latvijā un par to pārliecinājos.

Otrs iemesls. Pamatojoties uz “eiropeiskām, mūsdienīgām, liberālām, inteliģentām” un kādām vēl ne iedomātām vērtībām, jebkurš latvietis, kurš pozicionē sevi kā cilvēku ar nacionālu pašapziņu, tiek apzīmogots ar “nacika”, tumsoņa utt zīmogu, bet valodas jautājums pats par sevi tiek pasniegts kā nenozīmīgs. Pēdējais piemērs – jezga ap augstskolu rektoriem. Tā vietā godā tiek celta “tolerance” pret visādi uzbāzīgajiem tiem krievalodīgajiem, kuri principiāli atsakās runāt latviski.

Un trešais iemesls – nekur nav pazudušas bailes un neērtības sajūta latvietim runāt latviski saskarsmē ar krieviem, kas ir okupācijas sekas.

Tāda ir situācija, kas patiesībā ir spriedums valodai, kurā pagaidām vēl lasām un rakstām arī šeit – IR -ā.

Kas būtu jādara? Ir jāmēģina ieaudzināt latviešos apziņa, ka Latvijā latvietim sadzīvē runāt krieviski, tas ir liels kauns un pazemojums, kas patiesībā tā arī ir. Un šo uzdevumu vajadzētu uzņemties šīs dienas radošajai inteliģencei, kurai būtu jāmācās no jaunlatviešiem, kaut vai, vai arī no tiem mūsu rakstniekiem un dzejniekiem, kuri bija klāt laikā, kad dzima Latvijas valsts. Bet šodien, “eiropeisko vērtību” un vispārējā nihilisma kulta laikā nav kas to dara.

+28
-3
Atbildēt

0

andrejs 03.02.2017. 13.01

Pašreizējā politika, kad krievu valoda ir ieviesta visās valsts un pašvald. iestādēs ir novedusi pie krievvalodīgo kolonistu konsolidācijas ap krievu valodu. Cilvīši nav muļķi, kam man palikt par ukraini, ja Latvijas valsts krievu valodai garantē īpašas priekšrocības.

p.s. 90. gadā mūsu teritorijā bija procentuāli vairāk baltkrievu un ukraiņu nekā tagad. Rīgā nav 50% krievu, Rīgā ir 50 proči krievvalodīgo, kurus mēs pa 26 gadiem es izaudzinājuši.

+20
-2
Atbildēt

19

    kolpants > andrejs 03.02.2017. 13.15

    Что-то я не слышал об обрусении поляков в Литве, но зато там были мощные протесты по поводу польских школ, чтобы их не переводили на литовский язык, протесты были именно по поводу ущемления польского языка.

    Еще 2011 года статья

    http://www.diena.lv/raksts/pasaule/eiropa/lietuva-poli-valodas-jautajuma-skalaki-par-krieviem-13918855

    Просто громко об этом не принято говорить, так как принято, что только русские чем-то недовольны, Москва виновата. А тут вроде как соседи по ЕС и НАТО, особо громко не возмутишься.

    Литовцы поэтому и по поводу раздела Европы после WW2 не особо возмущаются. А то если поддержат претензии Латвии на Абрене, поляки могут и о Вильно вспомнить.

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    kolpants > andrejs 03.02.2017. 13.57

    fretka

    Хм, газета Диена на латышском уже стала филиалом Вести сегодня и ПБК?

    ну а то, что русские опять виноваты, так это не удивительно. Теперь уже русские виноваты, что украинцы вырезали поляков во время WW2. Типа это их русские спровоцировали, каким-то чудным образом смогли пробраться к бандеровцам и уговорить идти поляков вырезать.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    kolpants > andrejs 03.02.2017. 14.27

    Valdis

    А если посмотреть на карту до 1917 года, то опять Абрене нет. А если смотреть на карту Ливонского ордена, так можно и Даугавпилс потерять )

    Но в данном случае речь не о том, а о самом факте, что хотелось вначале все-таки оставить шанс на возврат Абрене. Хотя с практической точки зрения требовать территорию, где латышей и исторически не было много-зачем?

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    kolpants > andrejs 03.02.2017. 14.00

    Valdis

    Но ведь Латвия очень долго сохраняла претензии на Абрене и подписание пограничного договора было воспринято как отказ от исконной латышской земли!

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    kolpants > andrejs 03.02.2017. 14.33

    fretka

    Естественно, что у Польши и Украины разные точки зрения! Это если речь о России, там сразу единое решение-русские виноваты!

    А когда речь идет о собственной вине, так сразу же хочется как-то это замять..И вся проблема сейчас только в том, что вроде политически Польша и Украина сейчас вроде как союзники, но при этом Польша не готова прощать прошлое. А Украина поспешила назло России объявить Бандеру национальным героем. И тут ВДРУГ оказалось, что Бандера поляков жестоко обидел. И тут уже поляки не стерпели-союзник союзником, но не до такой степени!

    http://www.lsm.lv/lv/raksts/arzemes/zinas/polija-turpmak-11.julija-atceresies-ukrainu-genocidu-pret-poliem.a193115/

    Теперь уже украинцы поняли, что со своим желанием уесть Бандерой Россию зацепили Польшу. И теперь уже пытаются найти некий компромисс-а давайте придумаем, что это каким-то чудным образов русские спровоцировали Бандеру на резню поляков. Ну а так как такая версия устраивает обе стороны, то начинается ее раскрутка.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    kolpants > andrejs 03.02.2017. 17.25

    То есть русские в Латвии еще и польский должны знать?

    Интересно, и что это польский сейм не в курсе?

    Может и участие Бандеры в попытке убийства польского министра в 1936 году тоже советская провокация?

    Так еще немного и окажется, что сам Бандера был агент НКВД)))

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    mumss > andrejs 03.02.2017. 13.47

    Kaut kā poļi bija ieradušies pie Josifa Visarionoviča parunāt par to, ka Ļvova/Lemberga nav bijusi Krievijas sastāvā. Tautu tēvs pasūcis savu kaļķīti un piebildis – Varšava gan bija… Poļu delegācija pazudusi.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    robotron > andrejs 04.02.2017. 12.37

    fretka

    tātad par ukraiņu un poļu attiecībām krievi atkal visu zina vislabāk :)

    Galvenais, ka viņi vislabāk zina, kas mums, homo sapiens, vajadzīgs un vienmēr gatavi to piedāvāt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > andrejs 03.02.2017. 21.42

    Kad debilais kolpants iemācīsies latviešu valodu, viņam tiks piedāvātas nākamās.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    robotron > andrejs 03.02.2017. 14.45

    Valdis

    Bet, ko gan es domāju, būtu kādreiz jāpanāk, ka Krievija izmaksā Latvijai to summu

    Kompensācija varētu tikt saistīta ar reabilitāciju, kas ir neiespējami, ņemot vērā, ko negatīvā selekcija, civilizācijas pabiras ir nodarījušas pasaules tautām. Tikai aziopas taisnīga sadalīšana un visas teritorijas humanizēšana (lasi: atkrievošana).

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Es > andrejs 03.02.2017. 13.50

    kolpants

    А то если поддержат претензии Латвии на Абрене, поляки могут и о Вильно вспомнить.

    ———–

    Tas nu cauri neies, jo visi ir pievienojušies Helsinku akta nobeiguma protokolam. Robežas nav pārskatāmas… Un ši te robežu lietas cilāšana, lietojot to kā argumentu ir stipri slidena, jo tajā pašā protokolā ir teikts, ka cilvēkus ar varu pārvietot nedrīkst. Ja nebūtu šī vienošnās par stabilitāti, tad pēc starptautiskās likumdošanas un analogiem ar dekolonizācijas procesiem, visi tie, kuri LV bija ieradušies pēc 1940.g 17.07. kāptu vilcienos un dotos atpakaļ uz Krieviju, Baltkrieviju utt.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Es > andrejs 03.02.2017. 14.33

    kolpants

    Nu, kā mēs zinām, Latvija ir dibināta etnisko latviešu apdzīvotajā teritorijā. Braucot pa Latgales pierobežu, kļūst skaidrs, ka dibināta vislielākajā iespējamā teritorijā, kurā iekļauti gandrīz līdz pēdējam vistālākie latgaļu ciemi. Nu, no tāda viedokļa Abreni būtu tā kā mūsu, no tā laika militārā viedokļa kā dzelzceļa mezgls, arī mūsu. No Šodienas viedokļa taisnība ir Jums. Bet, ko gan es domāju, būtu kādreiz jāpanāk, ka Krievija izmaksā Latvijai to summu, ko Latvija samaksāja kompensācijās zemes Īpašņiekiem, kuri tā arī neatguva savus īpašumus Abrenes apriņķī (vai Pietālavā).

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Es > andrejs 03.02.2017. 14.13

    kolpants

    Abrene nav bijusi Livonijas ordeņa teritorija, līdz ar to, tās statuss ir strīdīgs. Bet, ja paraugās uz LV teritoriju 1940.07.17., kad ienāk karaspēks, tad Abrenes apriņķis ir LV teritorija, bet 1991.g augustā, kad starptautiski tiek atjaunota de facto Latvijas valsts, Abrenes vairs nav. Nav nekādu līgumu kā Somiem par Karēliju, nekā! Tikai pēkšņi, pēc 51 gada daļa teritorijas ir pazudusi. Tāpēc, parakstot robežļīgumu bija nepieciešams kaut kāds starptautiski tiesisks pamatojums.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > andrejs 03.02.2017. 14.50

    Plašs raksts poļu valodā par sarkano krievu intrigu Volīnijā 1943.gadā.

    Volīnijas genocīda scenārijs

    http://witas1972.salon24.pl/675888,scenariusz-rozpetania-ludobojstwa-wolynskiego

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > andrejs 03.02.2017. 14.20

    > mumss

    Krievs atgriežas no medībām, stiepj lāci.

    Amerikānis šo ierauga, rāda uz lāci un prasa:

    – Grizļi?

    Krievs atbild:

    – Ņet, streļaļi.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > andrejs 03.02.2017. 13.08

    Starp citu, gan Polija, gan Lietuva ir reāli nobažījušās par Viļņas apgabala poļu pārkrievošanu, kas notiek ar Krievijas un Baltkrievijas TV palīdzību. Tādēļ radusies iecere beidzot nokārtot autortiesību jautājumus un šovasar sākt Viļņas apgabalā (bet varbūt visā Lietuvā) brīvi retranslēt kādus astoņus Polijas TV kanālus.

    Interesanti, ka ar tādu priekšlikumu no Lietuvas puses nāk nevis vietējās poļu organizācijas, bet gan lietuviešu konservatīvie politiķi.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    fretka > andrejs 03.02.2017. 14.18

    > kolonists okupants

    Par Volīnijas slaktiņu ir dažādi viedokļi un dažādi dati Ukrainā un Polijā.

    Vienīgi Krievijai nav nekādu šaubu par to, kas tur notika. Un tas ir tikai dabiski :)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > andrejs 03.02.2017. 13.31

    Ja Vesķi vai PBK par to neziņo tad tas nav taisnība :D

    Daži Lietuvas poļu medija raksti poļu valodā par stāvokli Viļņas apgabalā

    Polijas mediji pret krievu propagandu

    http://zw.lt/wilno-wilenszczyzna/polskie-media-przeciwko-rosyjskiej-propagandzie/

    Vai Viļņas apgabalā varēs skatīties Polijas televīziju?

    http://zw.lt/wilno-wilenszczyzna/czy-wilenszczyzna-bedzie-miala-polska-telewizje/

    Krievu skola [Viļņas apgabalā] negrib apvienoties ar poļu-krievu skolu

    http://zw.lt/wilno-wilenszczyzna/rosyjska-szkola-nie-chce-laczyc-sie-ze-szkola-polsko-rosyjska-na-lipowce/

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > andrejs 03.02.2017. 17.46

    kolpants: То есть русские в Латвии еще и польский должны знать?

    —–

    Nekādā gadījumā. Nomierinies. Krieviem Latvijā nekas nav jāzina.

    Starp citu Polijas iekšlietu ministrs Broņislavs Perackis 1936. gadā tomēr tika noslepkavots. Savukārt stāsts par Stepana Banderas iniciatīvu šajā pasākumā nāk no Staļina bendesmaisa Pāvela Sudoplatova atmiņām, tātad par ukraiņu un poļu attiecībām krievi atkal visu zina vislabāk :)

    +7
    0
    Atbildēt

    0

dullaisdauka 03.02.2017. 12.06

Te nebūtu nekā daudz ko piebilst, izņemot to ka latvieši ir “vergu dvēseles” un slimo ar “Stokholmas sindromu”, ko apliecina Valsts prezidenta, ne visai sen teiktais ka, pat, Valsts augstākajām amatpersonām būtu ar “minoritātēm” jāsazinās, nevis attiecīgā to dzimtajā valodā, kas vēl būtu daudzmaz loģiski, bet tieši krievu mēlē un šāda tēze esot izvirzīta, lai sekmīgāk notiktu “minoritāšu” integrēšanās Latvijas sabiedrībā… Latvijā joprojām pastāv izglītības segregācija (atsevišķas latviešu un krievu skolas, bērnudārzi), nerimst kņada ap plāniem veidot krieviskus TV un radio kanālus, bet visādas netīras kompānijas var pieprasīt darba pretendentiem krievu valodas zināšanas (Maximas noliktavas strādniekiem, piem.) Vispārsteidzošākais pēdējā laika notikums bija, rakstā pieminētā raidījumā “Aizliegtais paņēmiens” atainotā diskusija par “problēmu” ar krievu valodas apguvi latviešu jauniešu vidū! Netika apskatīta problēma par sveštautiešu spēju apgūt latviešu valodu “nacionālajā” Valstī, bet tieši otrādi!!! Ko dara Latvijas “elite” (politiskā); Neko, jeb “klausās un turpina rīt no siles”!

+19
-2
Atbildēt

2

    koals > dullaisdauka 05.02.2017. 00.43

    Principā piekrītu Tevis teiktajam.Man arī,jau kuro reizi “iekrīt acīs”LTV un daudzu citu mediju bailīgā un tizlā nostāja valsts valodas jautājumā-latvieši būsim toleranti,cik spējam runāsim krieviski.Par to ,ka vairumam krieviski runājošo valsts valoda pie vienas vietas-par to nav ne Bojāra raidījumos un nekur citur.Televīzijas valoda Rigā-95% krieviski,nu labi-latviski izveidot ievērojamu procentu ir grūti,bet kur paliek angļu valoda?Valoda ,kas vieno ES. Uzturēšanās atļauju ieguvēji vispār ne vārda nesaprot un arī netaisās mācīties latviski-priekš kam-Riga,Jurmala pārkrievojusies kā 80 gados.Vietējie krievu jaunieši,kuri labāk vai sliktāk jau iemācijušies valsts valodu,tagad kasa pieri un domā a kam tas bij vajadzīgs,jo pateicoties UA piešķiršanai,absolūtai krievu valodas dominantei TV,Radio,kur savu roku pielikuši Krievijas’maigās varas”uzpirkti ierēdņi,valstī,kur ir partija ,kura atklāti lobē Kremļa uzstādījumus-vai te ir kāda jēga no valsts valodas zināšanas:)?Kā tur izteicās viens ex Krievijas vēstieks”vot sdelaļi Rigu russkoj,seijm neuzspeļi”.p.s.Man viens labs draugs no Latvijas mazpilsētas reiz teica-“Ko tu tur uztraucies par to rusifikāciju tik loti,mums te mazpilsēta visi 5-10% krievi perfekti runā latviski un ir pilnībā LV patrioti”,kam es arī simtprocentīgi piekrītu.Brīnišķīgi cilvēki,kuri pilnībā integrējušies!Bet kā ir Rīgā?Zinu ,ka arī Rīgā netrūkst brīnīšķīgu krievu valodā runājošu civēku-tik problēma tā,ka daudzi vēl joprojām Kremļa propagandas un latviešu iztapšanas rezultātā dzīvo ar lielkrievu šovinisma un impērisko ambīciju bagāžu,bez izteiktas tolerances pret mazu valsti un nāciju,kas būtu liekas par daudz prasīts;).

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > dullaisdauka 03.02.2017. 12.20

    netīras kompānijas var pieprasīt darba pretendentiem krievu valodas zināšanas (Maximas noliktavas strādniekiem, piem.)

    ———-

    Tas pats vienā rietumu zīmola viesnīcā Rīgā – krievu valoda jāzin gan pavāram, gan noliktavas krāvējam.

    Kad vienreiz mums būs valdība, kas aizstāvēs savus pilsoņus no diskriminācijas???

    +13
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu