Premjers nav gatavs atteikties no valsts valodas prasībām augstskolu rektoriem • IR.lv

Premjers nav gatavs atteikties no valsts valodas prasībām augstskolu rektoriem

130
Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Foto: Edijs Pālens, LETA.

Politiķis šorīt LNT stāstīja, ka esot ieinteresēts, lai Latvijas augstskolas vairāk piesaistītu ārvalstu lektorus un profesorus, taču administratīvajā korpusā strādājošajiem latviešu valoda esot jāzina.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) nav gatavs atteikties no valsts valodas prasībām augstskolu rektoriem. Politiķis šorīt LNT stāstīja, ka esot ieinteresēts, lai Latvijas augstskolas vairāk piesaistītu ārvalstu lektorus un profesorus, taču administratīvajā korpusā strādājošajiem latviešu valoda esot jāzina. “Nestādos priekšā, ka augstskolas vada rektori, ar kuriem mēs nespējam sarunāties,” piebilda politiķis, ziņo aģentūra LETA.

Kučinskis šajā jautājumā iestāšoties par saprātīgu risinājumu — viņaprāt, likumu nevajadzētu piemērot vienam konkrētam gadījumam, bet gan pie līguma ar rektoru jāatrunā, ka viņš konkrētā laikā sniegs konkrētu valodas zināšanu līmeni. Līdz ar to Rīgas Ekonomikas augstskolas rektors amatu saglabātu.

Savukārt Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Ilze Viņķele (V) Latvijas Radio pauda viedokli, ka starptautiskās konkurētspējas uzlabošanai Latvijas augstskolās ir jāpaplašina iespējas izmantot svešvalodas.

Komisija šodien spriedīs par attiecīgiem grozījumiem Augstskolu likumā. Viņķele plāno piedāvāt pārskatīt ļoti strikto valodu regulējumu studiju programmām, jo pašlaik ir pieļaujami tikai atsevišķi izņēmumi, kad programmas var nebūt latviešu valodā. Tāpat tiek domāts, vai tiešām nepieciešams visus akadēmiskos darbus prasīt iesniegt latviešu valodā.

Piedāvāsim padarīt brīvākas iespējas atvērt augstskolu programmas svešvalodās, brīvākas iespējas piesaistīt lektorus no ārvalstīm, turklāt ļaujot tiem pretendēt uz amatiem augstskolās, stāstīja politiķe.

Viņķele ir pārliecināta, — bez atvērtības svešvalodām Latvijas augstskolas zaudē konkurētspējā citām izglītības iestādēm pasaules mērogā, un esot jāapzinās, ka talantīgie jaunieši pēc vidusskolas beigšanas izdara izvēli nevis par to, kurā Latvijas augstskolā studēt, bet gan par to, vai studēt Latvijas vai ārvalstu augstskolā.

Taujāta, vai viņas piedāvājumiem būs politiskais atbalsts, Viņķele atzina, ka par to nav līdz galam droša, taču kolēģiem tad būšot jāapzinās, ka viņi ziedo augstās izglītības kvalitāti savu ideoloģisko uzstādījumu dēļ. Runājot par diskusijām par Rīgas Ekonomikas augstskolas rektora Andeša Pālsova pārapstiprināšanu amatā, kuru var kavēt nepietiekamas valsts valodas zināšanas, Viņķele pauda viedokli, ka izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V) pieļāvis kļūdu, sākot debates. Tā vietā viņam vienkārši bijis jāvirza kandidāti apstiprināšanai valdībā, tad arī nebūtu lieku diskusiju.

“Vienotības” frakcija darījusi zināmu Šadurskim, ka lēmums rektoru jautājumā tai ir nepieņemams, līdz ar to Šadurskis pārskatīja savu strikto nostāju, stāstīja politiķe.

Taujāta, kā tad īsti šis jautājums tiks risināts, Viņķele stāstīja, ka Šadurskis vienkārši virzīs rektora kandidātus apstiprināšanai valdībā. Viņa gan nesniedza skaidru atbildi, kas tālāk sagaidāms valdībā un vai tur šo jautājumu nebloķēs Nacionālā apvienība.

Komentāri (130)

dzeris49 01.02.2017. 10.17

Kučinskis, īstenībā, nemaz nav tāds cietpauris un pseidonacionalists,tāpat, kā tie viņa ZZS tuvākie partneri no NA un arī SC ( tāda interesanta kombinācija).

Katrs ar minimālo pelēkās vielas daudzumu saprot, ka augstskolāss cilvēki iegūst ne tikai diplomu, bet, arī zināšanas, un kādā valodā lekcijas tiek lasītas, tam ir otršķirīga nozīme.

Kučinskis ir kaut kas daudz sliktāks – viņš ir populists, pie kam absolūti primitīvs, mazizglītots un bezatbildīgs, kā jau visi populisti, kas gatavs spēlēt arī NA lauciņā, jo reālas reformas veikt nespēj, un ir tikai tāds uzpūsts burbulis, tukša vieta un Lemberga izsutamais puišelis, kas savu tukšumu un absolūto intelekteālo un politisko mazspēju aizpilda ar visprimitīvāko populismu.

Taisni tāpat, kā ZZS “tuvākie ideoloģiskie partneri” NA, un arī SC, ko, dabiski, Kučinskis par tuvākiem pasrtneriem neatzīst, toties Grigule, viņa “perteigenosse”, smiedamies to, īstenībā, atzīst un atklāti demonstrē.

Un kā sekas cieš izglītības kvalitāte, bet, kuru tas intersē, šeit galvenais ir pazīmēties un uztaisīt reitingu, varbūt, to nevar attiecināt uz V, nevis izdarīt valsts labā ko reālu.

+21
-12
Atbildēt

12

    robotron > dzeris49 01.02.2017. 13.35

    DD1

    “Kučinskis … ir populists

    Kučinskis ir populists, kā visi politiķi, bet Vienotība ir melīgi kuces bērni, tās tikumiskā līdera, Rinkēviča, izlīšana no skapja pēc vēlēšanām vien ir ko vērts.

    p.s. Vai labas svešvalodas zināšanas čekas apteksnēm, kolorado lenteņiem: VVF, Zatļeram un Dombrovskim, ir devušas kaut kripatiņas godaprāta?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    robotron > dzeris49 01.02.2017. 14.49

    gotinjteevs

    Tāc ir tikai koprofāgu, ar niecīgām higiēnas prasībām, viedoklis

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    robotron > dzeris49 01.02.2017. 14.19

    gotinjteevs

    Man būtu pie dirsas, ja tas organisms grautu tikai Vienotības, bet tas grauj manas valsts prestižu, ko man pazīstami ārzemnieki, kurus interesē Latvija, ir metuši man sejā.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    DD1 > dzeris49 01.02.2017. 13.02

    > dzeris49

    “Kučinskis … ir populists, pie kam absolūti primitīvs, mazizglītots un bezatbildīgs…

    Un kā sekas cieš izglītības kvalitāte”

    Savu defektu (svešvalodu neprasmi) grib pārvērst par efektu.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    robotron > dzeris49 01.02.2017. 16.05

    gotinjteevs

    Laikam jau tev nav pat nojautas, kas ir koprofāgs? Tas ir fekāliju stumdītājs un tie, kuri ar to kontaktē.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 01.02.2017. 16.20

    Laikam tu, koprofāg, uzprasies uz rupjībām? Dabūsi!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 01.02.2017. 16.51

    Ēriks – ja tas tik ļoti interesē, beidzu Rīgas 3. vidusskolu un Medicīnas institūtu, tagadējo akadēmiju, latviešu plūsmu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 01.02.2017. 15.02

    koprofāgam robotronam atkal prasās, lai uz viņu sakliedz un māca uzvesties?

    koprofāgs robotrons vienmēr saņems pretī visus tos mīļvārdiņus, ar kuriem mētājas pats. Ja kādam nepatīk lasīt – visas pretenzijas pret konflikta sācēju, koprofāgu robotronu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 01.02.2017. 12.16

    dzeri,kur tu mācījies,kādā valodā?Tev tik veikli iznāk ķengāties,neminot nevienu argumentu,ka pilnīgi prieks,tādas zināšanas nāk ārā no katra tava vārda!

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 01.02.2017. 14.10

    robotron, par ko uztraucies? Rinkevičs taču tevi nebildināja?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 01.02.2017. 13.54

    Speciāli kremlinoīdiem – valodu zināšanas un valstī pastāvošā vide ir divas dažādas lietas. Nevienā Eiropas valstī pamatnācija steidzīgi nepāriet uz migranta valodu, bet migrantam ir jāzina pamatnācijas valoda. Kaut vai absolūtais tūrista minimums.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 01.02.2017. 14.42

    Ja cilvēku lamā tādi kā robotrons, tad šis fakts nevis grauj cilvēka prestižu, bet ceļ.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

LoveLove 01.02.2017. 11.53

Šķērslis, kas Kučinskim liedz šo jautājumu risināt elastīgi, ir viņa atziņa: “Nestādos priekšā, ka augstskolas vada rektori, ar kuriem mēs nespējam sarunāties”. Eiropas valsts premjeram jāspēj sarunāties vismaz angļu valodā, turklāt sarunas tematam un partnerim pienācīgā līmenī. Man arī nav viegli saprast, kā premjers var nespēt sarunāties ar citu valstu vadītājiem pienācīgā angļu, vācu vai franču valodā, tomēr tas viņam neliedz būt par premjeru.

+17
-9
Atbildēt

29

    DD1 > LoveLove 01.02.2017. 12.59

    > LoveLove

    “nav viegli saprast, kā premjers var nespēt sarunāties ar citu valstu vadītājiem pienācīgā angļu, vācu vai franču valodā, tomēr tas viņam neliedz būt par premjeru”

    Precīzi. Baļķi savā acī neredz.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Es > LoveLove 01.02.2017. 14.58

    gotinjteev,

    Tiesa, kas tiesa! Bet praksē, kaut arī tev nenoliedzami taisnība, es nevēlos, lai rietumos cilvēki sparastu, ka esmu no austrumiem, jo viņi, ar retiem izņēmumiem, ir pamanījuši tikai “Tagil ruļit”.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Es > LoveLove 01.02.2017. 14.49

    gotinjteev

    Austrumeiropieši ir daudz darījuši (atsevišķi izcili eksemplāri), lai mūs uzskatītu par pintiķiem. Ja kādu reizi iznāk doties ar tūristu grupu, pavērojiet, allaž atradīsies kāds, kurš būs tipisks “Tagil ruļit!” no Naša raša. Tādus pamana un pēc tādiem spriež par mums kopumā.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Es > LoveLove 01.02.2017. 15.02

    gotinjteev

    Austriešu joks – Jāsakrusto poļus ar slovākiem, lai kļūst par slinkiem zagt…Stereotipi? Protams! Bet veiglāk no tā zināšanas netiek.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Es > LoveLove 01.02.2017. 14.10

    gotinjteevs

    Viss jau labi, bet nejauksim ES oficiālās valodas ar darba valodām. https://en.wikipedia.org/wiki/Working_language Un te nu premjers, kurš parzina 3 darba valodas būs zelta vērtē, nemaz jau nerunājot par viņam pieejamām iespējām “aizkulišu sarunās” runāt 1-1, bez tulka…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > LoveLove 01.02.2017. 16.17

    to Love

    Kučinskis labi runā vāciski,BTW. Angļi valoda, kuru viš arī prot, drīz vairs nebūs oficiālā ES valoda… :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Es > LoveLove 01.02.2017. 14.21

    gotinjteevs

    Es ar 2 darba valodām un vēl pāris ES valodām nekādās tālēs zilajās nepagaistu. Tiesa, ir patīkami “uzsist klaču” ar kādu, kurš tevi nevis par A-eiropas pintiķi uzlūko, bet par vietējo (tik nevar saprast, no kura reģiona :)) Valodu zināšana nav diagnoze nelojalitātei vai automatiskam avan – tūrismam…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > LoveLove 01.02.2017. 15.23

    Lai viņus redzētu, nav pat jābrauc ārā no Latvijas. Pastaigājiet apkārt vai palasiet kriminālziņas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Es > LoveLove 01.02.2017. 15.10

    gotinjteevs

    Nu, jau! Nu! Neonacisti tad jau ir arī lietuvieši, kuri dzen jokus par “Zirga galavām”, gan latvieši, kuriem igauņi ir lēni… Zini, ja kādam ceļu pārskrien igaunis, tad tas var būt tikai latvietis. Igauņu jociņš ;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Es > LoveLove 01.02.2017. 15.12

    gotinjteev

    Veicies tev ar to izvēli… Es esmu pieredzējis gana daudz arī naša raša ar latviešu kā dzimto valodu…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Es > LoveLove 01.02.2017. 15.26

    gotinjteevs

    100% taisnība. Pat kriminālziņas nevajaga. Dažas stundas publiskā vietā vai uz ceļa… Bet, zini, ar to austriešu saukšanu par neonacistiem tu man drusku uzsiti asini! Nav viņi to pelnijuši, tici man!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > LoveLove 01.02.2017. 15.49

    Visi nav pelnījuši, tikai tie, kas tādi ir.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > LoveLove 01.02.2017. 17.14

    Vēl paliek īri, kuriem it kā ir sava valoda, tikai absolūtais vairums angliski runā. Ir dzirdēts par īriem, kas tiešām runā īru valodā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Es > LoveLove 01.02.2017. 17.52

    gotinjteev

    Gēlu valodā ir uzraksti. Līdzīgi tas ir ar velsiešiem, kas arī ir ķeltu pēcteči un pie Bristoles ik ziemu dedzina angļiem vasarnīcas un krogū, kā ienāk anglis, pāriet uz velšu, bet faktiski ir savu valodu jau zaudējuši… Ir taču dzirdēts par baltkrieviem, kuri runā baltkrieviski… Tās ir pierādījums mūsu tautas vitalitātei, kur citas ir zaudējušas savu valodu un identitāti, mēs joprojām esam latvieši ar savu valodu, kultūru un valsti.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > LoveLove 01.02.2017. 18.09

    Ja kādreiz būšu Velsā, apņemos iemācīties velšu krogus apmeklētāja līmenī (labdien, kā tev iet, man iet labi, saprast ēdienkarti un cenas) pusnedēļas laikā, ieskaitot mācīšanos, atkārtošanu un nostiprināšanu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Es > LoveLove 01.02.2017. 18.40

    gotinjteevs

    Teicama apņemšanās. Es tā arī netiku ar to galā, kaut biju ciešā kontaktā ar velsiešiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > LoveLove 01.02.2017. 21.48

    Laikam nebija vajadzības. Ja dikti vajag, tad var. Pazinu tādus, kas ivritu iemācās, bet tās vispār ir briesmas, valoda nav līdzīga nekam!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > LoveLove 01.02.2017. 15.08

    Man nekad nav bijušas problēmas ar to, no kurienes esmu, jo nekrītu ārā no kolektīva un arī kolektīvus izvēlos sakarīgus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > LoveLove 01.02.2017. 15.07

    Precizējums – neonacistu joks. To neonacistu, kuru ideoloģiskos vectēvus Brestas citadelē un arī pārējās cietokšņa daļās drusku pamīcīja.

    Varbūt pameklējiet labāku vietu, kur nedzīvo stulbi neonacisti?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Es > LoveLove 01.02.2017. 16.23

    andrej

    Nez, ko maltieši teiks par to angļu valodas atccelšanu ;)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > LoveLove 01.02.2017. 17.04

    Paldies maltiešiem! Angļu kolonija kā globalizācijas balsts…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > LoveLove 01.02.2017. 14.04

    Šoreiz izņēmuma kārtā piekritīšu Skaislei. Bet tikai šoreiz un izņēmuma kārtā :D Sarunas tomēr ir vēlams tulkot, jo vairāk tāpēc, ka bez divpusējām sarunām ir arī starptautiskas sanāksmes ar daudzu pušu piedalīšanos un Portugāles premjers nez vai būs sajūsmā par faktu, ka mūsējais labi runā angliski un briti viņu par to regulāri slavē. Tātad sanāksmē būs tomēr jāpiedalās kādam, kas Portugāles premjeram izstāstīs portugāliski, ko mūsējais teica.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > LoveLove 01.02.2017. 13.06

    mūsu tautas mazizglītotība – pasaulē nekur un nekad priekšnoteikums politiksajai darbībai nav valodu zināšanas.

    Spriežot pēc jūsu loģikas, jo vairāk zin svešvalodu, jo labāks politiķis?

    Neformālās sarunās valodu zināšanas, komunicēšanās spēja, emocionālā inteliģence utt. ir izšķiroši – būtiski, bet oficiālās sarunās un uzrunās – starptautiskā prakse ir , kad sarunas tiek tulkotas.

    Tā tikai mūsu stulbeni ar saviem nothin special līda, kur neviens viņus nesauca!

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > LoveLove 01.02.2017. 14.00

    Tātad kādā valodā ir jārunā premjeram? Angļu, vācu vai franču? Vai visās trijās? Ja viņš prot LABI runāt visās trijās, vai viņam neradīsies iekāriens mest premjerēšanu pie malas un saņemt trīsreiz vairāk kā konferenču tulkam tajā pašā organizācijā? Kā sevi cienošs francūzis, no premjera līdz pašam jaunākajam māceklim Doner kebabnīcā, reaģēs uz ārzemnieka mēģinājumu runāt ar viņu citā, nevis franču valodā?

    Jā, reizēm gadās, ka francūzis, redzēdams, ka mesjē tūristam ar franču valodu vēl īsti neveicas, atbild uz angļu frāzēm. Bet pārāk paļauties uz šo iespēju nevajag.

    Un kādā valodā runā premjers, uzstājoties konferencē, kur piedalās visu Eiropas Savienības valstu premjeri? Eiropas Savienībā esot 24 oficiālas valodas, tātad pat profesionāli tulki nezina tās visas un es šaubos, ka kāds zina pusi. Varbūt ir kāds nopelniem bagāts poliglots, kas SAPROT trešdaļu, bet tad ir jautājums, cik labi viņš RUNĀ katrā no astoņām valodām.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > LoveLove 01.02.2017. 14.33

    Visi nepazustu, bet tāds iekāriens rodas gan.

    Valodu zināšana nav nelojalitātes pazīme, bet mēģinājumi uzspiest savu valodu gan ir.

    Atliek noskaidrot, kur jūs atrodat tos stulbos neonacistus, kas cilvēku no citas valsts principā uzskata par ”pintiķi”?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > LoveLove 01.02.2017. 14.17

    Darba valodas no pārējām atšķiras ar to, ka šo valodu tulkiem ir vairāk darba, jo viņi ir visur, bet pārējie tikai tur, kur vajag attiecīgo valodu.

    Cilvēks, kurš labi runā trīs lielajās valodās, agri vai vēlu, drīzāk agri, noliks konferenču tulka eksāmenu un aizbēgs tālēs zilajās, vai nu uz ES vai ANO vai vel kur. Gan samaksa lielāka, gan darbs mierīgāks. Ne tevi karikatūrās izsmej, ne komentos lamā. Nobeidzi sanāksmi un ej izklaidējies.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > LoveLove 01.02.2017. 13.05

    Man toties riebjas šī glumā iztapība daudzskaitlīgo tautu valodu priekšā.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > LoveLove 01.02.2017. 14.56

    Piemērs no dzīves. Vienreiz ceļojuma laikā man kāds tipiņš mēģināja pārdot kokaīnu. Vai tāpēc es tagad aizkrāsošu uz kartes attiecīgo valsti un sākšu visus tās pilsoņus uzskatīt par narkotirgoņiem?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > LoveLove 01.02.2017. 12.04

    Eiropas valsts premjeram jāspēj sarunāties vismaz angļu valodā

    ——

    Rektoram nav jāspēj sarunāties valsts valodā?

    Labprāt dzirdētu interviju ar viņu.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

nomale 01.02.2017. 10.24

Nu bet protams biedri Kučinski. Sabrauks te visādi rietumnieki un samācīs jaunajiem juristiem kā ZZS ar visu Lembi cietumā salikt. Labāk lai ir tā kā ir – lai jauno paaudzi turpina mācīt tie, kas pusmūžu studējuši Ļeņina kopotos rakstus. Tie ir tie īstenie latvieši. Tie ir tie, kuriem jāmāca Latvijas jaunajai paaudzei gudrības!

Jā, ko tad Kučinskis saka par sava partijas biedra Vējoņa nesenajiem domu graudiem?

+14
-10
Atbildēt

31

    dzeris49 > 01.02.2017. 11.19

    Indija ilgstoši bija angļu kolonija, un tomēr angļu valoda tur ir otra oficiāla valoda, un viņi par to kaut kā ne sevišķi satraucas, toties gatavo datorspecialius un programmētājus visai pasaulei un ar mazvērtības kompleksu neslimo.

    zanE – un kas būtu svarīgāks, kuru variantu tu izvēlētos – izcilu zinātnieku, kurš to latviešu valodui nezinātu un netaisītos mācīties, vai viduvējību, kurš kaut kā to valodu zinātu, bet, kā pasniedzējs vai vadītājs būtu daudz sliktāks?

    Manuprāt, jānosaka proritātes, vai tā ir latviešu valodas zināšana, vai kau kas cits.

    +5
    -12
    Atbildēt

    0

    nomale > 01.02.2017. 14.12

    zanE, tulkošana iestādēs notiek caur telefonu. Nav jāvelk savs tulks līdz. Tas tulks, kuru nodrošina iestādi var atrasties kaut Jaunzēlandē.

    Ja uzņēmējs vai profesors ir ieradies Latvijā, lai kaut ko mums sniegtu mums ir jābūt pateicīgiem. Augstprātībai nav absolūti nekāda pamata! Uz attīstīto valstu fona mēs labi izskatāmies tikai mūsu pašu statistikā, skatoties no malas mēs esam sīka, korumpēta banānrepublika!

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    nomale > 01.02.2017. 10.52

    Pati nejaucies!!! Rektors ir tas kura darbība ievedīs augstskolu Pasaules augstskolu topā vai arī kā līdz šim turēs to zem ūdens. Rektoram jābūt izcilam! Tādam par kuru cīnās jebkura sevi cienoša Pasaules universitāte.

    +7
    -11
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 01.02.2017. 10.47

    Tas jau neizskatās pēc pašcieņas, bet, pēc mazvērtības komleksa hiperkompensācijas un dziļa provincialisma.

    Latvijas augstskolās jāmaina pasniedzēju lielas daļas “sovoku” mentalitāte, un šis būtu viens no veidiem, kā to darīt.

    Protams, lielai daļa vēl padomju laiku profesoriem un pasniedzējiem to absolūti nevajag, pasaules līmenī viņi ir absolūti nekonkurentspējīgi, toties Latvijā savu sviestmaizes porciju kaut kā nopelna, un konkurenci tiem nevajag.

    +7
    -11
    Atbildēt

    0

    nomale > 01.02.2017. 12.53

    zane ……ar tikpat ņirdzīgu attieksmi mēs varētu ieiet jebkurā ES valstu iestādē un augstskolā…un…pieprasīt, lai ar mums sarunājas latviešu valodā un paskaidrojumus sniedz latviešu valodā…

    —————-

    Jā zanE mēs to varam! Ieejot R-Eiropas valstu iestādēs mums tiks nodrošināts tulks! Ir mēģināts.

    _____________________

    ……topošajam studentam, kurš ieiet augstākajā mācību iestādē, kas atrodas Latvijā(!), nevajadzētu būt problēmām saprasties ar rektoru savā dzimtajā valodā, kārtojot un izzinot jautājumus par mācību iestādi, noteikumiem, mācību procesu utt. …

    ———————

    Topošajam studentam angļu valoda būtu jāzin perfekti – sāvādāk nav ko augstākās mācību iestādes durvis lieki virināt. Angļu valoda IR Pasaules valoda. Zviedri un somi to jau sen ir sapratuši un nemaz nav iznīkuši, tieši otrādi viņu pienesums pasaules kultūrai un ekonomikai, salīdzinot ar iedzīvotāju skaitu, ir milzīgs.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    nomale > 01.02.2017. 13.22

    Ēriks. Tādēļ, ka visās jomās notiek progress un tiek veikti pētījumi. Gan ekonomikā, gan jurisprudencē, gan visur citur. Faktiski tas viss ir angļu valodā.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    robotron > 01.02.2017. 13.43

    dzeris49

    Indija ilgstoši bija angļu kolonija, un tomēr angļu valoda tur ir otra oficiāla valoda

    Angļu valoda un masona Lomonosova pirms 250 gadiem izveidotā vergu feņa nav blakus stādāmas lietas.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    nomale > 01.02.2017. 11.10

    Skaisle aizies pie kāda mūsdienu Einšteina un teiks: zini, vari braukt pie mums uz universitāti par rektoru, tikai valodu iemācies, tad eksāmenu noliec, un tad varbūt … Pārsmieties:) Varbūt labāk vispār izlīdzēsimies bez augstākās izglītības – vienkārši trīsreiz gadā sadosimies rokās un korī sauksim – Mēs esam lieli! Mēs esam vareni!

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    robotron > 01.02.2017. 13.40

    nomale

    Sabrauks te visādi rietumnieki

    “Rietumnieki”, kaftanos un sauleņu čaumalām pilnām bārdām.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 01.02.2017. 16.24

    ZanE – protams, protams, teorētriski latviešu valoda un angļu valoda ir vienādi svarīgas, tikai praktiski tā galīgi nav, manuprāt, visi to saprot.

    Ja gribi dzīvot un strādāt tikai Latvijā, varbūt, bez angļu valodas vēl var iztikt, un arī šaubīgi, pamazām atpaliksi, jo viss jaunākais katrā nozarē tiek publicēts angļu valodā.

    Ja kāds grib veidot nopietnu karjeru, bez angļu valodas nekur, tāpēc, nekas briesmīgs nenotiktu, ja studenti ar to rektoru sarunātos arī angļu valodā.

    tā pat būtu papildus motivācija to zināt.

    Un patreiz angļu valodu sāk mācīt jau bērnudārzos, kas grib, var iemācīties.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Es > 01.02.2017. 14.18

    nomale

    Skatoties, no kāda viedokļa uz mums raugās. Ir daudzas lietas, kur esam pulka attīstītāka valsts, kā, teiksmi, Vācija. E-vide mums ir galvas tiesu pārāka par VFR, neskatoties uz visādu korumpantu un kruķītāju veiksmīgu darbošanos (e-veselība, piem.). Apnicināt sevi, kapēc gan?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 01.02.2017. 17.37

    Arī Latvijā strādājot bieži jāsaskaras ar ārzemju partneriem, utt., kur jāzina angļu valoda.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 01.02.2017. 10.41

    nejaucies !!! runa ir par to vai augstskolas rektoram ir jāpārvalda valsts valoda vismaz C1 līmenī , runa ir par tautas un valsts pašcieņu, nevis par to, ka vieslektori nedrīkstētu lasīt lekcijas angliski !!!!

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    andrejs > 01.02.2017. 17.41

    to dzeris

    Kurš par to šaubās?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 01.02.2017. 17.42

    Redziet kas par nelaimi, lienošās okupācijas aizstāvji. Pirmkārt, topošais students var izvēlēties savu nākotni saistīt ar Franciju, kur angļu valoda viņam būs tikpat vajadzīga kā haizivij akvalangs. bet “visu jaunāko“ var izlasīt arī franciski. Otrkārt – ja topošais students zina angļu valodu, vai šīs zināšanas viņam uzliek pienākumu SAVĀ VALSTĪ runāt svešā valodā ar okupantu, kurš ir pārāk debils, lai, strādjot Latvijā, iemācītos latviešu valodu?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 01.02.2017. 17.58

    Pēcpadomju mīts – “ar angļu valodu visa pasaule vaļā.“ Mārrutku jums zobos! Francijā, Vācijā, Spānijā, Itālijā ir savas valodas un arī zviedrs būs tikai priecīgs, ja jūs ar viņu sarunāsieties viņa valodā, nevis “globišā“

    * globišs – slikta angļu valoda, kas runātājam nav dzimtā

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > 01.02.2017. 16.47

    Ja gribi dzīvot un strādāt tikai Latvijā,

    ———

    Kāds man, kā nodokļu maksātājam, labums, ja augstskolas beidzējs dezertē (citēju zanI) no Latvijas un strādā Dubaijā vai Britānijā?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 01.02.2017. 17.46

    Pat ja es dzīvoju un strādāju Amerikā un Latviju redzu vienu mēnesi gadā atvaļinājuma laikā, savā zemē es runāšu savā valodā un neviens FAKINAIS OKUPANTS mani nepiespiedīs darīt pretējo. Tā ka okupantam tomēr būs jārunā latviski vai arī, ja ir debils un nevar latviski iemācīties, lai dabū ārsta izziņu – bet tad jāiet prom no darba. Debili rektori nav vajadzīgi.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 01.02.2017. 13.49

    Progresu iespējams pārņemt,pārtulkojot to latviešu valodā.Priekš tam ir tulki.Priekš tam ir automātiskie tulkotāji,kurus arī ir iespējams progresīvi uzlabot.Pretēja pozīcija ved uz vienas valodas dominanci pasaulē,kas samazina pasaules daudzveidību,jo valoda nav tikai sazināšanās,bet arī domāšanas instruments,jo valodām ir uzbūves,iekšējās loģikas atšķirības,kas atspoguļojas domāšanas procesa dažādībā.

    https://prezi.com/qv0vxsgcvhcg/valodas-funkcijas/

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 01.02.2017. 14.46

    Ugu. VID darbinieces nebija gatavas apkalpot angliski :D Francijā stacijas informācijas birojā angliski runājošus nesaprot principā, bet var arī pasūtīt, ja biroja darbinieks ir nacionālists :D VID darbinieks ir pieņemts par VID darbinieku, nevis supertulku, kam jāzina visas iespējamās migrantu valodas un vēl jāprot tajās sarunāties par specifiskām tēmām, un vēl jāatbild par sarunātā precizitāti.

    Ja Atpalikušo Latviešu Zemi Ar Savu Klātbūtni Aplaimojošais Pārcilvēku Rases Superuzņēmājs pats nerunā latviski, tad drīkst ierasties ar tulku un pats viņam maksāt.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 01.02.2017. 14.26

    Vai ir pamats augstprātībai un okupanta atieksmei no Visgudrās Pārcilvēku Rases Profesora, Kurš Nes Civilizāciju Zemākajām Rasēm? Kāpēc Vecais Stenders varēja iemācīties latviešu valodu un runāt tajā patiešām labi, bet mūsdienu Pārcilvēku Rases Profesori nevar?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 01.02.2017. 14.24

    Un tagad sarēķināsim, cik iestādei izmaksās vadītājs, kam vajag tulku 24 stundas diennaktī? Kurš apmaksās tulka pakalpojumus? Vadītājs no savas algas? Vai viņam naudas pietiks, ņemot vērā, ka tas prieks izmaksās apmēram vienu Latvijas minimālo dienā? Varbūt nekauņa migrants iedomāsies, ka par viņa garīgo atpalicību un okupanta attieksmi jāmaksā iestādei? Un tulka alga vēl nav visi izdevumi. Cik izmaksās regulāri sakari? Cik izmaksās vairāki latviešu valodu neprotoši civilokupanti?

    Telefona tulka lietderība sarunās apšaubāma. Vienmēr ir labāk, ja tulks atrodas turpat uz vietas, tā ir vieglāk abām pusēm. Ja nu kāds jūtas tik ahūns VIPs, ka negrib sev tuvumā redzēt to untermenšu, kas viņam kā Augstākās Rases Pārstāvim palīdz saprasties ar okupētās zemes aborigēniem, tad cita lieta.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Es > 01.02.2017. 12.54

    zanE

    Piekrītot par 100% jūsu rakstītajām (un nevarot ielikt plusiņu), es tomēr grtibētu paust bažas par to, ka valodas lietojuma regulācija ir ļoti slidena lieta. Gribam, lai vieslektori var lasīt lekcijas angliski (un tas jau ir atļauts), bet dabonam vieslektoru statusā Baltijas Krievu institūtā Maskavas emisārus, kuri tur lasa lekcijas krieviski… Un, ja var BKI tad arī LU varēs. Tur ir tāda smalka laipošana nepieciešama un rūpīga analīze. Jo krievu nacisti nekad nekautrēsies iekāpt mūsu mājā pa logu, kas atvērts “rietumu vēsmām”.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 01.02.2017. 11.01

    nesmīdini mani – rektoram ir jābūt izcilam tu raksti un kā viņš var būt izcils, ja vienu latviešu valodu nevar iemācīties?

    tu man gribi iestāsīt,ka iznīcinot latviešu valodu tiks celts Latvijas ausgtskolu reitins?

    tā padlaiku deģenerējošā ideoloģija ja sūds pasaka angliski – shit – tad tas nesmird un vispār nav nemaz sūds?

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 01.02.2017. 11.34

    NEMULDI DŽERI – INDIJĀ IR NOPIETNAS PROBLĒMAS AR MAZO TAUTU IZDZĪVOŠANU. Tas, ka Indijas valsts turpinās pastāvēt neatarīgi no tā , cik tajā būs reliģiju un vaodu, tas ir skaidrs, bet tas , ka zūd pasaules daudzveidība – es tajā saskatu lielu mīnusu , lai neteiktu vairāk

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 01.02.2017. 13.00

    nomale,ja es netaisos nodarboties ar zinātni un gribu strādāt Latvijā profesijā,kura nav saistīta ar tūristu apkalpošanu,kāpēc man vajadzētu perfektu svešvalodu,lai studētu?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > 01.02.2017. 11.18

    …nē, Nomale, nevajag ironizēt…diskusija ir par to, ka – “likumu nevajadzētu piemērot vienam konkrētam gadījumam, bet gan pie līguma ar rektoru jāatrunā, ka viņš konkrētā laikā sasniegs konkrētu valodas zināšanu līmeni.”

    …un tas būtu tikai normāli…

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > 01.02.2017. 14.00

    …Nomale…topošajam studentam ir pilnas tiesības prasīt savā zemē, savā Dzimtenē – administratīvus jautājumus kārtot valsts valodā!…viņš ir savās mājās, savā teritorijā, ārpus lekcijas, kurā viņš apgūst mācību vielu tādā valodā, kādā to pasniedz pasniedzējs…topošais students zina, ko un kā vēlas mācību procesā apgūt…ārpus tā – viņš ir latvietis, kuram tiesības savā zemē sarunāties valsts valodā…protams, viņam neviens neliedz to darīt angļu valodā, bet…primārā Latvijā ir valsts valoda un tā joprojām ir latviešu valoda….

    …par tulka pieprasīšanu un nodrošināšanu ES valstu iestādē…nujā, mums jau arī ir tādi indivīdi, kuri ienākot valsts iestādē pieprasa nodrošināt sarunvalodu viņu saprašanas līmenim…sevi un mītnes zemi cienoši uzņēmēji valsts iestādes apmeklējumam sagatavojas iepriekš un zinot, ka nespēs saprast nianses, kas svarīgas viņa uzņēmējdarbībai – ierodas iestādē ar tulku, lai…šeit precīzāks būtu apzīmējums krievu valodā – “nekačātu pravas”…

    …bet, protams, var jau arī rīkoties kā mūsu vienvalodīgie…skatos, šeit vienam otram tas dziļi, līdz kaula smadzenēm iesūcies…

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    fretka > 01.02.2017. 12.11

    Latviešu valodas zināšanām Latvijā administratīvā darbā ir jābūt priekšnoteikumam, nevis prioritātei.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > 01.02.2017. 12.25

    ….Dzeri….nevāri putriņu!… :)

    …ja jau runājam par izglītību, tad…vai grūti saprast atšķirību – rektora amats un profesori, pasniedzēji, zinātnieki?…

    …topošajam studentam, kurš ieiet augstākajā mācību iestādē, kas atrodas Latvijā(!), nevajadzētu būt problēmām saprasties ar rektoru savā dzimtajā valodā, kārtojot un izzinot jautājumus par mācību iestādi, noteikumiem, mācību procesu utt.

    …mani gan uzjautrina, gan skumdina notiekošais…nu, cik zemu vēl var krist, lai neizliktos par pāķiem?…atceros Aizliegtā paņēmiena raidījumu, kurā ieņirdza par VID klientu apkalpošanas centra darbiniecēm, kuras nebija gatavas atbildēt un konsultēt angļu valodā…kādas šausmas! valsts iestādē nebija gatavi apkalpot kādu angļu valodā, aizmirstot, ka valsts valoda ir latviešu valoda un…ja uzņēmējs nespēj saprasties ar ierēdņiem mītnes zemes valodā, tad viņam(!) ir jāmeklē tulks, nevis ierēdnim jālauzās specifisku terminu izskaidrošanā…

    …allaž piemirstam, ka latviešu valoda ir viena no 24 Eiropas savienības oficiālajām valodām…ar tikpat ņirdzīgu attieksmi mēs varētu ieiet jebkurā ES valstu iestādē un augstskolā…un…pieprasīt, lai ar mums sarunājas latviešu valodā un paskaidrojumus sniedz latviešu valodā…uz mums skatītos, kā uz trakiem un mēs to nedarām, bet…kāpēc mēs tik pazemīgi iztopam citiem?….

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > 01.02.2017. 11.07

    …Nomale…piekrītu Tevis teiktajam, bet…vai latviešu valodas apguve spējīgam(!), pasaules līmeņa(!) rektoram traucētu viņa tiešajā darbā, it īpaši – ņemot vērā, ka 18 gadus ir nodzīvots Latvijā, tomēr iezemiešu valodas prasmes apgūšana nav vedusies?…

    …nu, nezinu, vai Tu ar tādu pietāti izturētos pret spējīgu, pasaules līmeņa rektoru, kurš saziņai ar iezemiešiem lietotu krievu valodu…

    …kāpēc pret vieniem izdarām atkāpes, bet par otriem šūmējamies?…

    +12
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu