Inga Līdums, vīndare Austrālijā • IR.lv

Inga Līdums, vīndare Austrālijā

2
«Man garšo dzirkstošie vīni un šampanietis. Kad sākām taisīt savējo, zinājām, ka tas būs premium klases vīns un tam būs īpašs nosaukums,» stāsta Lobethal Road vīnotavas saimniece Inga Līdums. «Partneris Deivids teica: Inga, tas būs tavs vīns, sauc, kā gribi. Lai pieminētu savu latvisko izcelsmi, izvēlējos vārdu «māja».»
Ieva Puķe

Sarunas laikā Skype Ingai ik pa brīdim zvana telefons. Cilvēki meklē saulesbrilles un citas pazaudētas lietas, viņa smejas. Garajā nedēļas nogalē, kas sekoja 26. janvāra Austrālijas dienas svinībām, Ingas Līdums un viņas dzīvesbiedra Deivida Nila (David Neyle) vīnotavu valsts lielākajā vīna darīšanas reģionā Adelaidas pievārtē apmeklēja ap 500 viesu. Inga viņiem piedāvāja arī vietējo Adelaide Hills ražotāju uzkodas. «Sieru, prosciutto. Ne ķenguru!» Pašai Ingai (pasē – Ingrīdai) bērnībā labi garšojusi latviskā aknu pastētes maize ar marinētu gurķi, kādu cienīja viņas tēvs Andris, vecvecāki Milda un Kārlis. Lai gan mamma Dženeta ir austrāliete, Inga mācījusies latviešu skolā un ieguvusi Latvijas pilsonību. Pagājušovasar pirmoreiz apciemoja tēva dzimto Liepāju.

Ingas vecākiem Adelaidā piederēja dizaina lietu veikals un mākslas galerija. Arī viņa izvēlējās karjeru starptautiskā dizaina kompānijā, pārcēlās uz Sidneju. Pirms 13 gadiem, iegriezusies Adelaidā, satika Deividu. «Jā, pateicoties viņa vīnam! Meklēju Lobethal Road pagrabu, bet netīšām nokļuvu pie mājas. Viņš bija īsts džentl-menis, aizveda uz pagrabu, noorganizēja degustāciju. Deivs tolaik ražoja tikai vienu sarkanvīnu, Shiraz. 1998. gadā bija iestādījis pirmos stādus, 2001. gadā sagaidīja pirmo vīnogu ražu. Gadu pēc mūsu tikšanās jau sākām ražot arī baltvīnu. Tagad taisām 10 vīnus no astoņām dažādām vīnogām. Mūsu dzirkstošais Māja ir 100% Chardonnay, franciski – Blanc de Blancs. Ziņa par to ātri izplatījās Austrālijas latviešu kopienā. Tiklīdz kāds no viesiem vārdu «māja» izrunā pareizi, es iesaucos: sveiki!» smaida Inga. Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumā Melburnā decembra beigās Mājas pudeles tika dāvinātas runātājiem no ārzemēm.

Uzņēmums saražo 60-65 tūkstošus litru vīna gadā, pēdējo četru gadu laikā ir ieguvis septiņas trofejas valsts vīna konkursos. «Mūsu 2012. gada Shiraz Nacionālajā Sidnejas vīna izstādē 2014. gadā vairāk nekā 3000 vīnu konkurencē dabūja gan labākā Shiraz, gan labākā sarkanvīna, gan izstādes labākā vīna zelta medaļu. Tas bija neticami! Mūsu Pinot Gris arī pirms diviem gadiem dabūja pirmo vietu, bet tikko pirms Ziemassvētkiem – otro vietu,» lepojas Inga. Vēl vairāk. «Nupat Austrālijas nacionālā lidsabiedrība Qantas izvēlējās divus no mūsu vīniem pasniegšanai biznesa klasē starptautiskajos lidojumos. Esam sajūsmā. Tu taču zini – gaisā vīns garšo citādi?»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu