Augošs politiskais risks • IR.lv

Augošs politiskais risks

22
Foto no pixabay
Kristofers Dembiks

Lielbritānijas ekonomika būtu cietusi arī tad, ja tā būtu izvēlējusies palikt Eiropas Savienībā

Kopš Lielbritānijas referenduma finanšu tirgi ir krietni sasvārstījušies. Globālā ekonomika piedzīvo savu sliktāko ceturksni kopš 2012. gada, ģeopolitiskais risks turpina pieaugt, jo īpaši Eiropā. Turpmākajos mēnešos tas varētu būt pasaules ekonomikas galvenais finanšu tirgu virzītājspēks.

Novērojumi liecina, ka investori neuztraucas par nākotni, tomēr tuvākajās nedēļās varētu būtiski pieaugt politiskais risks, ko ietekmēs vēlēšanas un referendumi Eiropā un Amerikas Savienotajās Valstīs. Pēc Itālijas referenduma no amata varētu atkāpties premjerministrs Mateo Renci, šāds iznākums radītu jaunu politiskās nestabilitātes vilni valstī, ko jau tā ietekmē Itālijas banku sliktā sistēma.

Itālijā trūkst politiskā griba, lai rīkotos. Pēdējos piecpadsmit gados Itālijā nav bijusi ekonomiskā izaugsme. Itālijas banku sektors veido 20% no valsts IKP un 10% ir pakļauti riskam. Banku sektora problēmas ir iespējams atrisināt, problēmas būs lielākas, ja Itālija nespēs radīt ilgtspējīgu ekonomisko izaugsmi.

Eiropas ekonomiskā izaugsme joprojām ir neskaidra, un pie tā ļoti viegli ir vainot „Brexit”, tomēr ekonomiskās svārstības sākās jau 2016. gada sākumā. Lielbritānijas ekonomika būtu cietusi arī tad, ja tā būtu izvēlējusies palikt Eiropas Savienībā.

Lielbritānijas ietekmi uz Eiropas Savienību joprojām ir grūti novērtēt. Saskaņā ar “Bloomberg” datiem, “Brexit” varētu ietekmēt eirozonas IKP par 0,1 procentpunktu 2016. gadā un par 0,3 procentpunktiem 2017. gadā. Šie aprēķini ir jāveic piesardzīgi, jo tos ietekmē daudzās politisko procesu neskaidrības, kas tikai tagad ir sākušās.

ASV prezidenta vēlēšanas atstās iespaidu uz kapitāla tirgiem. Vēlēšanu rezultāti ir neprognozējami, plaisa starp abiem prezidenta kandidātiem ir ievērojami samazinājusies. Daudzi vēlētāji, kas nejūt nekādu labumu no ekonomiskās atveseļošanās, visticamāk, ir Donalda Trampa atbalstītāji un tic viņa populistiskajiem uzsaucieniem.

Nenoliedzami, ka demogrāfiskā dažādība, kas valda ASV, ir par labu Hilarijai Klintonei. Vēlēšanu rezultāti būs cieši saistīti ar jauniešiem un etniskajām minoritātēm, tās ir divas vēlētāju grupas, kas iespējams balsos par demokrātu kandidāti.

Īpaša uzmanība tiek pievērsta Turcijas jaunajiem tirgiem. Kopš militārā apvērsuma valstī, reitingu aģentūras ir pazeminājušas valsts kredītreitingu. Turcija ir ļoti atkarīga no ārvalstu finansējuma, kopš 2002. gada valsts ārējais parāds ir palielinājies līdz 120%. Banku likviditāte kopš 2007. gada līdz 2015. gada decembrim ir samazinājusies par 55%, kas rada bažas.

Katram no šiem notikumiem ir liels iespaids uz finanšu tirgiem.

Valstis, kuras ir pakļautas politiskajam riskam:

Autors ir investīciju bankas „Saxo Bank” analītiķis

 

Komentāri (22)

andrejs 08.08.2016. 16.23

Banku rentabilitāte kopš 2007. gada līdz 2015. gada decembrim ir samazinājusies par 55%, tas rada bažas par banku likvidāciju

—————–

varbūt tomēr par “likviditāti”? :)

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu