Bīstamais Boriss • IR.lv

Bīstamais Boriss

4
Pauls Raudseps

Austrumeiropieši ir viens no britu referenduma cēloņiem, un mēs jutīsim tā sekas

Boriss Jeļcins pirms 25 gadiem sagrāva Padomju Savienību, lai nostumtu malā PSRS vadītāju Mihailu Gorbačovu un pats kā Krievijas prezidents ieņemtu viņa vietu Kremlī. Latvija par to varēja tikai priecāties.

Šobrīd esam liecinieki sāpīgai likteņa ironijai. Kontinenta otrajā galā, citas bijušās impērijas galvaspilsētā cits Boriss, uzvārdā Džonsons, ir gatavs likt uz spēles gan Eiropas Savienības, gan viņa paša valsts – Apvienotās Karalistes – nākotni, lai izstumtu savas partijas premjerministru no rezidences Dauninga ielā 10 un pats iekārtotu tur savu darba kabinetu. (Izrādās, Latvija nav vienīgā valsts pasaulē, kurā valdības vadītājam bedri rok paša partijas biedri.)

Tāpat kā Latvija un pārējās Baltijas valstis ar savām neatkarības prasībām kalpoja kā ierosinājums un modelis Jeļcina idejai pasludināt Krievijas neatkarību no PSRS, tā arī šoreiz Latvija un citas no komunisma atbrīvotās valstis ir vismaz daļēji saistītas ar Lielbritānijā 23. jūnijā gaidāmo referendumu par izstāšanos no Eiropas Savienības. Tā galvenais dzinulis ir lielais pēdējos 10 gados Lielbritānijā iebraukušo imigrantu skaits, kā zināms, latvieši un citi mūsu reģiona cilvēki veido lielu šo imigrantu daļu. Protams, britu vai, precīzāk, angļu skeptiskajai attieksmei pret «Briseli» ir daudz dziļākas vēsturiskas saknes un ietver krietni plašāku gan simbolisku, gan praktisku iebildumu loku. Tomēr aktīvās vēlmes izstāties no ES pieaugums pēdējos gados cieši korelē ar lielo cilvēku pieplūdumu Lielbritānijā kopš 2004.gada, kad tika atvērts darbaspēka tirgus. Kā raksta domnīcas Center for European Reform direktora vietnieks Saimons Tilfords (Simon Tilford), ja Lielbritānija nobalso pamest ES, tas nebūs tāpēc, ka cilvēkus satrauc kādas sevišķas privilēģijas eirozonas valstīm, nacionālo parlamentu loma lēmumu pieņemšanā, Londonas finanšu sektora regulēšana vai ES konkurētspēja – jautājumi, par kuriem Deivids Kamerons divas nogurdinošas diennaktis strīdējās ar citiem ES valstu vadītājiem, lai piektdien tviterī varētu paziņot, ka ir panācis Lielbritānijai «sevišķu statusu» Eiropas Savienībā. Ja Lielbritānija pametīs ES, to izraisīs «naidīga attieksme pret imigrāciju».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu