Putins: Sīrijā panākta vienošanās par ugunspārtraukšanu • IR.lv

Putins: Sīrijā panākta vienošanās par ugunspārtraukšanu

23
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto: Alexei Nikolsky, TASS/LETA.

Sīrijas valdība un nemiernieki panākuši vienošanos par ugunspārtraukšanu un gatavību sākt miera sarunas, ceturtdien paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

“Tikko parādījies paziņojums, ka šodien pirms pāris stundām piedzīvots notikums, kur mēs ne tikai ilgi gaidījām, bet kura dēļ arī daudz strādājām. Parakstīti trīs dokumenti. Pirmais dokuments starp Sīrijas valdību un bruņoto opozīciju par ugunspārtraukšanu Sīrijas Arābu Republikas teritorijā. Otrs dokuments ir pasākumu komplekss ugunspārtraukšanas režīma kontrolei. Un trešais dokuments — paziņojums par gatavību sākt miera sarunas par noregulējumu Sīrijā,” Putins pavēstīja sanāksmē ar Krievijas ārlietu un aizsardzības ministriem, ziņo aģentūra LETA.

Vienošanās par ugunspārtraukšanu Sīrijā ir trauslas un tām vajadzīga īpaša uzmanība un pacietība, piebilda Krievijas prezidents.

“Visas panāktās vienošanās, mēs to ar jums lieliski saprotam, ir ļoti vārgas, tām vajadzīga īpaša uzmanība un pacietība, profesionāla pieeja šiem jautājumiem un pastāvīgs kontakts ar mūsu partneriem,” atzina Putins. Prezidents piebilda, ka Krievija, Irāna un Turcija palīdzēs garantēt ugunspārtraukšanas ievērošanu. Viņš arī paziņoja par Sīrijā dislocēto Krievijas bruņoto spēku samazināšanu.

“Es piekrītu Aizsardzības ministrijas priekšlikumam samazināt mūsu militāro klātbūtni Sīrijā,” Putins pavēstīja televīzijā pārraidītajā sanāksmē, piebilstot, ka Krievija turpinās atbalstīt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņojis, ka ugunspārtraukšana attieksies uz 60 000 nemiernieku. Tā neattieksies uz ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautajiem grupējumiem, piemēram, “Islāma valsti” un “Fatah al-Sham Front”, kas zināma arī kā “Al Nusra”, ministra teikto citēja Krievijas valsts mediji. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs savukārt pauda cerību, ka jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija pievienosies Krievijas atbalstītajai iniciatīvai.

Sīrijas valdība tikmēr paziņojusi, ka no pusnakts pārtrauks visas militārās operācijas. Par piekrišanu ugunspārtraukšanai paziņojusi arī opozīcijas Nacionālā koalīcija.

“Bruņoto spēku pavēlniecība paziņo par pilnīgu visas karadarbības apturēšanu Sīrijas teritorijā no 30. decembra nulles stundas,” teikts armijas paziņojumā. Tajā piebilsts, ka karadarbība tiks turpināta pret džihādistu grupējumiem “Islāma valsts” un “Al Nusra”. Pilsoņu karš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. 

 Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Komentāri (23)

jurisml_inbox_lv 29.12.2016. 18.36

te var izlasiit ko kremļa gebelss piepras riikot Ukrainā, liidziigi kaa Siirijaa , nolikvideet daļu civilo

http://agonia-ru.com/archives/2856

+1
0
Atbildēt

0

west 29.12.2016. 17.54

Pamiers. Vairs negribas krītošas lidmašīnas un sprādzienus visās iespējamajās Maskavas vietās pirms uzrunas visas tautas “svētākajos svētkos” – Jaunajā gadā.

Kāpēc Krievijai vis[ār vajadzīga kaut kāda tur tālā Sīrija ?

Tantiņa tramvajā teica, ka galvenie vārdi esot “lētā Kataras gāze”.

Visi šī gadsimta lielie kari esot par energoresursiem un to piegādes ceļiem. To gāzi nevarot piegādāt Eiropai, apejot Sīriju. Citādi tā esot lenā nāve Gazproma diktātam. Tāpēc karš un tāpēc krievu draugs Asads.

+2
-1
Atbildēt

2

    Anonīms > west 29.12.2016. 18.01

    dīvaini, ka šo ziņu sludina putins un nevis junkers, šulcs, tusks vai vismaz tas jaunais ano vadonis

    brīžiem ma ir sajūta , ka līdzigi tika radīts osama bin ladens, tā šodien mums pasniedz putinu – nabagiem rāda kā sātanu , pasi varenie lien uz ceļiem priekšā luncinādamies un bučodamies

    nu labi – žults izgāzta – jādomā kā iepriecināties

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    west > west 29.12.2016. 18.33

    Skaisle

    Iepriecinies tā mēreni. Pietaupi veselību Jaunajam gadam :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu