Latvijas Republikas vārdā… Tiešām? • IR.lv

Latvijas Republikas vārdā… Tiešām?

5
Augstākās tiesas tiesnese Inese Grauda. Ar kolēģēm apstiprināja, ka valstij jāmaksā 652 tūkstoši eiro par treknajos gados iecerētu un nekad neīstenotu mākslas muzeja projektu. Projektu bīdīja Tautas partija, naudu saņems uzņēmums, kas kopīgi pieder Andra Šķēles un Aināra Šlesera ģimenēm un Aivara Lemberga cīņubiedra brālim.
Indra Sprance

Maigi sodi par tiesnešu korupciju, draudi preses brīvībai un trekno gadu rēķinu kārtošana – Ir apskata šā gada skandalozākos spriedumus

Pārsteigumu pilns gads bijis tieslietu sistēmā, kurā virkne spriedumu liek uzdot jautājumus par naudas varu. Ir jau iepriekš izvērsti analizējis vienu no skaļākajām lietām – prokuratūras un tiesas akceptētos pieticīgos sodus Gan bei nodokļu izkrāpējiem, taču tas nav vienīgais satraucošais spriedums šogad.

Prasīja 300 tūkstošus

Ar  klusu vienošanos šoruden noslēdzās viens no pēdējo gadu skaļākajiem tiesu korupcijas skandāliem, kur uz apsūdzēto sola bija jāsēžas bijušajai Rīgas apgabaltiesas tiesnesei Ivetai Bērziņai un uzņēmējam Gulamam Gulami. KNAB turēja aizdomās tiesnesi par kukuļņemšanu, taču prokurore Sigita Deičmane lietu šajā daļā izbeidza, tiesnesi saucot pie atbildības tikai par vieglāku pārkāpumu – kukuļa piesavināšanos. Bērziņa un Gulami atzinuši vainu un tikuši cauri ar sodiem, kuri pat ģenerālprokuroram «kā parastam pilsonim» arī šķiet «par mīkstu», kā Ēriks Kalnmeiers pagājušajā nedēļā atzina intervijā LTV. Bijušajai tiesnesei Bērziņai piemērots 11 100 eiro naudas sods, bet uzņēmējam Gulami – 9250 eiro naudas sods, nosacīta brīvības atņemšana uz pusotru gadu un ierobežojums gadu darboties uzņēmuma valdē.

Tiesas apstiprinātā vienošanās par sodu nesen ir publiskota, un tajā atklājas vairākas līdz šim neminētas detaļas. Pirmajā izmeklētāju atklātajā epizodē tiesnese naudu ņēmusi 2013. gada 28. aprīlī – lielveikala Spice autostāvvietā Bērziņa no Gulami saņēmusi rožu pušķi un 5000 latu, kas ielikti kompaktdiska vāciņā un domāti tālākai nodošanai Rīgas Centra rajona tiesā, lai «sakārtotu» uzņēmēju interesējošu nekustamā īpašuma lietu. Proti, neizdotu izpildrakstu šķīrējtiesas sprieduma izpildei, kas bija nelabvēlīgs Gulami. Izmeklēšana atkal konstatējusi, ka summu Bērziņa piesavinājusies.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu