Aptauja: Iedzīvotāju vairākums pārliecināts, ka VDK dokumenti sabiedrībai ir jāatklāj • IR.lv

Aptauja: Iedzīvotāju vairākums pārliecināts, ka VDK dokumenti sabiedrībai ir jāatklāj

38
Foto: Lauris Nagliņš, LETA.

Vairums iedzīvotāju ir pārliecināti, ka LPSR Valsts drošības komitejas dokumenti sabiedrībai būtu jāatklāj.

Vairums iedzīvotāju ir pārliecināti, ka LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumenti sabiedrībai būtu jāatklāj, secināts VDK zinātniskās izpētes komisijas sadarbībā ar pētījumu aģentūru SKDS veiktās ataujas rezultāti, ziņo aģentūra LETA.

Aptaujā Latvijas iedzīvotājiem tika jautāts, vai, viņuprāt, sabiedrībai būtu jāatklāj LPSR VDK dokumenti. Dati liecina, ka 28,4% respondentu uzskata, ka šie dokumenti sabiedrībai jāatklāj nekavējoties, savukārt vēl 33,7% aptaujāto uzskata, ka tie jāatklāj kopā ar zinātniskiem komentāriem. Par to, ka dokumenti jāturpina slēpt, pārliecināti 18,2% pētījuma dalībnieku. 16% bija grūti sniegt konkrētu viedokli, savukārt vēl 3,6% respondentu piedāvāja kādu citu risinājumu.

Raugoties uz dažādu sociāldemogrāfisko grupu atbildēm, biežāk nekā caurmērā viedokli, ka VDK dokumenti sabiedrībai ir jāatklāj nekavējoties, pauda vīrieši, respondenti vecumā no 45 līdz 54 gadiem, aptaujātie ar pamatizglītību, iedzīvotāji, kuru galvenā sarunvaloda ģimenē ir latviešu, pētījuma dalībnieki ar zemiem vai vidējiem ienākumiem, kā arī respondenti Pierīgā, Vidzemē, un Kurzemē.

Uzskatu, ka dokumenti jāatklāj kopā ar zinātniskiem komentāriem, biežāk pauda respondenti vecumā no 25 līdz 34 gadiem, aptaujātie ar augstāko izglītību, iedzīvotāji ar latviešu sarunvalodu ģimenē, publiskajā sektorā nodarbinātie, pētījuma dalībnieki ar vidēji augstiem ienākumiem, Pierīgā un Latgalē dzīvojošie.

Savukārt pārliecību, ka VDK dokumenti jāturpina slēpt, biežāk pauda sievietes, iedzīvotāji, kuriem ir vismaz 55 gadi, krievvalodīgie, respondenti bez Latvijas pilsonības, pētījuma dalībnieki ar vidēji zemiem ienākumiem. Pētījums tika veikts šī gada septembrī, aptaujājot 1002 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Komentāri (38)

rinķī apkārt 19.12.2016. 19.41

Kurš Latvijā nezin, ka Savickis, piemēram, ir bijušais VDK virsnieks? Bet tas viņam netraucē šodien, pēc LR neatkarības atjaunošanas, publiski paust viedokli par to, ka Kremlis okupācijas gados Latvijā ir vairojis tautas labklājību :)

Es nevaru iedomāties, ka Vācijā Gestapo virsniekam šodien tiktu dota iespēja publiski slavināt nacistisko režīmu Vācijā par to, ka nacisti savlaik ir devuši darbu un maizi Vācijas darba ļaudīm :) Bet Latvijā VDK virsniekam slavināt komunistu režīmu ir iespējams. Tad kāda nozīme tam – publiskos, vai nepubliskos “čekas maisu”saturu?:) Kas Latvijā mainīsies pēc šo uzvārdu publiskošanas?

Protams, ka maisu saturs ir jāpublisko, tas sen bija jāizdara, taču daudz svarīgāka ir sabiedrības attieksme pret pašu okupācijas faktu, daudz svarīgāka ir sabiedrības attieksme pret tiem šodien, kuri tādu demokrātijas sastāvdaļu kā tolerance, vārdu brīvība ir pārvērtuši Kremlim parocīgā ierocī ar kuru vērsties pret 1918. gadā dibināto Latvijas Republiku.

Šodienas Latvijas ienaidnieku jaunajai paaudzei varbūt ir tikai pastarpināta saistība ar bijušo VDK.

+9
-1
Atbildēt

5

    edge_indran > rinķī apkārt 19.12.2016. 19.54

    ———–rinķī apkārt:”… Kas Latvijā mainīsies pēc šo uzvārdu publiskošanas? ”

    ========================================================================================

    Sabiedrība beidzot uzzinās par saviem varoņiem:

    “….1990. gada 4. maijā, kad Augstākā Padome balsoja par Latvijas Neatkarības deklarāciju, par to nobalsoja 138 deputāti, no kuriem 36 oficiāli bija čekas aģenti.”

    Raits Valters: “Tādi mēs bijām – uzasināti”

    http://zinas.nra.lv/_mm/photos/2015-11/540px/149378_8dfd89c5fc.jpg

    http://nra.lv/latvija/155363-raits-valters-tadi-mes-bijam-uzasinati.htm

    0
    0
    Atbildēt

    0

    atrium > rinķī apkārt 20.12.2016. 02.23

    rinķī apkārt

    Es nevaru iedomāties, ka Vācijā

    Atkal salīdzināšana starp absolūtā ļaunuma masu represiju iestādi un neviennozīmīgi vērtējamo Gestapo.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    edge_indran > rinķī apkārt 19.12.2016. 21.48

    ————-

    Pametis? Nu, bagāts oligarhs un kampējs jau dar’, kā grib…

    https://www.youtube.com/watch?v=LGi55kkEe6M

    “….Zvaniņš skan, zvaniņš skan, / Ziemassvētki brauc: / Dāvanas būs tev un man,

    Visi bērni sauc:/ Dāvanas būs tev un man

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 19.12.2016. 19.52

    Protams, ka maisu saturs ir jāpublisko, tas sen bija jāizdara, taču daudz svarīgāka ir sabiedrības attieksme pret pašu okupācijas faktu

    ————–

    Par ko mēs brīnāmies, ja augstākā līmeņa kompartijas funkcionāri Gorbunovs, Daudišs, Bresis, Kezbers, utt. ar oficiālo mediju masīvu atbalstu tika padarīti par īstenajiem Atmodas varoņiem.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    MZGD > rinķī apkārt 19.12.2016. 20.02

    Kremla trolliem ir noradijums – komentam pievienot fotografiju.

    edge_indran ir viscentigakais kremla trollis. Visi citi jau sen trasi pametishi , bet izdrans tik spiezh

    http://www.curezone.org/upload/Bowel_Cleanse/bowel_cleanse/DETERMINATION.jpg

    +2
    0
    Atbildēt

    0

nomale 19.12.2016. 17.58

Aizdomas, ka atšķirībā no izpētes komisijas VDK bijušajiem/esošajiem aģentiem Latvijā ir VIP pielaide tiem maisiem. Var tos šķirot un lasīt uz vietas, pielabot, pamainīt, nest uz mājām, kurināt krāsni. Un kamēr tie tur nebeigs to komisiju pat tuvumā maisiem nelaidīs.

+6
-1
Atbildēt

3

    andrejs > 19.12.2016. 19.46

    Nevaru nepiekrist – jo ilgāk zatlerieši maisus marinēs un “pētīs” (pie reizes tērējot budžeta naudiņu, kuras mums tik ļoti pietrūkst), jo mazāk vērtīgas informācijas tur paliks.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 20.12.2016. 10.33

    perfekti – visa sāls par īstenību šoienas Latvijā pateikta – čekisti un čekas ziņotāji slēpj savu noziegumu pēdas un gaida , kamēr apmirs lieicinieki , lai tad sudinātu savu nevainību …

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > 20.12.2016. 11.03

    to skaisle. Zatlera ierosinājuma vienīgais mērķis atlikt atvēršanu vēl uz ašpadsmit gadiem ir ļaut kolaborantiem mierīgi nosprāgt savā gultā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Mantrausis 20.12.2016. 08.41

Smaidīgi. :)

Vai aptaujātie ļaudis saprata, par kādiem VDK dokumentiem ir runa? Vai tie, kas iebilda, paskaidroja, kāpēc?

Līdz šim neviens nav paskaidrojis, kālab mums – Latvijā – VDK atstātie dokumenti ir tik īpatna, mākslīga problēma. Nedz parlamentāriešu, nedz SAB, nedz DP, nedz juristu paskaidrojumiem nav nozīmes, jo viņi tikai runā, bez argumentiem, bez loģikas, bez jēgas. Šķiet, Vācijā, Ungārijā, Polijā ar to tikt galā bija sarežģītāk kaut vai apjomu dēļ. Mums ir problēma, kas radīta tīši un neprofesionāli. Protams, pastāv iespēja, ka ziņotāji bijuši pazīstami ļaudis. Nu un? Nav taču noslēpums, ka viens otrs bijušais VDK štata darbinieks ir gana turīgs un gana sponsorētspējīgs. Ja valsti ir kaut viens profesionāls un kompetents analītiķis, noskaidrot, kāda varētu būt exVDK ietekme nav grūti.

Manuprāt, problēma ir citā apstāklī. Ja izlasi savu tuvinieku VDK lietas, vai 40., vai vēlākos laikos tapušas, nevēlies to manīt, bet prāts saka priekšā: “Kaut kas līdzīgs kā…” un te sekos notikumi 90. gados un 2014. utt. Tātad viena atbilde varētu būt: Ja VDK šo to pārņēma no cara laiku slepenpolicijas, kur teikts, ka neatkarīgas valsts struktūras kaut ko svarīgu nav paņēmušas no VDK… Laiks patiesi apmetis loku, Brežņevs ir miris, bet viņa laikmeta tradīcijas dzīvas un attīstītas no dienas dienā. Arī tā ir atbilde. Nu jau otra!

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu