Viņas cīņa • IR.lv

Viņas cīņa

6
NULL

Romāns Brīnišķīgā draudzene – stāsts par cilvēka nemirstību atmiņu priekšā

Drīkstam gribēt, bet nekad nevarēsim pilnībā izdzēst sevi no paša dzīves: izgriezt no fotogrāfijām, sadedzināt personīgās mantas un pazust bez pēdām kā sniegs. Elenas Ferrantes romāns Brīnišķīgā draudzene ir stāsts par cilvēka nemirstību atmiņu priekšā.

Brīnišķīgā draudzene ir Ferrantes pirmā un latviešu valodā pagaidām vienīgā tulkotā grāmata no pasaulē popularitāti guvušā cikla Neapoles tetraloģija. Par spīti grāmatas nebaudāmajam un maldinoši «lubeniskajam» vāka dizainam (pārņemts no oriģināla), šis ir romāns, kam grāmatnīcās nevajadzētu mest līkumu.

Tetraloģijas pirmā daļa vēsta par divu nabadzīgu, bet spējīgu meiteņu draudzību, klusi skaudīgu sāncensību un spītīgu pieaugšanu kādā Neapoles nomalē, kurā vara pieder tiem, kas valda ar dūres spēku. Atriebība, vardarbība un sīkmanīgas intrigas ir dabiska meiteņu ikdienas sastāvdaļa (uz šā fona gluži nenozīmīga šķiet aina, kurā tēvs strīda karstumā pa otrā stāva logu izlidina savu mazgadīgo meitu). Meitenes katru dienu dzīvo ar pārliecību, ka jāpaspēj pielikt kāju priekšā citiem, iekams citi neizbēgami to izdarījuši viņām. Ne tikai galvenās varones, bet arī sazarotais radu, draugu, kaimiņu, labvēļu un nelabvēļu fona koris ir nepieradināta mežonīguma un nenogludinātu, pirmatnēju instiktu vadīta sabiedrība – un tieši visa un visu nesamākslotais «nepareizums» ir trumpis uz lasītāju sirdīm. Ir tik interesanti lasīt par cilvēkiem, kas neizliekas labāki, nekā ir patiesībā! Pat ja abas draudzenes nemitīgi un pašas sev par pārsteigumu arvien secina, ka viņām lemts kas vairāk par to dzīvi, kas bijusi «pirms viņām».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu