NSL aicina ģenerālprokuratūru vērtēt KM amatpersonu rīcību, jo saskata līdzekļu izšķērdēšanu • IR.lv

NSL aicina ģenerālprokuratūru vērtēt KM amatpersonu rīcību, jo saskata līdzekļu izšķērdēšanu

26
2006. gads. Otrā no kreisās – kultūras ministre Helēna Demakova, blakus pa labi – aģentūras "Jaunie "Trīs brāļi"" direktors Zigurds Magone. Foto: Gatis Dieziņš, LETA.

Partija “No sirds Latvijai” šodien vērsusies pie ģenerālprokurora ar lūgumu sākt pārbaudi par Kultūras ministrijas (KM) amatpersonu iespējamu bezdarbību Laikmetīgās mākslas muzeja jautājumā.

NSL uzskata, ka KM amatpersonas nav novērsušas pretlikumīgā līguma starp valsts aģentūru “Jaunie trīs brāļi” un SIA “Jaunrīgas attīstības uzņēmums” par Laikmetīgās mākslas muzeja meta un teritorijas detālplānojuma izstrādi sekas, līdz ar to pieļaujot valsts nodokļu maksātāju līdzekļu izšķērdēšanu, ziņo aģentūra LETA.

Partija lūdz ģenerālprokuroru aizsargāt valsts un nodokļu maksātāju intereses, un, ievērojot pārbaudes rezultātus, vērsties tiesā, lai atjaunotu likumību un regresa kārtībā piedzītu no amatpersonām valstij radītos zaudējumus.

6. decembrī Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta nolēma daļēji apmierināt SIA “Jaunrīgas attīstības uzņēmums” prasību un piedzīt no KM izdevumus 652 336 eiro apmērā.

Lietas pirmsākums meklējams pirms vairāk nekā desmit gadiem, kad 2006. gada 28. aprīlī valsts aģentūra “Jaunie trīs brāļi” ar muzeja projekta īstenošanai paredzētās ēkas īpašnieku un Andrejsalas teritorijas attīstītāju “Jaunrīgas attīstības uzņēmums” noslēdza vienošanos, kas paredzēja muzeja ieceres īstenošanai paredzētās teritorijas detālplānojumā izstrādāt Laikmetīgās mākslas muzeja ēkas novietojuma plānu un muzejam atbilstošus teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumus, kā arī valsts īpašumā iegūt arhitektu biroja “OMA Rotterdam” izstrādāto Laikmetīgās mākslas muzeja meta projektu. Līguma summa par metu izstrādi bija 496 500 eiro.

Par muzeja ēkas un tai pieguļošās teritorijas izstrādātā meta un tā mantisko autora tiesību nodošanu valsts aģentūrai 2006. gada 25. septembrī tika parakstīts pieņemšanas—nodošanas akts starp “Jaunrīgas attīstības uzņēmumu” un “Jaunajiem trīs brāļiem”. Aģentūras un uzņēmuma noslēgtā vienošanās sākotnēji paredzēja, ka ne vēlāk kā līdz 2006. gada 30. decembrim jānoslēdz sadarbības līgums par Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecības projekta īstenošanu.

Tomēr projekts netika īstenots. Pēc valsts aģentūras “Jaunie trīs brāļi” reorganizācijas un pievienošanas KM neizmantoto valsts budžeta finansējumu 429 444 latu apjomā, kas bija paredzēts muzeja projekta īstenošanai, ieskaitīja atpakaļ valsts budžetā. KM tolaik uzsvēra, ka ministrija nebija nedz pilnvarojusi aģentūras “Jaunie trīs brāļi” direktoru slēgt darījumu ar “Jaunrīgas attīstības uzņēmumu”, nedz to akceptējusi.

KM sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Bērziņa-Bebriša informēja, ka ministrija, saņemot pilnu nolēmumu, iepazīsies ar tā saturu un tad izvērtēs iespēju lēmumu pārsūdzēt.

Komentāri (26)

atrium 13.12.2016. 12.17

Brīnums, ka čekas ģenerāļa, Sķepaškas, draugaļa (apteksne), Sudraba un čekas mūdzis, kurš ir atbildīgs par bezprecedenta Satversmes pārkāpumu, Latvijas zemes dāvāšanu ienaidniekam, Kūtris, tik ilgi kavējās ar uzbrukumu NA. Laikam jau saimņieks tos turēja rezervē, līdz šim iztiekot ar SC un Vienotības spēkiem.

+1
0
Atbildēt

0

ierados 13.12.2016. 11.10

Jebkura vara lolo kultūrniekus, jo viņi ir tie, kuri, saņēmuši dāsnu mājienu, dziedās slavu varai. Saņēmuši treknu stimulu, tie nespēs un neuzdrīkstēsies atteikt, jo priekš tam ir VK, KNAB u.c. Arī prokurors zinās īsto brīdi kad iejaukties.Viss atkarājas no varas turētājiem tīkama vai netīkama meldiņa. Tā tas ir bijis iekš LPSR un ir pašlaik.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu