«Pag, tie ir tavi pienākumi!» • IR.lv

«Pag, tie ir tavi pienākumi!»

2
Jānis Neimanis.
Indra Sprance

No tiesnešu vidus uz Satversmes tiesas posteni virzītais Augstākās tiesas tiesnesis Jānis Neimanis (40) nebaidās runāt par problēmām, kas mazina sabiedrības uzticēšanos tiesām

Skarbi vīri mēģina ierādīt vietu svaigi cirstai eglei tieši iepretim Tinto vīna telpas logiem, kamēr restorāna iekštelpas pieskandina Džingl bell. Šī, iespējams, nav piemērotākā vieta Pusdienu intervijai ar tiesnesi Jāni Neimani. «Bija laiks, kad apzināti Ziemassvētkos, Jaungadā negāju nevienā veikalā – vienkārši nekur,» saka Neimanis. Gada pēdējās nedēļās viņš ieslēdz svētku drudzim pretējo kustību un brīvdienās labprātāk dodas uz mežu vai lauku mājām. Taču ir darbdiena. Iespējams, viena no pēdējām pašreizējā amatā, ja Saeima viņu apstiprinās Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatā. Šim izaicinājumam pieteicies, «jo grēks būtu to neizmantot» – janvārī pilnvaras beidzas diviem esošajiem ST tiesnešiem.

«Man patīk tiesību piemērošana. Tas, ka nāk sarežģītas lietas un ir jautājums, vai spēsi to pievārēt vai ne,» saka Neimanis. Tomēr to neuztver kā «pašmērķi iegūt kādu noteiktu posteni, jo tiesneša dienests ir dienests, tas nozīmē, ka esi kā valsts karavīrs».

Ceļā uz ST saņēmis arī Eiropas Savienības tiesas tiesneša Egīla Levita ieteikumu, bet paša motivācijas vēstule bijusi īsa – uz puslappusi: «Man patīk kalpot valstij.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu