17 svarīgākās lietas par 2017. gada valsts budžetu • IR.lv

17 svarīgākās lietas par 2017. gada valsts budžetu

11
Valsts budžeta portfelis. Foto: Evija Trifanova, LETA.
Pauls Raudseps

Nākamā gada valsts budžeta svarīgākie skaitļi.

Īpatnēji, ka ir tik sāja sajūta pēc 2017. gada budžeta pieņemšanas. Gala beigās, valdība spējusi ne tikai palielināt izdevumus par ļoti lielu summu – 680 miljoniem jeb aptuveni 9%, salīdzinot ar šo gadu, bet papildus desmitiem miljonu aizgājuši jomām, kuras sabiedrība kopumā uzskata par svarīgām: aizsardzībai, policistu un ugunsdzēsēju algām, veselības aprūpei, izglītībai. Turklāt tas izdarīts, nesakaitinot allaž modros fiskālos vanagus, kuri gatavi noknābāt jebkuru atkāpšanos no atbildīgas budžeta politikas. Deficīts ir saprāta robežās, ienākumu prognozes varbūt nedaudz optimistiskas, tomēr nerada pārāk lielu satraukumu.

Kur vaina? Kā jau katru gadu, budžeta pieņemšanas procesu noslēdz tautas pārstāvju sev sarīkota ballīte ar nosaukumu «deputātu kvotas». Šogad sadalīta rekordliela summa. Ballīte ilga gandrīz līdz rīta gaismai, un tās laikā dažs labs deputāts nonāca tādā naudas skurbumā, ka pats vairs lāga nesaprata, kam un kāpēc to dala.

Dažkārt šādi mazi, bet spilgti nesmukumi iespiežas krietni dziļāk prātā nekā lieli, bet netverami labumi.

Komentāri (11)

Aldis Eglājs 05.12.2016. 15.04

Bija interesanti palasīt. Nākošajā gadā varēsim vairāk sportot, vairāk muzicēt, vairāk par atjaunotiem baznīcu torņiem un ērģelēm priecāties, arī kosmosā dziļāk ieskatīties un dažiem arī kāds eiro papildus makā ienāks. Pavisam 11 papildus izdevumus no budžeta saskaitīju. Tikai neviena izdevuma, lai turpmāk nauda ar uzviju nāktu budžetā atpakaļ.

Tas nozīmē, ka arī 2017. par inovāciju ražošanā varēsim tikai radio klausīties un par Igaunijas noķeršanu Godmaņa stāstījumu TV skatīties.

+5
0
Atbildēt

2

    edge_indran > Aldis Eglājs 05.12.2016. 22.50

    ————-

    Tas nozīmē, ka turpinās 1990.g.4.maijā uzsāktais! Godmanis&Co. joprojām rullē pa savu neoliberālo ceļu – un velk līdzi visu Latviju.

    Show must go on!

    http://nkc.gov.lv/wp-content/uploads/2015/03/4maijaR_25_03-755×1000.jpg

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Brends > Aldis Eglājs 13.12.2016. 10.57

    Būtu interesanti uzzināt par kādām konkrētām inovācijām un kādos uzņēmumos ir runa? Vai nanoūdens Rīgas satiksmē? Vai kas tamlīdzīgs? Pēc manas loģikas, naudu inovācijām var iedot tad, kad reāli ir, kas tās inovācijas ievieš un ar rezultātu. Vismaz ārpus Rīgas pašvaldībām piešķirtā nauda atspoguļojas kādās konkrētās aktivitātēs un par labu iedzīvotājiem, ko ne vienmēr varētu teikt par Rīgas inovācijās pazudušajiem miljoniem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

andrejs 05.12.2016. 15.21

Man patīk “dabas nodoklis” riepām. Tas ir labais – lai cilvēki ar zemiem ienākumiem brauc, kamēr riepas plīst (vasaras riepām protektora dziļums noteikumos nav noteikts). Vienlaikus tukšās taras depozīta sistēma (atšķirībā no ES valstu lielākās daļas) nav ieviesta.

+3
0
Atbildēt

1

    atrium > andrejs 06.12.2016. 10.49

    andrejs

    Dilstot riepas protams rada piesārņojumu, tāpēc bez īpašas nepieciešamības nevajadzētu tās plēst. Padumjos laikos, kad no Rīgas centra līdz Tallinas centram, 315km. bija iespējams aizbraukt trīs stundās, es riepas parasti nobraucu līdz drātij. Mūsdienās, kad Saeimas pedofīli un prātu izkūkojušie tantuki pēc noziedzīgas vienošanās ar padumjo milici, “bezpeļņas” organizācijas CSDD saimņieku, Lukstiņu, vērš nežēlīgas represijas pret autovadītājiem un braukšana ir kļuvusi tikai par fanātisku idiotisku noteikumu izpildi, protektora dziļumam vispār vairs nav nozīmes.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

lno 05.12.2016. 12.04

no tvitera Aivars Lembergs ‏@ALembergs 1h1 hour ago

Ventspils Mūzikas vsk.izmaksās:

-15 milj. ēkas būvei

-11 milj. skolas izveidei

-4 milj. papildus izdevumiem. Skolā 60 audzēkņu(500 t. uz 1).

+4
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu