Uzturlīdzekļu nemaksātājiem varēs atņemt autovadītāja tiesības • IR.lv

Uzturlīdzekļu nemaksātājiem varēs atņemt autovadītāja tiesības

11
Transportlīdzekļu vadītāja apliecība. Foto: Edijs Pālens, LETA

Saeima pieņēmusi likuma grozījumus, kas ļaus piemērot transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību aizliegumu.

Šādas izmaiņas pēc Tieslietu ministrijas (TM) priekšlikuma veiktas Uzturlīdzekļu garantijas fonda likumā, ziņo aģentūra LETA.

Fonda administrācija nepiemēros transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu, ja parādnieks būs persona ar invaliditāti, vai, ja parādnieks būs persona, kas pārejošas darbnespējas dēļ nestrādās ilgāk kā sešus mēnešus gadījumā, kad darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā gadījumā, kad darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem. 

Noteikts, ka Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācija (UGFA) ir jāizveido līdz 2017. gada 31. decembrim, kas ir arī termiņš, kad ir jāpieņem arī lēmumi par parādniekiem, kuri uzturlīdzekļu parādnieku reģistrā vai sarakstā ir iekļauti līdz 2017. gada 1. janvārim.

Regulējumi attiecībā uz transportlīdzekļu vadīšanas tiesību aizliegumu uzturlīdzekļu parādniekiem stāsies spēkā 2017. gada 1. aprīlī. UGFA lēmums par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību aizliegumu ir jāpieņem arī attiecībā uz tām personām, kuras tiek iekļautas parādnieku reģistrā līdz brīdim, kad jaunais likums stājas spēkā. UGFA lēmums par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību aizliegumu ir jāpieņem secīgi atkarībā no parādnieku parāda apjoma.

Uzturlīdzekļu garantijas fonda likumā noteikts transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, ja parādnieka vietā tiek izmaksāti valsts garantētie minimālie uzturlīdzekļi, viņš nav noslēdzis vienošanos par kārtību, kādā veic uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus, un nav veicis trīs secīgus maksājumus, kā arī gadījumā, ja parādnieka vietā tiek izmaksāti valsts garantētie minimālie uzturlīdzekļi, viņš ir noslēdzis vienošanos par kārtību, kādā veic uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus, bet nav pildījis vienošanos trīs secīgus mēnešus.

Likumā noteikti arī izņēmumi aizlieguma piemērošanai. UGFA izvērtēs transportlīdzekļa vadīšanas tiesību aizlieguma samērīgumu. Pirmkārt, tiks ņemts vērā, vai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības parādniekam nav nepieciešamas profesionālo pienākumu veikšanai, tādā gadījumā aizliegums netiks piemērots. Tāpat UGFA ņems vērā, vai transportlīdzekļa vadīšanas tiesību aizliegums nevarētu radīt būtisku kaitējumu parādnieka, no viņa atkarīgas personas vai cita viņa aprūpē esoša bērna interesēm.

Vēl papildus noteikts, ka transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums būs atceļams, ja tā piemērošanas laikā iestāsies kādi no apstākļiem, kas nav savienojami ar turpmāku aizlieguma piemērošanu.

Lēmums par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu būs apstrīdams TM, savukārt ministrijas lēmums pārsūdzams Administratīvajā rajona tiesā, kuras lēmums nebūs pārsūdzams. Lēmuma izpildi par transportlīdzekļa vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu nodrošinās UGFA.

Gadījumos, kad parādniekam būs piemērots transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, bet uzturlīdzekļu parādnieks tomēr vadīs transportlīdzekli, viņam tiks piemērots administratīvais sods saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

Komentāri (11)

Skumjais Bruņinieks 01.12.2016. 18.24

Iznāk, ka lidmašīnu piloti tiks sveikā cauri…,jo par tiem nekas nav teikts..?

A riteņbraucēji ..?..tie mierīgi braukās apkārt svilpodami un bērniem pigu rādīs.

Likums jāpārstrādā un jāuzlabo..tik daudzi nav uzskaitīti. Negribētos jau arī braukt tramvajā, kuru vada zlosnijs aļimentščiks..

+4
-1
Atbildēt

0

klusais 01.12.2016. 19.23

Kārtējais pasākums , ko lieliski raksturo krievu vārds “dvižuha” .

+1
0
Atbildēt

0

Absints 01.12.2016. 16.42

Kārtējais Saeimas šedervs.

Kārtējais puritāniskais likums, kuram pamatā ir laba ideja – ar alimentu nemaksātājiem tak ir jācīnās.

Tik kā cīnīsies ar tiem, kam vadītāja apliecības nav? Tad nu turpmāk ziniet – ja jums autovadītāja apliecības nav- alimentus varat nemaksāt. Jeb tiem vajag tās piešķirt, lai varētu noņemt… Jeb varbūt šitajiem atņemt tiesības izmatot kvotas?

Vai situācija uzlabosies, ja vadītāja apliecība tiks atņemta šoferiem? Zaudējot iespēju strādāt profesijā, izbijušais šoferis pēkšņi sāks maksāt? Dikti jau tiks tā sastimulēts..

Ak Saeima, Saeima, ak, katrs desmitais sodītais..

+1
0
Atbildēt

1

    Miervaldis > 01.12.2016. 17.48

    Atradīs iespēju izmācīt arī tos. Kā teica vecā režīma militāristi, kam nepielec ar galvu, tam pielēks ar rokām un kājām.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu