Minimālā sociālā iemaksa - darbinieku nodrošinājuma garantija • IR.lv

Minimālā sociālā iemaksa – darbinieku nodrošinājuma garantija

166
Foto: pixabay.com
Astra Kaļāne

Daļa strādājošo pensiju sakrātu vien trīsreiz ilgākā darba mūžā

No visām sociāli apdrošinātajām personām 31,2% gadījumu apdrošināšanas iemaksu objekts ir mazāks par valstī noteikto minimālo darba algu. Saglabājoties un palielinoties tendencei, ka ar katru gadu mikrouzņēmumu darbinieku skaits pieaug, kā arī ņemot vērā demogrāfisko stāvokli, tas nākotnē var radīt būtiskus draudus valsts sociālās apdrošināšanas speciālajam budžetam.

Tā kā speciālajam budžetam ir pašfinansēšanās princips, tā izdevumi tiek finansēti no valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām. Pie šobrīd esošā sociālo iemaksu apmēra visiem šiem darbiniekiem būtu jāuzkrāj pat trīs reizes ilgāks darba stāžs, lai nākotnē nodrošinātu sev vismaz minimālo vecuma pensiju. Turklāt jau šobrīd tieši pārējie nodokļu maksātāji ir tie, kas nodrošina lielāko iemaksu apmēru sociālajā budžetā, no kura tiek maksātas pensijas šodienas pensionāriem, kā arī sociālie pabalsti jaunajām māmiņām, bez darba palikušajiem vai darba nespējas gadījumā. Tā tiek pārkāpts sociālā taisnīguma princips.

Nereti tā ir darba devēju negodprātīga rīcība, kas atstāj darbiniekus sociāli neaizsargātus.

Diemžēl to sākam apzināties tikai tad, kad iestājas kāds no sociālās apdrošināšanas gadījumiem. Lai šīs problēmas daļēji risinātu, tika izstrādāti grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, kas paredz valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu mēneša minimālā objekta ieviešanu. Pie grozījumi izstrādes 2015.gadā tika piesaistīti gan darba devēju, gan darba ņēmēju organizāciju pārstāvji, lai tiktu pārstāvēta reprezentatīva sabiedrības daļa. Šāds modelis jau sekmīgi darbojas mūsu kaimiņvalstī Igaunijā.

Minētie grozījumi tika pieņemti pirms gada 2015.gada 30.novembrī 2016.gada budžetu pavadošo likumprojektu paketē. Tādēļ pārsteigumu izraisa fakts, ka uzņēmēji un citi nodokļu maksātāji tikai tagad – pusotru mēnesi pirms normu spēkā stāšanās – sākuši aktīvu diskusiju par šo jautājumu.

Situācija tika vērtēta no darba ņēmēja viedokļa, kuri ilgtermiņā nav pietiekami sociāli aizsargāti.

Diemžēl pietiekami bieži sastopamas situācijas, kad nodokļu optimizācijas nolūkā darba līgumi tiek slēgti par daļēju slodzi, bet pārējā atlīdzības daļa izmaksāta, noslēdzot cita veida līgumus.

Minimālais valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts no 2017.gada 1.janvāra būs jāmaksā par visiem mikrouzņēmumu darbiniekiem, kā arī par darbiniekiem, kuru algotā darbā aprēķinātā alga ir mazāka par minimālo valstī noteikto algu. Lai nāktu pretī uzņēmējiem, pārejas posmā jeb no 2017.gada 1.janvāra līdz 2018.gada 1.janvārim šis iemaksu objekts būs trīs ceturtdaļas no minimālās algas jeb 285 eiro un no 2018.gada jau pilnā apmērā – 380 eiro.

Tātad minimālais maksājums mikrouzņēmumiem par vienu strādājošo 2017.gadā būs 97,16 eiro, 2018.gadā – 129,54 eiro mēnesī. Vispārējā nodokļu režīmā darba devējam maksājums būs jāsedz no starpības starp faktiski darbiniekam noteikto algu un valstī noteikto minimālo algu.

Ir izņēmuma kategorijas, uz kurām attiecas citādi nosacījumi.

Tās ir personas, kuras ir sasniegušas pensionēšanās vecumu vai kurām ir piešķirta vecuma pensija, personas, kurām līdz pensionēšanās vecumam palikuši ne vairāk kā 5 gadi un kuras pirms tam vismaz 1 gadu bijušas bez darba, personas, kuras pirmreizēji kļūst par darba ņēmēju pirmajos trīs mēnešos, personas līdz 24 gadu vecumam, kuras mācās vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādēs, notiesātie, kuri tiek nodarbināti brīvības atņemšanas soda izciešanas laikā, kā arī personas ar I un II grupas invaliditāti.

Par izņēmuma kategoriju darbiniekiem mikrouzņēmumiem kā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksa būs jāmaksā puse no iemaksu objekta jeb 48,58 eiro mēnesī 2017.gadā un 64,77 eiro mēnesī 2018.gadā. Savukārt vispārējā nodokļu režīmā iemaksas būs jāsedz līdzšinējā kārtībā im minimālais valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts nebūs jāizmanto.

Šīs ir izmaiņas, kurām labvēlīgi jāietekmē darba ņēmēji, jo nedrīkstam pieļaut situācijas, kad tik liela daļa sabiedrības ir sociāli neaizsargāta.

Infografika no FM:

Astra Kaļāne ir Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta direktore.

Komentāri (166)

klusais 30.11.2016. 10.59

Runājot par sociālajām garantijām mēs aizmirstam par divām ļoti būtiskām lietām , kas raksturīgas Latvijai.

Pirmā ir mazais ( ierobežotais ) iekšējais tirgus , kas atstāj būtisku iespaidu uz uzņēmumiem , kuri darbojas pakalpojumu sfērā .

Otrā ir disproporcionalais iedzīvotaju blīvums ar ūdensgalvu Rīgā .

Un te lietas , kas ir pašsaprotamas saistībā ar uzņēmējdarbību Rīgā , kur ir pieejama laba infrastruktūra , vismaz kaut kādas darbinieku izvēles iespējas , kaut kāds nosacīts tirgus , kas nodrošina ieņēmumus , pilnībā pārvēršās izvēršot uzņēmējdarbību prom no centra . Daudz maz pieņemama situācija vēl ir lielakajās pilsētās , bet lauku reģionos uzņēmējdarbība bez maz ir jāpielīdzina sociālajai palīdzībai. Un tas prasa valstij radīt attiecīgus regulējumus un likumdošanu. No mana redzesviedokļa daudz prātīgāk būtu saglabāt šādas darbavietas pat nemaksājot nekādus nodokļus , nevis dabūt uz kakla sev bezdarbniekus un maznodrošinātos , kuri tukšotu sociālo kasi. Bet tas prasa speciālus regulējumus ievērojot iepriekš minēto specifiku .

+17
0
Atbildēt

49

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 11.43

    Piekrītu, ja jūs no savas kabatas maksāsiet sociālo nodrošinājumu un pensijas visiem nodokļu nemaksātājiem. Ja jums tādas iespējas nav, būs tomēr jāpaliek pie nodokļiem.

    Padomju demagogi, kas prot sacerēt atrunas savam tizlumam, bet uzņēmumu vadīt neprot, drīkst iet uz stacijas tuneli ubagot.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 12.50

    Kur Latvijā atrodas tā anomālā zona, kur nav vajadzīgi kurpnieki, veikali un frizieri?

    Atliek sist gaisā zemi un piesaistit uznēmumus, bet tad vietējie homo sovieticusi kliegs, ka izpardod Latviju. Otrs variants – aizaudzēt ar latvāņiem.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 17.15

    trollis klusais simulē amnēziju un analfabētismu, ka nevar atcerēties savus komentārus un pārlasīt diskusiju? vai, spriežot pēc neadekvātā smīniņa, ir ieguvis galvas traumu?

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 13.36

    Pretenzijas uz ”reālas uzņēmējdarbības vides pārzināšanu” nav savienojamas ar atrunu sacerēšanu. Vai nu viens vai otrs, bet ne abi reizē.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 17.30

    11 eiro stundā ir 88 eiro dienā un 1760 mēnesī, pieņemot, ka mēnesī ir 20 darba dienas. Kad Latvijā maksās tādu vidējo algu, tad ne tikai latvieši bariem gāzīsies atpakaļ uz tēvzemīti dievzemīti, bet vēl kādu rietumeiropieti paķers līdzi :D

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 15.17

    Ja nevarat algot darbiniekus, strādājiet pats sev gan par kases operatoru, gan veikala un kafejnīciņas pārdevēju, gan apkopēju, remontstrādnieku un elektriķi. Kamēr neiemācīsieties nopelnīt algām.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 17.20

    trollis bēbītis klusais piesaka bēbīšu debilkaitināšanās un neaizvēršanās šovu?

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 17.19

    trollis ”klusais” iesāka debilšovu un līdz ar to nekāda ”diskusija” ar viņu vairs nenotiks.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 17.17

    triollis klusais mazo gadu, plānā prātiņa un neadekvātās uzvedības dēļ nekvalificējas debatēm, tās nāksies atcelt.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 14.58

    Tieši otrādi – beznodokļu darba vietas masveidā ražo nākamos pabalstniekus, kuri iztukšos sociālo budžetu un būs gatavi atdoties populistiem.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 15.21

    Uzņēmējdarbības sociālā funkcija ir tāda, ka uzņēmumā cilvēkiem maksā ADEKVĀTAS algas un nodokļus. Uzņēmuma sociālā funkcija NAV sēdēt uz kakla budžetam un ražot sociāli nenedrošinātus bezdarbniekus un pensijas vecuma ubagus.

    Cita valdība jau sen būtu ķērusies pie piespiedu konfiskācijām un ūtrupēm, ja bankrots un ļaunprātis pats neprot strādāt.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 14.39

    Ja nevari savilkt galus kopā, atliek pārdot savu zaudējumus nesošo uzņēmumu, kamēr tam ir vēl kaut kāda cena, un sākt darīt to, ko patiešām proti. Jo pienāks diena, kad uzņēmumu – bankrotu nepirks arī par vienu eiro.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 17.18

    Pievienoju savai komentētāju muļķību kolekcijai troļļa ”klusais” atklājumu ”Ekonomika ārpus lielām pilsētām ir neiespējama”.

    Atbalstīšu troļļa ”klusais” kandidatūru nākamajai Nobeļa prēmijai ekonomikā.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 15.58

    Aizvērties nespējīgais cietuma pederast un debilais nacist, es nesaņemu pabalstu. Aizvērsi debilo rīkli vai vēl gribi?

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 17.03

    klusais, jūs ar savu izmisīgo attaisnojumu meklēšanu savam tizlumam vispār pēc komunista izklausāties!

    Tas, ka no krāpnieka mantas tiek likvidētas krāpšanas sekas, ir, pirmkārt, taisnīgi un, otrkāt, ekonomiski vislabākais risinājums. Un, treškārt, audzinošs efekts pārējiem krāpniekiem.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 21.39

    Nuka, meli un trolli, nosauc amatu, kam tādu algu maksā, bet es pārbaudīšu :D

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > klusais 30.11.2016. 12.45

    to klusais

    Problēma ir viena, ko šis cilvēks, kas ilgstoši nesaņem pat minimālo, darīs, kad smagi saslims vai aizies pensijā? Gaudos uz valsti par to, ka tā viņam nepalīdz?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 21.02

    Nerausties. Ja vergturim iedod totālu mantas konfiskāciju, tad budžets vēl plusos paliks.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 30.11.2016. 16.09

    Ja ies pēc vergtura ”klusais” un citu nodokļu krāpnieku prāta, tad valsts var arī pavisam tukša palikt. Cits variants – valstij sākt piespiedu regulāciju dažos sektoros, kur normāla kapitālisma tāpat nav.

    Piemēram, ja vergturim nodokļu krāpniekam piespriež mantas konfiskāciju, tad daļa no konfiscētās mantas aiziet sociālajām vajadzībām.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 01.12.2016. 02.15

    trolli, meli un spītnieciņ, Valsts nodarbinātības aģentūra publicē gan profesiju aprakstus ar aptuvenām algām no… – līdz…, gan darba sludinājumus ar algām. Tā ka tu līdzinies tiem padomju gēbistiem, kas izmisīgi slēpa no PSRS pilsoņa visiem pārējiem sen zināmus faktus.

    Liegšanās un atrunas ar ”karja noslēpumu” savukārt liecina, ka esi idejiskais algu nemaksātājs, kurš maksā minimālo vai mazāk. Tā ka man pat nav jāalgo rūpnieciskie spiegi, lai tavus neatklājamos noslēpumus uzinātu :D

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    bender45 > klusais 30.11.2016. 22.07

    klusais,petuham miervaldim prātiņu savā laikā ķurķī atsita,tāpēc viņš nav jāņem par pilnu…..

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 01.12.2016. 01.58

    klusais trolli, meli un spītnieciņ, tātad vai nu tu vadi ultramodernas japāņu firmas filiāli, kurai katrs speciālists tiek meklēts personiski visās valstīs un kontinentos, vai tomēr esi iespītējies melis, kam melošanas šovs pārgājis bezjēdzīgas spītēšanās šovā :D

    Savu fantāzijas deklarāciju drīksti neuzrādīt, es negribu tavus noslēpumus apdraudēt :D

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 01.12.2016. 02.09

    Pēc tava mēģinājuma vispirms pieteikties uz Nobeli ekonomikā ar paziņojumu, ka ārpus lielām pilsētām ekonomika esot neiespējama, un varenā bļāviena, ka tev darbinieki vidēji saņemot 1760 eiro mēnesī, kuru gan biji nespējīgs pierādīt, mani vairs nepārsteigtu pat tava atzīšanās, ka tu esi no Svētās Helēnas salas aizbēdzis Naopleons :D

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 01.12.2016. 02.33

    troļļa spītnieciņa ķlusais” izmisīgi glabātais kara noslēpums atminēts. Iemetot aci Nodarbinātības aģentūras informācijas lapā, mēneša alga 1760 eiro uzrādās vienam padomes loceklim, diviem konsultantiem, veinam auditoram un vēl dažiem programmētājiem. Atliek noskaidrot, kuras minētās specialitātes pārstāvji ir vairumā atrodami spītnieciņa ”klusais” aizslepenotajā firmā?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 01.12.2016. 01.59

    cietuma pidoram bender45 joprojām problēma ar nespēju turēt kvekšķamo caurumu aizvērtu?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 01.12.2016. 21.41

    nervi uzdod debiliķim klusajam, ķŗeies pie sakautu debiliķu pēdējā argumenta – saukāšanās. varbūt izmantosi pēdējo ioespēju zaudēt kā spoītīgs un debils, bet pieaugušais, vai par visu varu gribi saņemt jautājumu, cik tev, spītīgajam un debilajam bēbītim, gadu?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 01.12.2016. 21.39

    zanīt tēmu komentēt nespējīgā idiote, ja darba devējs par darba ņēmēju maksā 1760 tad darba ņēn]mējs saņem pāri 1000, slinkums pārbaudīt pēc algu kalkulatora. ko nu, sakautā idiote un mele?

    Pārbaudīju pēc algu kalkulatora, mele. Darba ņēmējs saņem uz rokas 999 eiro, kas Latvijai ir fantastiska alga un pat Rietumeiropā atrastos gribētāji par tādu strādāt. ”klusā” firmu, ja tur tiešām būtu tādas algas, nostumtu no pamatiem bez buldozera. Ko nu, sakautā mele?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 01.12.2016. 21.49

    debiltrollim klusais – pārejiot uz debilkaitināsanos visdebilāko palīgskolnieku stilā tu, debiltrollis, pierādi, ka tev, debiltrolli, nav taisnība un tu debiltrolli, to pats zini.

    Pietika, debiltrolli, vai vēl gribi, debiltrolli?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > klusais 01.12.2016. 21.47

    Sakauto meļu un spītnieku tandēmam ”klusais melis” un ”zanīte trolliene spītniecīte”. Algas kalkulators saka – ja ”darba devājam cilvēks izmaksā” 1761 eiro, tad cilvēks saņem ”uz papīra” 1425 eiro, bet ”uz rokas” 999 eiro. Ko nu, iespītējušos meļu banda? Vairs nav ko teikt vai tomēr turpināsiet izmisīgi idiottroļot?

    idiotam ”klusais” paskaidroju – ja sāksi uzvesties kā idiots, es ar tevi kā ar idiotu arī sarunāšos. Skaidrs, idiot? Vēl nepietika, idiot?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Centrum > klusais 02.12.2016. 00.08

    Shit-ais frukts Miervaldis sit pušu pašu deģenerāli atkritumu.Šie nav no vienas ģimenes?Tvaiks podam vāku norāvis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    bender45 > klusais 30.11.2016. 15.50

    Arī parašas pedarasts miervaldītis saņem savu pabalstu no mūsu maksātajiem nodokļiem….

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 01.12.2016. 09.11

    Tā ir klasika , kas norāda , ka oponentam uzdod nervi – uz vienu repliku neskaitāmas nesakarīgas replikas atbildē ar nepamatotiem uzbraucieniem . Miervaldi – naktī ir jāguļ nevis jāmokas ar bezjēdzīgu tekstu rakstīšanu un savas kompetences pierādīšanu. Vēl ir jautājums uz kuru troļļa apzīmējums īstenībā attiecas :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > klusais 30.11.2016. 15.50

    Un no budžeta sākt maksāt visiem izūtrupētajiem maznodrošināto pabalstu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > klusais 30.11.2016. 12.05

    Maznodrošināto pabalstus taču jau izmaksā no nodokļiem,vai ne?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 30.11.2016. 22.18

    Miervaldis – nav labi ar Tevi … var just , ka netver lauku . Kur ta Tu privātajā biznesā pārbaudīsi amata algu ? Par Headhunteriem esi dzirdējis ? Zini cik maksā par laba speciālista atrašanu ?

    Bet stāsts jau vispār sākās ar to , ka Latvijā disproporcijas .

    Mana VSOI izziņa domāju arī Tevi izbrīnītu spriežot pēc Taviem tekstiem :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 01.12.2016. 23.35

    Miervaldis – aplausi , vēlreiz aplausi . Viens koments un četras histēriskas atbildes :)

    Varbūt šis palīdzēs – http://psihologa-psihoterapeita-pakalpojumi.zl.lv/

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 30.11.2016. 21.11

    Es tak teicu , ka nervi :)

    P.S. Un Tevi izbrīna tāda alga ?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > klusais 30.11.2016. 11.41

    No mana redzes viedokļa daudz prātīgāk būtu saglabāt šādas darbavietas pat nemaksājot nekādus nodokļus

    ——————-

    Gluži manas domas. Jāšķiro uzņēmumi pēc darbības veida, lieluma un atrašanās vietas. Skaidrs, ka ir mazi uzņēmumi, kas nevar atļauties nodarbināt uz pilnu slodzi atsevišķu profesiju darbiniekus; vienlaikus nav normāli, ja lielā uzņēmumā 5 oficiantes katra strādā 2..3 stundas dienā. Vai arī 10 reģipša licēji un visi uz pusslodzi.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > klusais 01.12.2016. 08.45

    ….Miervaldi…Tu pat nespēji apjēgt, ka 11,18 EUR stundā ir uzņēmēja izmaksas par darba ņēmēju!?!…tik dārgi izmaksā darba ņēmējs uzņēmējam, lai tas saņemtu kaut cik pieklājīgu algu savā maciņā…

    …nudien, Miervaldi, Tev ar steigu nepieciešams kaut kas nervus nomierinošs…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 30.11.2016. 16.52

    Miervaldis – socildemokrāts ? :)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 30.11.2016. 17.10

    Miervaldis – varbūt konkrētāk tomēr . Kas par krāpnieku ? Kas par tizlumu ? Varbūt varam iztikt ar vienkāršu debati bez apvainojumiem ? :)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 30.11.2016. 17.19

    Miervaldis – uzdod nervi ?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 30.11.2016. 17.17

    Miervaldis – es paskatījos savos grāmatvedības dokumentos , oktobra meneša vidējā stundas likme , ko es samaksāju darbiniekiem bija 11,18 EUR stundā pirms nodokļu nomaksas . Tas pie pilna nodokļu režīma. :)

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 30.11.2016. 13.32

    andrejs – tapēc jau es saku , ka vajag citu regulejumu – reģionālu vai nozaru vai kādu citu , tas nav svarīgi , bet skaidrs , ka visur vienādi noteikumi pie esošās situācijas nederēs.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 30.11.2016. 16.00

    Miervaldis – manuprāt Tu nesaproti par ko es te stāstu . Ja ejam pēc Tavas loģikas , tad Latvijā pēc kāda laika paliks tikai Rīga un dažas lielākās pilsētas.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 30.11.2016. 13.55

    Miervaldis – labāk pastāsti ko darīt nevis moralizē un filosofē par neprašām biznesā . Es labprāt paskatītos piemēram kā Tu varētu teiksim novadīt DUS Barkavā un tad gudri paspriedelēt no Statoil pozicijām ,ka neko nesaproti biznesā , ja nevari savilkt galus kopā :)

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 30.11.2016. 15.06

    Miervaldis – ok , tad ņemot Barkavas piemēru pagasta ļaudis dabūs braukt liekus 20 km uz Varakļāniem vai Madonu pakaļ degvielai , visticamāk aizvērsies arī veikals , kas pieder tam pašam personāžam. Kārtējais solis virzienā lai pēc gadiem tur augtu latvāņi . Un pie tēmas par pārdot uzņēmumu … teicu , ka reālā sapratne par uzņēmējdarbību kā līdz mēnesim – kurš ta pirks uzņēmumu , ja objektīvi nav pietiekams skaits klientu , jo vienkārši nav … ne velti rakstīju par uzņēmējdarbības sociālo funkciju . Atliek vien parēķināt cik Latvijā ir šādu piemēru un iedomāties , kas notiks ,ja uzņēmēji kas tur cenšas darboties visam atmetīs ar roku . Tapēc arī ir stāsts par speciāliem regulējumiem reģioniem un nozarēm .

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 30.11.2016. 13.29

    Miervaldis – tev līdz sapratnei kā Latvijā darbojas reālā uzņēmējdarbība kā līdz mēnesim . Nu uzsit gaisā kaut kur teiksim pie Malienas zemi un uztaisi ražotni . Gribas nu redzēt …

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 30.11.2016. 12.43

    Miervaldis – tad lūdzu pastasti ko darīt reģionos , kur ir zems iedzīvotaju blīvums , kā tur noorganizēt pašas elementārākās vajadzības , tur veikali, kurpnieki, frizieri nav vajadzīgi ? Tāda sajūta , ka neesi pabāzis degunu tālāk kā 100 km ārpus Rīgas .

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

puika 01.12.2016. 03.30

“Uzkrātā pensija” ir tikai grāmatvedības ieraksts.

+6
-1
Atbildēt

5

    Miervaldis > puika 01.12.2016. 21.53

    Ja kāds sāks draudēt, ka uzkrātā pensija neeksistē, es uz draudiem atbildu ar draudiem – nodokļus maksāt nav jēgas! Melnā ekonomika, masu emgrācija, tikai neuzturiet parazītus!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > puika 01.12.2016. 20.31

    Otrādi – KRĀPNIECISKO aktivitāti bremzējošs. Sabiedrība nevar atļauties gaidīt, kamēr idejiskie lumpenī nāks pie sajēgas.

    Jāsāk veidot normāla attieksme pret ekonomiku jau šodien, pretējā gadījumā visi puslīdz aktīvie aizmigrēs kaut vai uz Austrāliju un kurš tad slaistiem pabalstus maksās? Puškins?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > puika 01.12.2016. 12.09

    Nodokļos samaksātā nauda gan ir reāla.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    puika > puika 02.12.2016. 01.28

    Kādā veidā likums apkaro krāpniecisko darbību neskarot citus?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    puika > puika 01.12.2016. 18.09

    Jā, bet tā tiek izmaksāta šodienas pensijās, pabalstos utml.

    Lai ieraksts ailītē pēc n gadiem realizētos reālā pensijā, ir jāiekasē attiecīga summa nodokļos tieši pēc n gadiem.

    Likums ir ekonomisko aktivitāti bremzējošs ar ilgtermiņa ietekmi.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

bender45 30.11.2016. 08.52

Tagad valdošo izdzimteņu noalgotie idioti-Kaļāne,Stabiņa sāk visiem borēt,ka “”nodokļu izmaiņas ir sabiedrības interesēs”” un “”mēs aizsargājam””,aizmirsdami,ka mazie uzņēmēji un uz nepilnu slodzi nodarbinātie ir visai liela sabiedrības daļa-un panāks tieši pretēju efektu.Liela daļa mikrouzņēmumu tiks aizklapēta vai aizies “”ēnā””,nepilnas slodzes darbinieki daudzi tiks atlaisti.Nu nevar tas mikrouzņēmējs to nodokli maksāt mēnešos,kad viņam vispār nav ienākumu vai tie ir mazi.Bet pusslodzniekus-piemēram es uz vasaru tādus vairs neņemšu-to pienākumus sadalīšu citiem-par to pašu samaksu.

+6
-5
Atbildēt

8

    Miervaldis > bender45 30.11.2016. 12.06

    izdzimtenim bender45 – papiņš un memmīte nav tevi, izdzimteni, iemācijuši uzvesties?

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > bender45 30.11.2016. 11.54

    Ja valsts paziņos, ka nevar katru mēnesi maksāt jums pensiju, tad jus, gudriniek, histerijā kliegsiet! Un lamāsiet nevis savu tizlumu, bet valsti!

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > bender45 30.11.2016. 15.24

    Un ja strādājošie atbildēs ar aiziešanu no darba? tu neesi koncentrācijas nometnes komandants un tavam uzņēmumam nav perimetra ar ložmetējniekiem torņos. Apturēt nevienu nevarēsi. Darīsi visu pats vai kliegsi par slinko tautu, kas negrib bez algas strādāt?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > bender45 30.11.2016. 20.59

    Vispirms spogulī paskaties, cietuma pidor.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    bender45 > bender45 30.11.2016. 18.02

    diemžēl,m.god.r.zilvere,dotajā gadījumā-ir…gan izdzimteņi,gan idioti,gan pa blatu amatos tikuši nekompetenti liekēži-kā jau lielākā daļa no mūsu “”dižās ierēdņu kohortas””

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Kurmitis > bender45 30.11.2016. 09.32

    Pastāsti man labāk, kādu māmiņu algu šobrīd saņem mikrā strādājusi jaunā māmiņa? Vai arī kāds bezdarbnieka pabalsts sanāk jaunietim, kuru atlaiž no mikrouzņēmuma?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > bender45 30.11.2016. 11.47

    Vai tad mikrouzņēmumi ir pāri likumam un ārpus valsts?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ruta Zilvere > bender45 30.11.2016. 10.16

    Ja kādam ir citāds viedoklis nekā Jums, tāpēc jau cilvēks nav ne idiots, ne izdzimtenis. Un mikrouzņēmumiem arī būtu jāmaksā par darbinieku sociālo apdrošināšanu. Tikai iemaksas par algotajiem darbiniekiem jāveic nevis no valstī noteiktās minimālās algas, bet no darba līgumā noteiktās konkrētā darbinieka algas. No minimālās algas iemaksas būtu jāveic tikai mikrouzņēmumu īpašniekiem, kas varētu tikt pielīdzināti pašnodarbinātām personām.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu