Kur piesiet sirdi • IR.lv

Kur piesiet sirdi

6
Ingrīda Ērenpreiss.
Indra Sprance

Neraugoties uz rīdzinieku protestiem, Āgenskalnā izzāģēti koki. Kāpēc kokiem pilsētā ir jābūt, stāsta viena no protestētājām Ingrīda Ērenpreiss

Svaigi zāģēti celmi grimst sniegā, kamēr pusizdegušas svecītes mēmi liecina par pagājušās nedēļas drāmu Pārdaugavā. «Nekad nebiju viņus redzējusi tik ātri strādājam,» saka rīdziniece Ingrīda Ērenpreiss (62). Viņa ir viena no daudzajiem Kuldīgas ielas iedzīvotājiem, kas aktīvi iestājās pret koku izzāģēšanu pie Hāmaņa muižas. 

Vietējie iedzīvotāji uzskata, ka koku likvidēšana saistīta ar pašvaldības nākotnes plāniem pārdot nekustamo īpašumu un vecās muižas ēkas, bet koki varētu būt traucēklis vērienīgiem apbūves plāniem nākotnē. Hāmaņa muižai kopš neatkarības atgūšanas tā arī nav izdevies atrast kārtīgu saimnieku. Iepriekšējā nomnieka pārvaldībā tā piedzīvojusi vairākus dedzināšanas mēģinājumus, ap īpašumu turpinās virkne tiesvedību, bet pati ēka šobrīd ir sliktā stāvoklī.

Pašvaldības komisija jau pērn bija devusi atļauju Kuldīgas ielā nocirst astoņas papeles (Ingrīda stāsta, ka tie ir vīrišķā dzimuma koki, tāpēc bez alerģiju raisošajām pūkām). Pamatojums – it kā koku sliktais stāvoklis. Iedzīvotāji pret to iebilda, īsā laikā savāca 465 protestētāju parakstus un noalgoja arboristu, kurš novērtēja koku stāvokli. Izrādās – tikai viens drošības apsvērumu dēļ būtu zāģējams, bet pārējie, to skaitā liela papele vairāk nekā trīs metru diametrā, ir saglabājami. Tomēr tas neglāba no zāģa, jo 22. novembrī koku cirtēji bija klāt, lai arī iedzīvotāji stāsta – bijuši solījumi necirst vismaz līdz decembrim. «Bija šausmīgas dusmas un niknums,» Ingrīda atminas brīdi, kad uzzinājusi, ka pašvaldības policistu apsardzē kokus jau gāž. «Zvanīju [pašvaldībai] un prasīju – kāpēc netika ņemti vērā paraksti? Man atbildēja – tāpēc ka kopijas, nevis notariāli apstiprināti.» Koki likvidēti trīs dienas pirms pasākuma Dzeja kokiem, ko vietējie bija noorganizējuši to aizstāvībai. Tajā dalību bija pieteikusi Inese Zandere, Ingmāra Balode, Iveta Ratinīka, Aivars Eipurs un citi. Zandere Facebook lapā todien asi kritizēja pašvaldību: «Sarkanus striķus un zāģus pie rīkles tiem, pēc kuru pavēles šodien noslepkavoja mūsu kaimiņus – kokus. Par katru koku – vienu no Rīgas «saimniekiem».»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu