Lai var ieliet! • IR.lv

Lai var ieliet!

7
«10—15% pieaugums gadā,» par attīstību stāsta Gammaplast komercdirektors Andrejs Artjomovs.
Zane Mače

Plastmasas taras ražotājs Gammaplast sāka darbu ar divām iekārtām, kuras parāda vietā reiz atdeva kāda Krievijas firma. Ieguldījuši modernās tehnoloģijās un izvērsuši biznesu, viņi tagad gatavi lēcienam eksporta tirgos

Skaļi dūkdama, liela mašīna izspļauj caurspīdīgas plastmasas kannas, kurās vēlāk trauku pasūtītāji pildīs automašīnu logu mazgāšanas šķidrumu. Ziemas mēnešos, kad cilvēki mazāk dzer alu un citus spirdzinājumus, tieši šos produktus uzņēmums Gammaplast ražo visbiežāk, stāsta firmas komercdirektors Andrejs Artjomovs, cenšoties pārkliegt mašīnas rēkoņu.

Plastmasas taras uzņēmums, kurš pastāv nu jau 17 gadus, sāka ražot nejauši. Pirmsākumos, 90. gados, Gammaplast īpašnieki Krievijā tirgoja izejvielas un preformas šādas plastmasas taras izgatavošanai. Preformas ir dažādu formu un krāsu sagataves, no kurām mašīnas izveido vajadzīgās formas taru. Pēc 1998. gada krīzes, kas piemeklēja lielvalsts biznesu, kāds ražotājs ar latviešiem vairs nespēja norēķināties par preci. Problēma atrisināta ar parādu piedzinēju palīdzību, un Krievijas uzņēmējs norēķinājās graudā – atdeva divas PET taras ražošanai paredzētas mašīnas. «Tā sākās mūsu vēsture – 1998. gadā ar divām mašīnām,» stāsta Artjomovs. Tagad no sagatavēm, kuras tikai agrāk tirgojuši, Gammaplast paši gatavo plastmasas pudeles – līdzīgi kā stikla pūtēji, iekārtas uztaisa vajadzīgo formu. Pārējo taru uzņēmums taisa no granulām. 

Pirmie Gammaplast klienti bija pašmāju uzņēmumi – Cēsu alus un sulu ražotājs Cido. Artjomovs stāsta, ka tolaik tie vēl nebija tik lieli un taru, kurā pildīt savus brūvējumus, iegādājās no citiem. Tagad Gammaplast pirmie klienti paši ražo savu taru un iztiek bez starpniekiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu