Turpināšu domāt • IR.lv

Turpināšu domāt

3
Andris Ambainis.
Anda Burve-Rozīte

Kvantu skaitļošanas zinātnieks Andris Ambainis (41) vēlas celt argumentācijas kultūru, lai Latvijā pilnveidojas gudra sabiedrība un tic labai valsts nākotnei

Tīra sirds. Līdztekus izcilībai zinātnē tie būtu svarīgākie vārdi par Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes profesoru Andri Ambaini, ko gribas sacīt valsts svētku laikā. Godīgums un pilnīga nodošanās zinātnei ir divi pīlāri, uz kuriem Ambaiņa dzīve balstās jau kopš skolas laika – to iemācīja vecāki, ķīmiķi no Daugavpils. Pēc studijām LU labākās pasaules augstskolas gandrīz vai sacentās, kura dabūs savā paspārnē spožo pētniecības prātu no Latvijas, un Ambainis izvēlējās Bērkliju ASV. Latviešu zinātnieks būtu varējis joprojām strādāt labākajos zinātniskajos institūtos pārtikušajā Rietumu pasaulē, taču 2009. gadā, patriotisku jūtu vadīts, nolēma atgriezties Latvijā. Apņēmības pilns celt akadēmisko latiņu, iedvesmot jaunos zinātniekus. Tuvākie gadi latviešu zinātniekam sola liela sapņa piepildīšanos – pirmā īstā kvantu datora rašanos, kas pasaules sabiedrībai pavērs grandiozas attīstības iespējas.

Nobela prēmijas laureāts fizikā Ričards Feinmans teicis, ka svarīgākais princips cilvēkam ir nemuļķot sevi, jo sevi apmuļķot ir visvienkāršāk. Vai, ņemot vērā pēdējā laika notikumus pasaulē, jūs nesacītu līdzīgi?
Politiskā nozīmē tas patiešām šausmina – redzu, kā dažādu politisko uzskatu, dažādu izglītības pakāpju cilvēki sevi muļķo. Arī izglītoti cilvēki mēdz pieķerties absurdām idejām un pieņemt argumentus, kas šīs idejas attaisno. Klausos dažus savus ārzemju kolēģus, kā viņi mēģina mani pārliecināt, ka globālā sasilšana apdraud pasauli – un tā ir patiesība! -, bet savā entuziasmā viņi patiesajiem argumentiem piemet klāt divtik nepatiesus un pārstāj filtrēt informāciju.

Trampa ievēlēšana ASV prezidenta amatā šausmina. Uzskatu, ka jārunā par argumentiem. Nevis par cilvēkiem, kuri tic nepārliecinošiem argumentiem. Jārunā ir noteikti, jo tikai tā iespējams nonākt līdz skaidrībai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu