Skaistuma lietderība • IR.lv

Skaistuma lietderība

3
Intensīvs asteru mēļais, fuksiju rozā, karija dzeltenais, kliņģerīšu oranžais un vaigu rūža rozīgais — krāsas ļauj iejusties atmosfērā, kāda valdīja 70. gadu vidē.

70. gadu gobelēns un keramika Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

Jaunā izstāde Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) aptver plašu populārās kultūras un mākslas tēmu loku, taču vistiešāk skar no mūsdienu vides zudušo gobelēnu un keramiku. Mākslas tekstilu un keramiku mūsdienās ir aizstājusi lēta masu produkcija, bet ekskluzīvajā privātajā vidē šo nišu aizpilda lina izstrādājumi un ārvalstu zīmolu tepiķi. Tieši tāpēc, ienākot DMDM zālē, pirmais iespaids ir žilbinošs. 

Pēc kleitu frivolitātes un produktu dizaina sīkajiem formātiem iepriekšējās izstādēs 70. gados tapušais lietderīgā skaistuma mantojums kuratores Rūtas Rinkas un izstādes mākslinieka Andra Vītoliņa izpildījumā perfekti un monumentāli aizpilda muzeja apdzīvotās bijušās Svētā Jura baznīcas telpu. 

Tāpat jāizceļ krāsa, kuras ekspresīvo salikumu intensitāte būtiski atšķiras no tā laika mākslas izdevumu reprodukcijās un kinohronikās redzētā. Izstādē divos dažādos veidos, piemēram, novērtējama Edītes Pauls-Vīgneres kompozīcija – vispirms skatītājs ierauga sulīgu, nobriedušu tekstila augļu grupas oriģinālu, bet vēlāk tas pazib dokumentālās filmas fragmentā. Kinolentē fiksētā krāsa no oriģināla būtiski atšķiras, atgādinot, cik viegli ir kļūdīties, mākslas mantojumu analizējot tikai pēc reprodukcijās redzamā. Diemžēl vairums no tolaik konkrētām ēkām un telpām īpaši austo tekstila un keramikas darbu nav saglabājušies, daži palikuši tikai sliktas kvalitātes melnbaltajās fotogrāfijās. Pa kādam retumam glabā arī lauku kultūras nami.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu