Bēdīgie tilti apmeklēti teju 300 reižu • IR.lv

Bēdīgie tilti apmeklēti teju 300 reižu

30
Foto no LCB albuma
Zigmārs Brunavs

Ceļu būvētāju akcijā visaktīvāk slēpņus meklē Vidzemē un Zemgalē

Oktobra beigās noslēdzās biedrības “Latvijas Ceļu būvētājs” (LCB) akcija ar aicinājumu meklēt geocaching slēpņus zem sliktā stāvoklī valsts pārziņā esošajiem tiltiem un dalīties ar šo tiltu fotogrāfijām sociālajos tīklos. Divu mēnešu laikā visā Latvijā 17 patiltēs izvietotie slēpņi apmeklēti gandrīz 300 reižu. Sociālajos tīklos publicētās fotogrāfijas neapšaubāmi vēsta par tiltu bēdīgo stāvokli.

Iedzīvotāji savu interesi izrādījuši, ne tikai aktīvi apmeklējot slēpņus, bet arī sniedzot savus komentārus par tiltu tehnisko stāvokli: “bīstami nožēlojams skats”, “palienot zem tilta, var redzēt tā reālo stāvokli”, “braucamā daļa ir OK, bet sāniem jau sāk līst ārā armatūra”, “sūnām apaudzis, sadalās, lāpīts, cik nu var”, “tilta konstrukcijas nolietojušās, betons saplaisājis, izdrupis”, “dzelzsbetona konstrukciju stiegrojuma aizsargslānis izdrupis, stiegrojums korodējis”, “ļoti bēdīgā stāvoklī, drīz vairs pāri braukt negribēsies”, “tilta margas drīz sāks krist upē”… Šie ir daži no ne visai glaimojošajiem komentāriem, kas veltīti tiltiem.

Visaktīvāk slēpņi meklēti Vidzemes un Zemgales pusē. Visvairāk ir apmeklēts tilts pār Braslu uz ceļa Plācis – Eiķēnu grants karjers, Sidrabes tilts pie Elejas un Rankas tilts uz ceļa Ogre-Viskaļi.

Tehniskais stāvoklis visvairāk kritizēts tiltam pār Bērzauni uz ceļa Pļaviņas-Madona, Sitas tiltam uz Gulbenes – Balvu ceļa un Sidrabes tiltam.

Ceram, ka valdība, veidojot nākamā gada budžetu, iedzīvotāju balsis, kas izskanējušas šīs akcijas laikā, tomēr sadzirdēs. Jo tie vairs neesam tikai mēs, kas saka – liela daļa valsts pārziņā esošo tiltu ir kritiskā stāvoklī. To pauž arī cilvēki, kas paši par to ir pārliecinājušies un kuri ikdienā šos tiltus izmanto. Vai tiešām ir jāgaida kāda nelaime, lai sasparotos? Par tiltiem jāsāk rūpēties jau tagad!

Valsts budžeta finansējums jau daudzus gadus tiltu sakārtošanai ir bijis nepietiekams, tāpēc no teju 1000 valsts pārziņā esošajiem tiltiem ceturtā daļa ir sliktā un 150 – ļoti sliktā stāvoklī. LCB pieļauj, ka lēmumu pieņēmējiem trūkst izpratnes, kādā stāvoklī pašlaik atrodas daudzi tilti, tāpēc budžeta finansējums tiltu uzturēšanai daudzus gadus ir bijis nepietiekams. Redzot, ka iepriekšējie aicinājumi pievērst lēmumu pieņēmēju uzmanību tiltu sliktajam stāvoklim ir bijuši nesekmīgi, šogad LCB aicināja ar savu balsi iesaistīties arī iedzīvotājus.

Noslēdzoties akcijas aktīvajam posmam, viens no visiem interesentiem, kas bija atsaukušies aicinājumam sociālajos tīklos publicēt vismaz trīs fotogrāfijas ar tēmturi #BedigieTilti, savā īpašumā iegūs “Garmin” auto navigācijas ierīci. Balvas ieguvēju nav iespējams nosaukt pēc publicētajās fotogrāfijās redzamo tiltu bēdīguma pakāpes, tāpēc tā tiks izlozēta. LCB aicina iedzīvotājus, ievērojot drošību, turpināt apmeklēt slēpņus un pievērst pārējās sabiedrības un lēmumu pieņēmēju uzmanību sliktā stāvoklī esošajiem tiltiem.

Zigmārs Brunavs ir biedrības “Latvijas Ceļu būvētājs” izpilddirektors.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu