Pētījums: Korupcijas apkarošanu vājinājusi Streļčenoka vadība • IR.lv

Pētījums: Korupcijas apkarošanu vājinājusi Streļčenoka vadība

9
Jaroslavs Streļčenoks. Foto: Ieva Lūka, LETA
Sabiedrība par atklātību Delna

”Delna” un ”Providus” atklāj KNAB problēmas un vāju uzraudzību

Viens no iemesliem, kas vājinājis korupcijas apkarošanu valstī, ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pašreizējā priekšnieka Jaroslava Streļčenoka vadības stils, teikts biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” un domnīcas “Providus” kopīgi sagatavotajā ziņojumā, citē aģentūra LETA.

Korupcijas apkarošanas darbu ir vājinājis reorganizāciju neskaidrais rezultāts. Pirmo reizi KNAB struktūra reorganizēta 2014.gadā, kad tika likvidēta Korupcijas novēršanas nodaļa un tās vietā izveidota Politikas plānošanas nodaļa un Sekretariāts, kas atrodas Streļčenoka tiešā pārvaldībā. Arī šogad Streļčenoks reorganizējis biroju, un rezultātā vairāki darbinieki to pametuši. Tas liek uzdot jautājumu, kāds bija Streļčenoka reorganizācijas mērķis – vai tā bija vērsti uz KNAB korupcijas apkarošanas spēju attīstību vai atbrīvošanos no darbiniekiem.

Nav saprotams, kāpēc šogad reorganizāciju rezultātā izveidota Informācijas analīzes nodaļa, kas pamatā nodarbojas ar pārskatu un statistikas gatavošanu.

Aktuāls jautājums par izglītības prasībām KNAB darbiniekiem, jo šogad atlaisti darbinieki ar darba specifikai atbilstošu izglītību tiesību zinātnē un operatīvajā darbā, ilgstošu pieredzi korupcijas jomā. Lai gan likumā noteikts, ka izmeklētājiem ir jābūt ar augstāko izglītību, KNAB vadība kā prasību izvirzījusi augstāko izglītību ekonomikā. Birojs tā arī nav izskaidrojis, kā pieņemts šāds lēmums un kāpēc ekonomiskā, nevis finansista vai būvnieka izglītība izvirzīta kā prioritāte.

Kamēr KNAB vada Streļčenoks, ir atlaisti profesionāļi un darbā pieņemti biroja vadītājam pietuvināti cilvēki. Piemēram, 2012.gadā Streļčenoks par savu vietnieci vienpersoniski iecēlis Ilzi Jurču. Turklāt amatam nav rīkots ne atklāts, ne arī iekšējs konkurss.

Lai gan likums šādu rīcību pieļauj, iekšējais KNAB normatīvais akts nav ievērots.

Šogad atlaisti vairāki profesionāli darbinieki – Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs, viņa vietnieks Mārtiņš Lode un Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore. Par priekšnieka vietnieku darbā pieņemts Streļčenoka kursabiedrs Jānis Roze – arī viņš amatā iecelts bez konkursa, lai gan Ekonomiskās attīstības un sadarbības organizācija 2014.gadā rekomendēja likumā noteikt KNAB darbinieku iecelšanu konkursa kārtībā.

Pastāv risks, ka bez konkursa amatos netiek iecelti spējīgākie darbinieki, raidot biedējošu signālu pārējiem KNAB izmeklētājiem, radot spriedzi, ka jebkurā laikā var tikt atbrīvoti no darba, pamatojot to ar reorganizāciju vai mainot nepieciešamās izglītības prasības.

Starp rekomendācijām atbildīgajām amatpersonām ir ieteikums stiprināt KNAB priekšnieka līderības prasmes un uzlabot iestādes personālpolitiku.

Ziņojums ir tapis pēc pretkorupcijas politikas un labas pārvaldības ekspertes Līgas Stafeckas pētījuma “KNAB 2011-2016: iekšējās turbulences laiks” rezultātiem. Ziņojuma mērķis ir pievērst valsts amatpersonu uzmanību nepieciešamībai stiprināt KNAB darba efektivitāti, cīņu ar korupciju Latvijā kopumā un samazināt korupcijas izraisītos zaudējumus.

Komentāri (9)

sniega_roze 01.11.2016. 10.51

Man šķiet, ka esošais vadītājs tikai izpilda pasūtījumu. Īstie KNAB grāvēji ir tie kas viņu sedz. Nāk prātā Ļošiņš, bet es nedomāju, ka tik vien austrumiem to varoņu augstajos plauktos.

Skaidrs, ka jādod stūre Jūtai – viņa sevi tiešām darbos pierādījusi. Taču tieši tāpēc piem. Rudā, domāju, cenšas KNAB tagad likvidēt, ka torpedēšana īsti nenonstrādāja.

Ukrainas gadījums pierāda, ka korupcijas apkarošana pospadomju valstī ir eksistenciāli svarīgs darbs.

+9
0
Atbildēt

0

jurisml_inbox_lv 01.11.2016. 10.28

lai tik meerķtieciigi sagrautu KNABu , šis viirelis tam ir par stulbu , peetniekiem dereeja peetiijumu virziit uz patiesaa labuma guveejiem , kuru noraadiijumus paklasiigi šii buutne pildiijusi. La i šo posta darbu labotu , KNAB priekšnieka amataa jaauzaicina neviens cits kaa Strīķe ,pie tam bez konkursa , jo taadas pieredzes korumpantu apkarošanaa valstii diezvai kaadam veel ir.

+6
0
Atbildēt

0

DD1 01.11.2016. 13.18

“Delna” un “Providus” atklājusi Ameriku,- “korupcijas apkarošanu vājinājusi Streļčenoka vadība”. Par muļķi kaitīgāks ir tikai muļķis ar iniciatīvu. Lai nu kā, bet iniciatīvas Streļčenokam netrūkst.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu