Algu nemieri • IR.lv

Algu nemieri

6
Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis: «Ja man pēc tā ir jādemisionē — nu, negribas. Gribas vēl kaut ko labu izdarīt.»
Gunita Nagle

Kādi ir skolotāju algu reformas pirmie rezultāti? Saskaņa pieprasījusi ministra demisiju, viņš lepojas ar panākto finansējuma pieaugumu, bet tikmēr labākie skolotāji, kam sarukusi samaksa, ar asarām acīs domā par atlūgumu

Salīdzinot mācību gada pirmā mēneša algu ar summu, ko saņēma pavasarī, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas latviešu un literatūras skolotāja, šā gada balvas Laiks Ziedonim laureāte Daiga Zirnīte secina – samazinājums par 190 eiro. «Ja būtu zinājusi to augustā, būtu aizgājusi no darba, Tikai iedomājoties par dažiem audzēkņiem, man asaras sāk tecēt. Skolēni manu darbu ir novērtējuši, jautājums – vai valsts ir to novērtējusi?»

Īstenojot sen tapināto reformu, skolotāju šā gada algu fonds valstī kopumā ir palielināts par deviņiem miljoniem eiro, tāpēc vairums pašvaldību mērķdotācijās skolām saņem vairāk naudas nekā pērn. Tomēr, kad skolotājiem tika izmaksātas algas, kļuva skaidrs, ka jaunais aprēķināšanas veids nav būtiski mazinājis plaisu starp mazākajām un lielākajām algām. Pagaidām tas nav ietekmējis skolu tīklu, un – ļaunākais – tas samazinājis ienākumus daudziem labākajiem skolotājiem un nemotivē tiekties pēc izglītības kvalitātes celšanas. Nepilnības reformā ir devušas iemeslu partijai Saskaņa prasīt izglītības ministra Kārļa Šadurska (Vienotība) demisiju. Ministrs pārliecībā, ka panācis lielāko algu pieaugumu «kādā no resoriem kopš neatkarības atjaunošanas», negrasās posteni pamest. Koalīcija, arī premjers Māris Kučinskis (ZZS) pauž atbalstu Šadurskim. Taču jautājums paliek – vai reforma ir labi iesākta, un kā to turpināt?

Vieniem aug, dažiem rūk

Reformas rezultātā 106 no 119 pašvaldībām lielākajai daļai pedagogu darba samaksa ir palielinājusies. Vairumam par 40-80 eiro, bet 24 pašvaldībās pieaugums bijis ievērojamāks – līdz 160 eiro. 13 pašvaldībās ir bijis samazinājums no dažiem centiem līdz pat 62 eiro. Tas nozīmē, ka vairumam skolotāju, ja viņi strādātu skolā vienu likmi – 30 stundu nedēļā -, būtu jāsaņem no 680 līdz 750 eiro jeb par 5-25% vairāk nekā iepriekšējā mācību gadā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu