Viņķele: grozījumi nelojālo pedagogu apkarošanai tiks izņemti no budžeta paketes • IR.lv

Viņķele: grozījumi nelojālo pedagogu apkarošanai tiks izņemti no budžeta paketes

52
Ilze Viņķele. Foto: Evija Trifanova, LETA

”Vienotības” deputāte brīdina par ”raganu medībām”, ja normatīvu pieņemtu tagadējā redakcijā

Saeimā plānots izņemt no budžeta paketes grozījumus likumā, kas paredz vērsties pret valstij nelojāliem pedagogiem un izglītības iestāžu vadītājiem, intervijā Latvijas Radio paziņoja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele (”Vienotība”), citē aģentūra LETA.

Plānots Saeimu lūgt nodalīt šos likuma grozījumus un izskatīt atsevišķi trīs lasījumos, rūpīgi diskutējot. Viņķeles ieskatā deputātiem ir jāapzinās – virzot šos grozījumus šādā veidā un redakcijā, tiek pieliekta roka nestabilitātes un naida kurināšanā.

Pēc pašreizējām diskusijām un pamatojuma varētu tikt ieviesta tāda prakse, ka latviešu skolas direktors, kurš kritizē valdību, tiek uztverts kā varonis. Savukārt krievu skolas direktors, kurš nepiekrīt valdības kursam, varētu maksāt ar savu amatu, skaidroja deputāte.

Jau ziņots, ka valdība oktobra sākumā akceptēja Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotos grozījumus Izglītības likumā, kas paredz iespēju darba devējam nekavējoties izbeigt darba tiesiskās attiecības ar izglītības iestādes vadītāju vai pedagogu, ja tiek konstatēts, ka persona nav lojāla Latvijai un tās Satversmei vai arī izglītojamam netiek veidota atbilstīga attieksme pret sevi, citiem, darbu, dabu, kultūru, sabiedrību un valsti.

Par šo likumprojektu jālemj Saeimai. Parlamentā pārstāvētie politiķi jau pauduši dažādus viedokļus par šiem grozījumiem.

Komentāri (52)

jurisml_inbox_lv 25.10.2016. 09.01

raganas nav ko mediit , vienkaarši paariet uz izgliitiibas finanseešanu tikai valsts valodaa , raganas pašas pazudiis.

+15
-1
Atbildēt

12

    atrium > 25.10.2016. 15.19

    dzeris49

    Dzintars, taču vienmēr teicis, ka Lembergs ir NA tuvākais ideoloģiskais partneris.

    Ne Lembergs, bet ZZS, melīgais koprofāg, un ZZS politiķi noteikti ne tuvu nav līdzīgi SC sugasbrāļiem, latviešu varoņu, leģionāru, piemiņas zvēriskiem nīdējiem, Vienotības kolorado lenteņiem: Pabrikam, Dombrovskim, Straujumai, Rinkēvičam un Kozlovskim.

    Lembergs sirdī tuvs ir Āboltiņai un bija arī Zatļeram, kurš vienmēr no visiem komuņjagu, čekistu un bandītu dzīru galdiem gatavs izdzert zīberiņus.

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    atrium > 25.10.2016. 15.22

    andrejs

    Grūti gan iedomāties, kurp Šadurskis uz nākamajām vēlēšanām “dosies”

    Šadurskim ne mazāko cerību kļūt par SC “latvieti”, kā pašiem nelietīgākiem Vienotības organismiem, tur jau savu latviešu pāri pārēm. Bet būtu varējis vēl ilgi godprātīgi kalpot latviešu valstij un tautai, kā PS biedrs.

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    andrejs > 25.10.2016. 14.18

    Lūk – Lemberga domas par skolu reformu Fretka jau ir ievietojis. Tā teikt – no drošiem avotiem.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    andrejs > 25.10.2016. 14.17

    Dīvaini, ka nesaproti – skolotāju “lojalitātes noteikšana” ir parasts dūmu aizsegs, kas ļaus vienotībēniem atkal gadus 12 neko nedarīt

    ——————

    Šadurskis laikus gatavojas vēlēšanām. Visdrīzāk ar zemnieku (viens no iemesliem, kāpēc lembis bija pret Levitu, bija tas, ka Levits atbalstīja pāreju uz mācībām latviešu valodā, bet Vējonis – nē) un V liberastiskās daļas balsīm šis pasākums tiks noairēts, bet troksnis paliks. Grūti gan iedomāties, kurp Šadurskis uz nākamajām vēlēšanām “dosies”. Diez vai Pūces, Jaunpupa un Žagara pediņu partija viņu ņems savā pulciņā…

    Pat ja likumu pieņems – vai kāds cer, ka mūsu gļēvie latviešu ierēdņi, kas tik labprāt apkalpo krievus svešvalodā, būs spējīgi uz izlēmīgu rīcību? Dikti šaubos…

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    fretka > 25.10.2016. 14.31

    Vai Vienotības (un jo īpaši Viņķeles pulciņa) fana Džera nostāja 2011. gada februārī atšķīrās no Lemberga nostājas 2003. gadā?

    Savākti 10 000 paraksti par mācībām tikai latviešu valodā

    http://www.irlv.lv/2011/2/28/savakti-10-000-paraksti-par-macibam-tikai-latviesu-valoda

    dzeris49

    28.februāris 2011 13:15

    PR gājiens, tas neies cauri ne Saeimā, ne referendumā.

    Toties nāks par labu gan SC – kā “krievvalodīgo aizstāvjiem”, gan TB/VL – kā “vislatviskākajiem no visiem latviešiem”.

    Nez vai patreiz tā ir vissvarīgākā problēma, neko citu, kā starpnacionalās spriedzes pastiprināšanos tas neizraisīs.

    No vienas puses – valstij ir tiesības regulēt šo normu, no otras puses – krievi arī maksā nodokļus, un viņu domas arī jāņem vērā.

    Bez tam – katra darbība izraisa pretdarbību, un, ja tādu likumu pieņemtu, tas nebūt nevairotu krievvalodīgo mīlestību pret šo valsti.

    Tādās lietās jābūt vismaz zināmam vienprātības principam un diskusijām ar tiem, uz ko šis likums attiecas, ja mērķis nav vienkārši konfrontācija.

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    fretka > 25.10.2016. 10.52

    Vai Vienotības un ZZS nostāja 2016. gadā par valsts finansētās izglītības pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā atšķiras no Lemberga nostājas šajā jautājumā 2003. gadā?

    ============

    Lembergs asi kritizē izglītības reformu

    LETA, 2003. gada 25. oktobrī. Izglītības reforma tiek īstenota politisku iemeslu dēļ, tā nav pārdomāta un būtu atliekama līdz 2008.gadam, intervijā laikrakstam “Čas” atzīst Ventspils mērs Aivars Lembergs.

    “Tā ir stulba politiska kampaņa,” uzsver Ventspils mērs, norādot, ka situācija ir atšķirīga pat dažādās vienas skolas klasēs. “Tādos jūtīgos humanitāros jautājumos kā izglītība un valodas kultūra nevar darboties ar metodēm, kādas izmantoja Staļins, visus sadzenot kolhozos un saskatot ienaidniekus tajos, kuri tam nebija gatavi.”

    Pašvaldības vadītājs atzīst, ka valsts ir ļoti slikti sagatavojusies reformai, par kuras īstenošanu tika paziņots jau sen. Nav izstrādātas metodikas, nav kvalitatīvu mācību grāmatu, nesekmīgi veikta reformas izskaidrošana.

    Kā norāda Lembergs, administratīvu pasākumu vietā būtu jāizmanto atbalsta pasākumi. Ja kāda skola ir gatava pāriet uz mācībām latviešu valodā, tas jāatļauj, ja kāda skola nav gatava – jāļauj tai sagatavoties.

    Ventspils mērs pamato, ka reforma līdz 2008.gadam jāatliek, jo līdz šim laikam līdz vidusskolai izaugs tie bērni, kuri 1999.gadā sāka mācīties pēc jaunās metodikas, izmantojot bilingvālās izglītības principus.

    Ja reforma tomēr tiks uzspiesta, tā tiks īstenota tikai uz papīra, prognozē pašvaldības vadītājs.

    Lembergs arī norāda, ka izglītības reformas jautājumi kavē Latvijas un Krievijas divpusējās attiecības.

    =============

    +7
    -9
    Atbildēt

    0

    fretka > 25.10.2016. 10.10

    Džeri, un kas viņam traucē gribēt stiprāk, nevis nodarboties ar lietām, kuras Viņķele un tu pats kritizē?

    Dīvaini, ka nesaproti – skolotāju “lojalitātes noteikšana” ir parasts dūmu aizsegs, kas ļaus vienotībēniem atkal gadus 12 neko nedarīt, lai pārietu uz valsts finansētu izglītību tikai valsts valodā.

    +10
    -9
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 25.10.2016. 09.59

    fretka – izdomāt tikai nevajag, taisni Šadurskis no V to reformu reāli iesāka un īstenoja,un arī grib turpināthttp://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/478951-ksadurskis_javeic_pilniga_pareja_uz_izglitibu_latviesu_valoda – .

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    fretka > 25.10.2016. 09.47

    Jums varētu piekrist cilvēki, kuri nezina, ka tā pati Viņķele (un visa Vienotība) ir arī PRET pāreju “uz izglītības finansēšanu tikai valsts valodā”.

    P.S. Varbūt mīnusotāji uzskata, ka partijas Vienotība darboņi jau sen ir PAR pāreju “uz izglītības finansēšanu tikai valsts valodā”, taču to rūpīgi slēpj? :)

    +11
    -9
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 25.10.2016. 10.19

    Vai tad to “lojalitātes likumu” atbalsta tikai V?

    Manuprāt, taisni daļa V to neatbalsta, atšķirībā no ZZS un NA.

    Un kas traucē visām pārējām partijām, izņemot, protams, SC, draudzīgi nobalsot par to pāreju uz latviešu valodu, ja jau V tam ir vienīgais traucēklis?

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 25.10.2016. 13.54

    Nu, atvaino, kur tad teikts, ka V piekrīt kādiem Lemberga izteikumiem 2008 gadā?

    Lembergs vienmēr atklāti teicis, ka ir NATO un ES ienaidnieks, tātad, arī Latvijas ienaidnieks.

    Nu bet tās tavas partijas “ziclīderis” tas smieklīgais Dzintars, taču vienmēr teicis, ka Lembergs ir NA tuvākais ideoloģiskais partneris.

    Nu tad apskaidro, kurā vietā V piekrīt šai te Lemberga vāvuļošanai?

    Un kurā vietā NA Lembergam nepiekrīt?

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > 25.10.2016. 16.03

    …ko, seska kungam atkal atmiņas zudumi?….ui!…tas gan ir briesmīgi!…

    ….nu, tad – atsvaidzināsim seska kunga atmiņas krājumus:

    * 2013.gada 30.maijs!…

    – “Saeima šodien noraidīja nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) iesniegto likumprojektu, kas paredz no 2014.gada 1.septembra pāriet uz apmācībām bērnudārzos latviešu valodā, un nenodeva to izskatīšanai komisijās.

    Par šī likumprojekta nodošanu komisijām balsoja 41 deputāts, kas pārstāv VL-TB/LNNK, «Vienotību», kā arī pie frakcijām nepiederošie deputāti, vairāki Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti un Inga Bite (RP). Savukārt pret šo ierosinājumu bija 43 Reformu partijas (RP), «Saskaņas centra» deputāti un Jānis Lāčplēsis (V). Tāpat balsojumā atturējās Uldis Augulis (ZZS) un Jānis Klaužs (ZZS).

    Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aicināja atbalstīt šo likumprojektu, kā arī uzsvēra, ka tie, kas uzskata, ka izglītība divās valodās ir saglabājama norma, faktiski legalizē divvalodību. Tāda, kāda ir izglītības sistēma, tāda ir arī sabiedrība un valsts.

    «Jūs teiksiet, ka 2014.gads tādu un tādu apsvērumu dēļ ir par agru. Tad ieviešam latviešu valodu bērnudārzos no 2015.gada. Par detaļām, kā to izdarīt, var diskutēt, bet to nevar darīt bezgalīgi. Un pats galvenais – ir jādod skaidrs signāls izglītības iestādēm, pedagogiem un visai sabiedrībai: Latvijas valsts virzās uz mērķi – valsts skolas valsts valodā,» sacīja Dzintars.

    Tikmēr neatbalstīt šo jautājumu aicināja Izglītības un zinātnes parlamentārā sekretāre Inga Vanaga (RP). Viņa aicināja «beidzot pārtraukt šo ieviesto tradīciju, ka virkni jautājumu, kas mums daudziem ir ļoti aktuāli, sākam risināt ar pašiem mazākajiem un ar tiem, kas ir vismazāk aizsargātie».

    Tāpat viņa uzskaitīja vairākus pasākumus, kas liecinot par iestāšanos par latviešu valodas stiprināšanu arī mazākumtautību izglītības iestādēs. Vanaga arī norādīja, ka visiem kopā pakāpeniski, pozitīvi, bērnam draudzīgā, piemērotā vidē, ar atbilstošām metodēm, pietiekami kvalificētiem pedagogiem, nodrošinātiem mācību līdzekļiem jārada tā vide, lai viņš pēc iespējas labāk un sekmīgāk apgūtu šo latviešu valodu.

    Taujāts, vai tuvākajā laikā nacionālā apvienība plāno iesniegt līdzīgu likumprojektu, Dzintars aģentūrai LETA sacīja, ka noteikti turpinās cīnīties par šīs ieceres īstenošanu.

    Grozījumi Izglītības likumā paredzēja, ka ar 2014.gada 1.septembri visās pirmsskolas izglītības iestādēs, kas saņem valsts vai pašvaldības finansējumu, apmācības notiek valsts valodā. Bērni, kuri līdz šim datumam jau sākuši pirmsskolas izglītības programmas apguvi, varētu turpināt apmācības dzimtajā valodā, ja vien pašvaldība vai privātā bērnudārza īpašnieks, ja bērnudārzs saņem publisko finansējumu, lēmis, ka to nodrošinās.

    Likumprojekts neizslēdza īpašas dzimtās valodas un kultūras nodarbības mazākumtautībām, bet mācību valoda bērnudārzos būs latviešu valoda.

    Visu valsts finansēto bērnudārzu pāreja uz apmācībām latviešu valodā ir nepieciešama, lai Latvijā veidotos saliedēta un vienota sabiedrība, bērniem neatkarīgi no to etniskās piederības jau no mazotnes dodot iespēju uzaugt kopā un savstarpējā saziņā izmantot valsts valodu, uzsver nacionālā apvienība.

    Kā ziņots, pret šī likumprojekta virzīšanu iebilda Reformu partija (RP). Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) arī piebilda, ka arī no «Vienotības» puses nav iebildumu, lai šis likumprojekts tiktu nodots vērtēšanai Saeimas komisijās. Vienlaikus Dombrovskis uzsvēra, ka VL-TB/LNNK iesniegtais likumprojekts būtu būtiski pilnveidojams.

    Tomēr jautājumu, kas skar valsts valodas lietojumu, nevar virzīt, ja pret to iebilst kaut viens koalīcijas partneris, skaidroja premjers. Savukārt nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzskata, ka koalīcijas līgums šajā gadījumā netiek pārkāpts.

    Tikmēr RP izplatītajā paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem tiek norādīts, ka partija atbalsta pirms nepilna gada Ministru kabinetā, piedaloties koalīcijas ministriem, apstiprinātās vadlīnijas, kurās ir paredzēta latviešu valodas apguve mazākumtautību bērnudārzos un kurām Latviešu valodas aģentūra ir sagatavojusi paraugprogrammu un teorētisko pamatojumu. RP arī norāda, ka valodu apmācība bērnudārzos ir, pirmkārt, ekspertu un vecāku kompetencē.” /apollo.lv/

    ….piebildīšu – 2013.gadā koalīcijā bija 3 partijas = Nacionālā apvienība, Zatlera reformu partija un Vienotība….bet…cilvēks, kurš visaktīvāk tolaik iebilda – Inga Vanaga no ZRP, tagad ir LIZDA vadītāja, kuras vienīgais mērķis ir skolotāju algas….

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

DD1 25.10.2016. 10.56

> dzeris49

“Var cilvēkus atlaist par konkrētiem pārkāpumiem, nevis par ideoloģiju vai viedokli.”

Kaut kā ir jāaptur Latvijai naidīgās ideoloģijas paušana skolēnu vidū. Nepietiek, ka mājās viņu vecāki skatās Krievijas TV un slepus ienīst Latviju, arī skolā viņi dabū apstiprinājumu lielkrievu šovinistiskajai ideoloģijai. Ticu, ka arī krievu skolās ir skolotāji, kas cenšas lauzt mājās iedvesto nicinājumu pret savu mītnes zemi, tomēr, redzot Ušakovu, kas perfekti runā latviski, baudījis Eiropas izglītību, bet kā vilks uz mežu, joprojām skatās uz Krieviju un mēģina izkalpoties, ticība nav pārāk liela.

Protams, vispareizāk būtu par valsts naudu uzturēt tikai latviešu bērnudārzus un kā sekojošais solis – tikai latviešu skolas.

+12
-1
Atbildēt

1

rinķī apkārt 25.10.2016. 10.53

…Pēc pašreizējām diskusijām un pamatojuma varētu tikt ieviesta tāda prakse, ka latviešu skolas direktors, kurš kritizē valdību, tiek uztverts kā varonis. Savukārt krievu skolas direktors, kurš nepiekrīt valdības kursam, varētu maksāt ar savu amatu, skaidroja deputāte….+++

kāda starpība, kurā no valodām LR mācību spēki noskaņo savus audzēkņus skolās, vai studentus augstskolās pret LR šī brīža Satversmi, pret 1918. gadā dibināto Latvijas Republiku, stāstot par to, ka PSRS armija ir “atbrīvojusi” Latviju, LR pilsoņi labrātīgi ir devušies izsūtijumā, jeb arī visi, kuri tika izsūtīti, bija fašisti utt?

Vai nav vienalga kādā valodā LR mācību iestādēs tiek komentēta LR ārpolitika, stāstīts par LR patiesajiem sabiedrotajiem, par norisēm pasaulē, par to, kas notiek Ukrainā utt Galvenais taču ir saturs

Viņķeles teksts sasaucas ar Latvijas krievu kopienas līdera apgalvojumiem, ka tieši pret krievu skolotājiem vērsīšoties likums par lojalitāti. Un tā ir provokācija, šādos tekstos tieši Viņķele un krievu kopienas pārstāvji, SC utt rada spriedzi starp krieviem un latviešiem. Tieši Viņķele sāk apgalvot, ka tiko piedzimis krievs jau ir piedzimis par LR ienaidnieku.

Šis Viņķeles paziņojums kārtējo reizi pierāda, cik neizprotams un neprognozējams veidojums ir Vienotība. Kas attiecas uz pašu Viņķeli un viņas domu biedriem, es savā “politiskajā skalā”šo kundzi varu ievietot tikai starp LR niknākajiem ienaidniekiem, kuri organiski jūt vajadzību likvidēt esošo LR un uz jauniem ideoloģiskiem pamatiem “celt jaunu”.

+15
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu