Negaidīti pirms pilnvaru termiņa beigām NBS vadību pamet Graube • IR.lv

Negaidīti pirms pilnvaru termiņa beigām NBS vadību pamet Graube

21
Raimonds Graube. Foto: Gatis Gierts, Picture Agency

NDP Graubes lēmumu nekomentē; armijā esot daudz labu kandidātu vadītāja amatam

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris, ģenerālleitnants Raimonds Graube ir nolēmis pirms pilnvaru termiņa beigām pamest armijas vadību, vēsta aģentūra LETA. Nacionālās drošības padome (NDP) šodien pieņēma zināšanai Graubes iesniegumu Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kurā NBS komandieris lūdz viņu atvaļināt no amata pirms pilnvaru termiņa beigām.

Paredzēts, ka Graube turpinās pildīt NBS komandiera pienākumus līdz brīdim, kad Saeima apstiprinās nākamo NBS komandieri. Pagājušajā nedēļā intervijā žurnālam Ir Graube, komentējot Latvijas drošības situāciju, neieminējās par nodomu atkāpties no NBS vadītāja amata.

Graube ir pildījis NBS komandiera pienākumus no 1999. līdz 2003.gadam un no 2010. līdz 2014.gadam, kad pēc Valsts prezidenta priekšlikuma Saeima apstiprināja viņu amatā uz atkārtotu termiņu. Graubes pilnvaru termiņš beidzas 2018.gadā. Iepriekš NBS komandieris strādājis Aizsardzības ministrijā, kā arī bijis NBS militārais pārstāvis NATO. Dienestu NBS Graube sāka 1991.gadā kā Zemessardzes štāba bataljona apsardzes rotas komandiera vietnieks.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta preses dienestā, saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku likuma 14.pantu NBS komandieri apstiprina amatā uz četriem gadiem un atbrīvo no amata Saeima pēc Valsts prezidenta priekšlikuma.

NDP dalībnieks, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (V) aģentūrai LETA paudis, ka Latvijas armijā ir daudz labu kandidātu, kas varētu vadīt NBS. Latkovskis veltīja Graubem atzinīgus vārdus un pateicās par sadarbību.

Latkovskis raksturoja Graubi kā Latvijas un armijas patriotu, ar kuru bija viegli strādāt, bet viņa sadarbība ar komisiju esot bijusi “vislabākā”. Tā kā NDP sēdes ir slēgtas, politiķis nevēlējās sīkāk stāstīt par iemesliem, kāpēc Graube pieņēmis šādu lēmumu. Latkovskis gan atzina – uzklausot Graubes argumentus, pamatojums licies loģisks.

Jauna NBS vadītāja izvēlē Latkovskis uzticas Valsts prezidentam Raimondam Vējonim un aizsardzības ministram Raimondam Bergmanim (ZZS). Latkovskis sacīja, ka ir lepns par Latvijas armijas virsniekiem, kuri ir ļoti izglītoti un profesionāli, tāpēc izvēle vadītāja amatam ir pietiekami liela.

Valsts prezidents pašlaik nekomentē Graubes lēmumu pirms pilnvaru termiņa beigām pamest armijas vadību.

Komentāri (21)

Mans Komentars 26.10.2016. 07.17

Pēc 4 mēn. viņam būtu 60 un tad pavadītu ar godu no šī amata. Fakts, ka 4 mēn nevarēja pagaidīt – dara nervozu. Un mums vēl nav tie kanādieši Latvijā. Iespēju logs puķkam mums uzbrukt ir līdz pavasarim. Tas aizveras.

No otras puses – varbūt beidzot nākošais nebūs sektas “Piektā panta liecinieks” un stiprinās LR armiju nepaļaujoties tikai uz NATO spējām.

+4
0
Atbildēt

2

    vvilums > Mans Komentars 26.10.2016. 09.40

    Bažīgu dara fakts ka rašisti piesolīja reaģēt “asimetriski” uz iespējamajām ASV papildus ieviešamajām sankcijām |Krievijai sakarā ar notikumiem Sīrijā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Mans Komentars 26.10.2016. 07.43

    Tā mazliet šķērmi paliek. Jo tiešām – kādēļ formāli 4 mēnešus nepagaidīt, ko tāda steiga pārbīdēs? Tomēr ceru, ka tas uz labu, nevs pretēji.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

atrium 26.10.2016. 12.05

Nopietnas bažas, ka Graube bija traucēklis Latvijas armijā ievazātiem: rublovskiem, bergmaņiem, trulajiem, dāboliņiem, ādamsoniem un lasmaņiem.

+1
-1
Atbildēt

0

Anonīms 26.10.2016. 09.30

neticu nevienam viņa vārdam, skaidrs, ka patiesība no mums tiek slēpta un varbūt, ka labi, ka tā , jo katru rītu klausoties radio , es saņemu negatīvu informāciju kā tādus sitienus sejā – Latvija ir kā apzagta un izvarota Laimdota, kuras pakritušo augumu visa veida nelieši izmanto vēl, lai uz tās pakāptos un teiktu runas

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu