SPRK: ''Latvijas Gāzei" joprojām jānodrošina trešo pušu piekļuve infrastruktūrai • IR.lv

SPRK: ”Latvijas Gāzei” joprojām jānodrošina trešo pušu piekļuve infrastruktūrai

28
Foto: Krists Spruksts, LETA

LG atsaka iespēju klientiem saņemt gāzi no cita piegādātāja pa tās pārvaldītajiem cauruļvadiem

Akciju sabiedrībai ”Latvijas Gāze” joprojām ir pienākums nodrošināt trešo pušu piekļuvi dabasgāzes infrastruktūrai, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pausto. “Latvijas Gāze” pagājušajā nedēļā, atsaucoties uz tiesas lēmumu, informēja, ka SPRK nebija pamata izdot normatīvo aktu, kas uzliek pienākumu “Latvijas Gāzei” atļaut piekļuvi trešajām pusēm, tostarp AS “Latvenergo”.

“Ņemot vērā, ka Administratīvā apgabaltiesa ir noraidījusi “Latvijas Gāzes” pieteikumu par pagaidu noregulējumu, “Latvijas Gāzei” joprojām ir pienākums nodrošināt trešo pušu piekļuvi dabasgāzes pārvades un sadales infrastruktūrai. Tas izriet no Enerģētikas likuma un SPRK līdz šim pieņemtajiem lēmumiem,” skaidroja regulatorā.

Kā norāda SPRK, atsevišķi tiesas secinājumi, kuri nav rezultējušies “Latvijas Gāzei” labvēlīga tiesas lēmuma veidā, neatceļ vai negroza pienākumus, kuri izriet no normatīvajiem aktiem un SPRK lēmumiem.

“Šobrīd joprojām ir spēkā gan Enerģētikas likuma normas, gan regulatora apstiprinātie dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumi, saskaņā ar kuriem “Latvijas Gāzei” ir pienākums nodrošināt trešo pušu piekļuvi. Spēkā ir visi regulatora pieņemtie lēmumi, kas attiecas uz “Latvijas Gāzei” noteikto pienākumu izpildi. Neviens no tiem nav atcelts, un neviena lēmuma darbība nav apturēta,” uzsvēra SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Regulatorā atgādina, ka 2016.gada 2.maijā SPRK saņēma “Latvijas Gāzes” iesniegumu ar lūgumu piešķirt pagaidu atkāpi vismaz līdz 2017.gada 3.aprīlim trešo pušu tiesībām izmantot dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu. Izvērtējot situāciju atbilstīgi normatīvo aktu prasībām, SPRK padome 2016.gada 25.augustā lēma par atteikumu pagaidu atkāpes piešķiršanai, savukārt “Latvijas Gāze” šo lēmumu apstrīdēja Administratīvajā apgabaltiesā, vienlaikus lūdzot piemērot pagaidu noregulējumu. Tiesa nolēma noraidīt “Latvijas Gāzes” pieteikumu par pagaidu noregulējuma piemērošanu.

Lēmumā, pēc kura LG atsaka dabasgāzes piegādi no cita tirgotāja, Administratīvā apgabaltiesa norāda, ka SPRK nebija pamata vērtēt pagaidu atkāpes piešķiršanu pēc būtības, jo “Latvijas Gāze” prasīja vienīgi ierobežot galalietotāju tiesības izvēlēties tirgotāju, kas ir ierobežotas ar Enerģētikas likuma pārejas noteikumiem līdz 2017.gada 3.aprīlim. Tomēr tieši tāpēc, ka apgabaltiesas ieskatā SPRK nebija pamata pieņemt minēto lēmumu, tiesa noraidījusi pieteikumu par pagaidu noregulējumu – šī lēmuma darbības apturēšanu. Līdz ar to tiesvedība starp “Latvijas Gāzi” un SPRK lietā vēl turpināsies.

Komentāri (28)

Anonīms 24.10.2016. 15.06

jā un tiks celtas cenas arī gāzes pieslēgua izmantošanai -ģeniālā ideja kā vēl likumīgi apzagt cilvēkus izrādījās ļoti dzīvotspējīga – mani te lamā par kremlisti, kamēr īstie kremļa cilvēki runām netērē laiku – kārto lietas, lai iekasētu naudu no cilvēkiem – jo īpašumi nupat laikam jau ir sadalīti – var notikt tikai pārdale

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu