Latvijas sabiedrība ir atsaucīga un labsirdīga • IR.lv

Latvijas sabiedrība ir atsaucīga un labsirdīga

28
Foto: pixabay.com
Agita Kraukle

Var atbalstīt ar naudu, laiku, palīdzību, komunikāciju

Pārtikas banka ir Latvijas Samariešu apvienības un ziedot.lv kopīgā ideja – ekonomiskās krīzes pašā augstākajā punktā 2008. un 2009.gadā ļoti daudziem iedzīvotājiem nebija iespējas pietiekami operatīvi saņemt sociālo palīdzību, tolaik liela daļa zaudēja darbu pēkšņi, cilvēkiem bija jāsāk apzināties, kāda ir viņu tuvākā nākotne, un sociālie dienesti bija ļoti pārslogoti.

Bija ļoti liels apjoms atbalsta pieteikumu. Radās ideja par pārtikas bankas izveidi, kas sniegtu atbalstu tagad un tūlīt tiem cilvēkiem, kurus skārusi ekonomiskā krīze. Pārtikas pakas tiek dalītas iedzīvotājiem visā Latvijā sadarbībā ar vietējām labdarības organizācijām un pašvaldību sociālajiem dienestiem.

Mēnesī palīdz 800-1000 ģimenēm
Pašlaik pārtikas banka darbojas mazliet citādāk – palīdzības saņēmēju loks ir mainījies. Mēs palīdzam tām ģimenēm, kurām birokrātisku apsvērumu dēļ netiek piešķirts trūcīgo vai maznodrošināto statuss un nepienāks valsts vai pašvaldības pabalsts. Ņemot vērā ikdienas ienākumus, šīs ģimenes ir trūcīgas vai maznodrošinātas, tām trūkst finansiālo līdzekļu, lai iegādātos ikdienā nepieciešamās preces, tajā skaitā pārtiku, taču birokrātisku apsvērumu dēļ pabalsti netiek piešķirti.

Latvijā ir gana daudz šādu ģimeņu. Pašlaik skaits ir stabilizējies, mēnesī mēs palīdzam vidēji 800-1000 ģimenēm, taču situācija ģimenēs mainās, proti, vieniem ienākumi pieaug un vairs nav nepieciešamības pēc palīdzības, savukārt, citiem – samazinās.

Kopumā pārtikas banka ”Paēdušai Latvijai” jau septiņus gadus palīdz trūkumā nonākušajām ģimenēm.

Apkopojot datus par pirmajiem sešiem darbības gadiem, esam secinājuši, ka pa šo laiku ir izdalītas 52 556 pārtikas pakas, kopīgiem spēkiem ir palīdzēts 341 655 izsalkušajiem, ziedojumos piesaistīti 287 232 eiro.

Pārtikas bankai ir vairāki atbalstītāji – Latvijā zināmi uzņēmumi. Lielākoties mēs paši nākam pie uzņēmumu pārstāvjiem un aicinām palīdzēt. Sākumā mums ir vēlme, ideja, tad dodamies pie uzņēmējiem un stāstam, kā viņi var iesaistītes. Latvijas lielākajiem pārtikas tirgotājiem ir izstrādāta sociāli korporatīvā atbildība, jau sākotnējā darbības plānā ir ietverta labdarība un atbalsts nevalstiskajam sektoram.

Vajag arī uzmundrinājumu
Pašlaik ir aktuāls jautājums par pārtikas atkritumiem, par to, kā samazināt pārtikas izšķērdēšanu, arī lielie pārtikas tirgotāji aktīvi pievēršas šīs problēmas risināšanai. Mēs esam pārtikas banka, arī mēs esam tendēti uz pārtikas atkritumu samazināšanu, turklāt esam organizācija ar pieredzi un infrastruktūru – teju vairāk nekā 30 pārtikas izdales punkti visā Latvijā.

Mēs ne tikai piešķiram pārtikas pakas, bet cenšamies atbalstīt un uzmundrināt ģimenes, izglītojot par veselīgu maltīti, budžeta plānošanu u.tml.

Informējam par citām iespējām saņemt palīdzību un rīkojam dažādas radošās nodarbības, lai ienestu ģimeņu ikdienā pozitīvas emocijas.

Ir daļa cilvēku, kuriem nav viegli lūgt palīdzību, viņi nespēj atzīt – nonākuši situācijā, kad nespēj pabarot savu ģimeni. Īpaši grūti ir cilvēkiem, kuri strādā algotu darbu un saņem algu. Šajā aspektā liels palīgs ir reģionālās nevalstiskās organizācijas, kuras savā novadā pazīst visas ģimenes, zina, kuriem nepieciešams atbalsts, un aicina aizpildīt anketu, lai pieteiktos pārtikas pakai.

Taču ir cilvēki, kuri apzinās situāciju un problēmu, un lūdz atbalstu. Vienmēr arī būs cilvēki, kuri centīsies izmantot labdarības organizācijas ļaunprātīgi, taču mēs tādus cenšamies atsijāt. Neatbalstām tā sauktos ”hroniskos” palīdzības lūdzējus, kuri iet uz visām organizācijām, nemaz necenšoties paši uzlabot savu situāciju. Mēs palīdzam cilvēkiem, ģimenēm, kuras nonākušas grūtā situācijā un vēlas no tās izkļūt.

Vienai ģimenei – sešas pakas gadā
Nereti cilvēkiem par mums pastāsta sociālajos dienestos. Ja pats dienests dažādu iemeslu dēļ nespēj sniegt atbalstu, viņi izstāsta par pārtikas banku, palīdz aizpildīt pieteikumu un saņemt paku. Ar sociālajiem dienestiem pašvaldībās ir ļoti laba sadarbība – viņi palīdz pārbaudīt katru pieteikumu, informē par ģimenēm, kurām nepieciešama palīdzība, palīdz nogādāt pakas pie tiem, kuri paši nevar atbraukt un saņemt.

Saskaņā ar nolikumu pārtikas banka katra ģimenei izsniedz vienu paku, un gada laikā ģimene var saņemt sešas pakas. Neviens sociālās palīdzības veids neparedz cilvēka vai ģimenes uzturēšanu pilnībā, tas ir tikai atbalsta instruments. Mēs atbalstām ģimeni grūtā dzīves brīdī, iedodam paku, lai ikdiena būtu mazliet vieglāka, nevis uzņemamies pilnībā uzturēt. Jāsaka gan, ka katrs gadījums tiek skatīts individuāli, proti, ja cilvēks ir viens pats, ar šo pārtikas paku ir pietiekami diezgan ilgam laikam, savukārt, ja tā ir daudzbērnu ģimene, kurā strādā tikai viens no vecākiem, mēs noteikti izskatām iespējas piešķirt vairāk paku, nekā noteikts nolikumā.

Latvijā ir labsirdīga un atsaucīga sabiedrība, spējam ātri reaģēt uz situācijām, kur nepieciešama palīdzība arī lielās problēmās.

Turklāt esam gatavi ne tikai ziedot naudu, bet arī palīdzēt citos veidos – ar brīvprātīgo darbu, savām zināšanām. Tie, kuriem nav iespējas ziedot naudu, bieži vien piesakās un palīdz ar transporta pakalpojumiem, reklāmas veidošanu un citādi.

Mūsu sabiedrība joprojām tikai mācās izprast, kas ir labdarība, taču attīstība notiek straujos tempos. Sabiedrībā veidojas savstarpējā uzticība, un labdarība sāk kļūt par normu, īpaši jaunākajai paaudzei šķiet pilnīgi loģiski lielveikalā iemest atlikumu ziedojumu kastītē, atbalstīt kādu projektu kā brīvprātīgajam.

Agita Kraukle ir Latvijas Samariešu apvienības pārstāve, projekta ”Pārtikas banka paēdušai Latvijai” vadītāja, Biznesa augstskolas ”Turība” absolvente.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu