Uzvarēt bez kaujas • IR.lv

Uzvarēt bez kaujas

3
Raimonds Graube.
Aivars Ozoliņš

Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube ir pārliecināts, ka Latvija kopā ar sabiedrotajiem NATO dara visu nepieciešamolai Krievijai nerastos vēlme izmēģināt kādu no iebrukuma scenārijiem

Notikumi attīstās strauji. Divas dienas pēc mūsu sarunas ar Raimondu Graubi, kurā viņš atzina – salīdzinot ar pagājušo gadu, apdraudējuma līmenis Latvijai nav samazinājies, taču nav arī pieaudzis, Krievija pārvietoja uz Kaļiņingradu raķetes Iskander, kuras spēj nest kodolgalviņas.

«Nevajadzētu atsevišķi izdalīt šo pārvietošanu, jo Baltijas valstis jau sen ir to Iskander raķešu rādiusā, kas atrodas Krievijas kontinentālajā daļā,» komandieris atbild uz jautājumu, vai tas maina Latvijas drošības situāciju. «Krievija cenšas pievērst sev uzmanību vienīgajā veidā, kādā prot – ar iebiedēšanu un militārā spēka demonstrēšanu», un dara to ne tikai Baltijā, bet arī citur pasaulē. Šādu Krievijas rīcību varot gaidīt arī turpmāk. Taču Graube uzsver galveno: «Mūsu apdraudējums ir pieaudzis pēdējo divu gadu laikā, kopš Krievija iebruka Ukrainā, tomēr arī mūsu izpratne, aizsardzības spēja un spēja reaģēt ir pieaugusi.»

Valdība nupat vērtēja militāro draudu analīzi. Kā jūs raksturotu pašreizējo apdraudējuma līmeni? 
Detaļas, kā saprotat, ir konfidenciālas, bet kopumā diemžēl jāatzīst, ka situācija, kas iesākās aizpagājušajā gadā, nav kļuvusi drošāka. Tiek realizēti Krievijas bruņošanās plāni, notiek vienību izvietošana un modernizēšana, un tie ir ļoti strauji bruņošanās tempi. Drošība nav uzlabojusies.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu