Arodbiedrība: Pedagogu alga valstī palielinājusies 72% izglītības iestāžu • IR.lv

Arodbiedrība: Pedagogu alga valstī palielinājusies 72% izglītības iestāžu

12
Foto: Ieva Čīka, LETA

Pedagogu organizācijas padome vērtēs situāciju un lems par turpmāko rīcību

Pedagogu alga valstī vidēji palielinājusies 558 izglītības iestādēs jeb 72% no kopumā strādājošajām 558 mācību iestādēm, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) apkopotajiem datiem. Algas samazinājušās 215 izglītības iestādēs.

Kā pastāstīja LIZDA priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Ilze Priževoite, jāņem vērā, ka gan izglītības iestādēs, kur algas kopumā kāpušas, gan tur, kur algas kopumā kritušas, var vienlaikus būt gan algas samazinājumu, gan arī pieaugumu piedzīvojušie pedagogi. Priževoite atklāja, ka galvenie zaudētāji ir izglītības iestādēs, kurās palielinājies izglītojamo skaits, tostarp ģimnāzijās.

Pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem ir nodrošināts 100% finansējums, tomēr joprojām ne slodzē, ne darba algā netiekot ievērots vienlīdzības princips. No 29 speciālās izglītības iestādēm zaudējušas vidēji deviņas, tomēr tas ir izskaidrojams ar to, ka tagad mērķdotācija tiek rēķināta atbilstoši izglītojamo skaitam, līdz ar to pārsvarā zaudē tās skolas, kur krasi samazinājies izglītojamo skaits.

Situācija neskarot kvalitātes pakāpes. Priževoite uzsvēra, ka “tas ir lielākais robs – zaudē pilnīgi visi, kam ir kvalitātes pakāpe”.

Rīt, 19.oktobrī, LIZDA padomes sēdē arodbiedrības pārstāvji vērtēs apkopoto informāciju par pirmajām pēc jaunās kārtības aprēķinātajām algām, kā arī lems par turpmāko rīcību. Priževoite pastāstīja, ka arodbiedrība varētu rosināt grozīt vasarā apstiprinātos algu aprēķināšanas noteikumus, kā arī no pedagogu algām paredzētajiem 9 miljoniem eiro pāri palikušos 1,7 miljonus eiro novirzīt tiem pedagogiem, kuri reformas rezultātā palika zaudētājos.

Komentāri (12)

zanE. 18.10.2016. 20.42

…nu jau tas kļūst pavisam smieklīgi – LIZDA vadītāja Vanaga tagad raud, ka daļai skolu atalgojumu vajadzēja iesaldēt…diez, kāpēc protestos un mītiņos Vanaga par to nerunāja, kāpēc pedagogi to neprasīja?…ja politiku sajauc ar izglītības reformu, tad ne pie kāda laba gala nevar nonākt…un labi saprotu tos pedagogus, kuri tikuši izmantoti protestos kā statisti….bet…esiet, nu, tik saprātīgi un atbildību tagad prasiet no savas arodbiedrības vadības, kas ar Jums ir manipulējuši…

…alga palielinājusies 72% izglītības iestāžu…kāds “nepatīkams” pārsteigums…

+8
-1
Atbildēt

0

mūsu alus 18.10.2016. 20.17

Pedagogu alga valstī vidēji palielinājusies 558 izglītības iestādēs jeb 72% no kopumā strādājošajām 558 mācību iestādēm.

————————————–

Ar izglītību tiešām nav kaut kas labi :)

+7
-1
Atbildēt

0

kimsk 19.10.2016. 10.14

LIZDA vadītāja/vadītājs raudās, vaimanās, protestēs un pieprasīs mūžīgi. Ja viņa/viņš to nedarīs, tad skolotāji neredzēs šim amatam un pašai arodbiedrībai nekādas jēgas un pārtrauks maksāt biedrunaudas. Vadītājai/vadītājam būs jāmeklē godīgs darbs, un tas viņas/viņa uztverē būs pasaules gals.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu