Vājo pragmatisms • IR.lv

Vājo pragmatisms

1
Aivars Ozoliņš

Krievija turpinās gatavoties karam arī pēc ASV prezidenta vēlēšanām

Krievija Kaļiņingradas apgabalā ir izvietojusi Iskander-M taktiskās raķetes, kuras spēj nest kodolgalviņas. To sniedzamības attālums ir vismaz 500 kilometru. Rīgu vai Varšavu tās var sasniegt pāris minūšu laikā.

Krievija gatavojas karam ar Rietumiem – tā vairs nav jauna ziņa. Vladimirs Putins pastāvīgi uzkurinājis kara stāvokļa noskaņojumu valstī. Tas ir politiski atmaksājies – Krimas aneksija pirms divarpus gadiem dramatiski cēla prezidenta popularitāti, bet turpmākās agresivitātes jaunākais rezultāts ir viņa Vienotās Krievijas monopols Valsts Domē pēc pagājušomēnes notikušajām vēlēšanām, kuru fonā bija karš Sīrijā.

Tomēr Putina rīcības vērtējumos dominējis priekšstats, ka viņš ir pragmatisks un saprot, ka Krievija nevar uzvarēt atklātā karā ar Rietumiem. Krievijas bruņoto spēku skaitliskais sastāvs ir it kā iespaidīgs – 922 tūkstoši. Taču NATO lielākās valsts ASV bruņotajos spēkos vien ir vairāk nekā 1,3 miljoni. Bet puse no Krievijas sauszemes spēku 300 tūkstošiem ir obligātā dienesta karavīri. Vismaz 40 tūkstoši profesionāļu pastāvīgi aizņemti Krimā un Donbasā. Ievērojami spēki jātur Ziemeļkaukāzā un gar valsts robežām. Arī karš Sīrijā prasa gan cilvēku, gan finanšu resursus, kuru sāk akūti pietrūkt sankciju padeldētajā budžetā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu