Nobela prēmija medicīnā piešķirta par autofāgijas mehānisma atklājumiem • IR.lv

Nobela prēmija medicīnā piešķirta par autofāgijas mehānisma atklājumiem

30
Foto: AFP

Japāņu zinātnieks izpēta procesu, kura pārtraukšana var izraisīt Pārkinsona slimību un diabētu

Nobela prēmiju medicīnā saņems japāņu zinātnieks Jošinori Ohsumi par autofāgijas mehānismu atklājumiem, teikts Nobela komitejas paziņojumā, vēsta aģentūra LETA-AFP. Autofāgija ir process, kurā šūna noārda un atjauno savas bojātās struktūras. Šī procesa izjaukšana var izraisīt Pārkinsona slimību un diabētu.

“Mutācijas autofāgijas gēnos var izraisīt slimību un autofāgijas process ir iesaistīts vairākos gadījumos, ieskaitot vēzi un neiroloģiskās slimības,” paziņoja komiteja. “Ohsumi atklājumi veda pie jaunas sapratnes līmeņa par to, kā šūna atjaunina savu sastāvu. Viņa atklājumi atvēra ceļu izpratnei par autofāgijas fundamentālo nozīmi daudzos fizioloģiskos procesos, piemēram, adaptēšanās badam vai reakcija uz infekciju.”

Ohsumi dzimis 1945.gadā Japānas pilsētā Fukuokā. Kopš 2009.gada viņš ir profesors Tokijas Tehnoloģiju institūtā. Līdz ar prēmiju Ohsumi saņems naudas balvu – 8 miljonus kronu jeb 832 000 eiro.

Pagājušajā gadā Nobela prēmiju medicīnā saņēma Īrijā dzimušais zinātnieks Viljams Kempbels, japānis Satoši Omura un ķīniete Joujou Tu. Puse prēmijas tika piešķirta Kempbelam un Omuram par atklājumiem terapijā tārpu parazītu izraisītu infekciju ārstēšanā, otra puse – Joujou par atklājumiem terapijā pret malāriju.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu